Brydebrød

Brydebrød – Opskrift på møllehjul
Opskrift til personer Opskrift til 10 personer

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

2 timer

Samlet tid

2 timer og 20 minutter

Beskrivelse

En super nem opskrift på det klassiske brydebrød, også kaldet et møllehjul. Det er så fint at servere, hvis man skal have mange gæster. Vi har i tidernes morgen fået serveret det rigtig mange gange til store fødselsdagsfejringer, til konfirmationer og sommerfester.

 

Ingrediensliste

  • 70 g. smør
  • 3,5 dl. mælk
  • 30 g. gær
  • 1 spsk. sukker
  • 1,5 tsk. salt
  • 480 g. hvedemel
  • 1 stk. æg

Fremgangsmåde

  1. Smelt smør i en gryde. Tag herefter gryden af varmen og tilsæt mælk. Hæld det over i en røreskål. Lad det køle af, indtil det er lillefingervarmt.
  2. Tilsæt gær og rør rundt, indtil det er opløst.
  3. Tilsæt sukker, salt og hvedemel. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet. Dejen må gerne være lidt klistret.
  4. Ælt dejen godt sammen indtil den er blank og smidig.
  5. I stedet for at sætte dejen til hævning, så formes den til boller med det samme.
  6. Vej bollerne af til 40 g. stykket og tril dem runde.
  7. Placer dem tæt på en bageplade, så de danner en cirkel. Se nedenstående billeder for fremgangsmåde.
  8. Lad dem hæve i 1,5 time under et viskestykke.
  9. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  10. Pensl forsigtigt bollerne med et sammenpisket æg. Pas på, at bollerne ikke falder sammen. Drys med forskellige kerner og frø.
  11. Bages i midten af ovnen i ca. 8-15 min. alt efter din ovns styrke. Begynd at holde øje med dem efter 8 minutter.
  12. Lad dit brydebrød afkøle på en bagerist.
Bedøm denne ret

Opskrift på brydebrød

En super nem opskrift på et klassisk brydebrød, også kaldet et møllehjul. Det er så fint at servere, hvis man skal have mange gæster. Vi har i tidernes morgen fået serveret det rigtig mange gange til store fødselsdagsfejringer, til konfirmationer og sommerfester.

Det er så flot et brød, især hvis man putter forskellige frø og kerner på toppen. Selve brødet er let og luftigt og passer perfekt som kuvertbrød til både forret og hovedret.

LÆS OGSÅ: Italiensk pastasalat

Brydebrød – Opskrift på møllehjul

Kuvertbrød til fest

Det er som sagt et super fint brød, som er ideelt at servere til fest eller festligheder, hvor der skal laves mad til mange gæster. Selve brødet er lavet på en simpel gærdej lavet på hvedemel. Du kan dog sagtens tilsætte lidt groft mel, hvis du gerne vil gøre møllehjulet lidt grovere.

Brydebrød – Opskrift på møllehjul

Kan brødet fryses?
Ja, du kan sagtens fryse brydebrødet. Lad det køle af og pak det herefter godt ind i husholdningsfilm og læg det i fryseren. Sørg for, at det ikke kommer til at stå mast eller at der står noget oven på det.

Hvilke kerner og frø kan jeg bruge?
Til at drysse oven på er det super flot med forskellige frø og kerner. Vi brugte sesamfrø, majsmel, chiafrø, sesamfrø og grovvalsede havregryn. Du kan dog også sagtens bruge solsikkekerner, græskarkerner eller hørfrø.

Kan jeg bytte noget af hvedemelet ud?
Jep, du kan sagtens erstatte ca. 30-40% af hvedemelet med en grovere variant. Vi anbefaler grahamsmel eller rugmel. Vær dog opmærksom på, at det ikke er sikkert, at du skal bruge lige så meget mel, hvis du bruger en grovere variant, da disse typer ofte suger mere væske.

Brydebrød – Opskrift på møllehjul

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Kommentarer

  1. Hej! Har I forsøgt at bage dem, hvor noget af hvedemelet er erstattet med groft mel? Vil dette være muligt? Hvordan skal forholdene så være med mel? ☺️ mange tak!

    1. Hej,

      Det kan du sagtens. Ville personligt selv erstatte 180 g. hvedemel med grahamsmel, fuldkornsmel eller rugmel 🙂

      Kh

  2. Hejsa.
    Hvor ser de lækre ud. Tænker at bage dem til en studenterbuffet.
    Hvordan luner jeg de frosne brød bedst, så de ikke bliver tørre og kedelige?

    1. Hej,

      Vi ville tage dem op 2-4 timer før og så blot lune dem kort i ovnen lige inden servering. Sådan synes vi, at de bliver bedst 🙂

      Kh

Skriv en kommentar