Croissanter

de bedste hjemmelavede croissanter
Opskrift til stk. Opskrift til 12 stk.

Forberedelsestid

4 timer

Tilberedelsestid

40 minutter

Samlet tid

4 timer og 40 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på hjemmelavede, sprøde croissanter fyldt med smør. Vi har lavet en step-by-step guide til hvordan dejen skal foldes osv. som er en stor hjælp.

Ingrediensliste

  • 2,5 dl. vand
  • 25 g. gær
  • 80 g. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 stk. æg
  • 500 g. hvedemel
  • 250 g. smør
  • Til pensling

  • 1 stk. æg

Fremgangsmåde

  1. Opløs gær i koldt vandt.
  2. Tilsæt sukker, salt og æg.
  3. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen.
  4. Sæt den på køl, imens du laver smørret klar.
  5. Bank smørret ud til en firkant på 15 x 15 cm. Det kan du evt. gøre ved at placere smørret imellem to stykker bagepapir.
  6. Se billeder og forklaring af foldningen ved at rulle længere ned.
  7. Når dine croissanter er formet og hævet, så er det tid til at de skal bages.
  8. Tænd ovnen på 200 grader.
  9. Pisk ægget sammen. Pensl forsigtigt dine croissanter med æg.
  10. Bag én plade af gangen i ca. 18-20 minutter. De skal være gyldne og flotte på toppen. Hold øje med dem efter 16-17 minutter, da ikke alle ovne varmer ens. Det kan også være, at de skal have lidt længere. Det kommer an på din ovn.
  11. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle på en bagerist.
Bedøm denne ret

Opskrift på hjemmelavede croissanter

Smørfyldte, hjemmelavede, sprøde croissanter – det er præcis det du får opskriften på her! Vi har endelig knækket koden til wienerdej, så derfor skulle vores første opskrift selvfølgelig være på croissant. En simpel og lækker croissant. Perfekt til morgenbordet – eller til frokost fyldt med hønsesalat.

LÆS OGSÅ: Bamseboller

de bedste hjemmelavede croissanter

Croissant opskrift

Her får du en super nem opskrift på hjemmelavede croissanter. Først og fremmest, så er der nogle ting, som er meget vigtige, når man laver wienerdej. For at gøre hele processen nemmere, så har vi nedenfor lavet en hel guide til hvordan man folder og ruller dejen ud.

Sådan folder du croissant dej

Dej til hjemmelavet croissant – sådan folder du dejen

Først og fremmest så skal man have lavet sin smørfirkant. Den skal være 15 x 15 cm. Vi putter smør mellem to stykker bagepapir og så banker vi smørret ud med en kagerulle. Du kan også bruge en kødhammer eller noget andet at banke med. Det er desuden super vigtigt, at smørret er koldt, når det kommes på dejen. Put derfor evt. din smørfirkant i køleskabet eller en hurtig tur i fryseren inden du fortsætter til næste step.

Herefter skal din gærdej rulles ud til 25 x 25 cm. Så placerer du din smørfirkant sådan på skrå ligesom på billedet. Herefter lukker du dejen rundt om smørfirkanten, så det nærmest kommer til at ligne en kuvert. Herefter skal dejen på køl. Vi plejer at drysse lidt mel på et skærebræt og så lægger vi dejen herpå. Herefter lægger vi et stykke film henover, så dejen ikke danner skorpe. Sæt dejen ind i køleskabet i 30-60 minutter.

Sådan folder du croissant dej

Første foldning af dejen

Nu er det tid til den første foldning af dejen. Først presser du med kagerullen ned på dejen (uden at rulle). Pres ned langs hele dejen. Det gør man for at fordele smørret ordentligt, inden man ruller. Herefter rulles dejen ud til et aflangt rektangel. Brug lidt mel undervejs.

Nu folder du dejen 2/3 over. Herefter folder du bunden op, som på billedet. Herefter folder du dejen ovenpå sig selv. Pres herefter let med kagerullen igen. Læg dejen tilbage på skærebrættet og sæt den tilbage i køleskabet i 30 minutter.

sidste foldning af dej

Anden foldning af dejen

Nu tager du dejen ud af køleskabet og så vender du den, så du kommer til at skulle rulle på den lange led. Pres igen først med kagerullen hele vejen ned, så du får fordelt smørret. Herefter rulles den ud til et aflangt rektangel. Nu folder du dejen 2/3 del over igen. Men i stedet for at lave den lille lomme, som vi gjorde ved første foldning, så folder du dejen hele vejen op over. Sæt dejen tilbage på køl i 30 minutter.

Tredje foldning af dejen

Tredje foldning gøres på samme måde som anden foldning. Herefter sættes dejen tilbage på køl i 30 minutter.

Dej til hjemmelavet croissant - sådan folder du dejen

Udrulning af croissantdej

Nu er du klar til at rulle dejen helt ud. Rul den ud til et stort rektangel. Skær herefter trekanter i dejen.

Dej til hjemmelavet croissant - sådan folder du dejen

Rul dejen op på samme måde, som når man laver pølsehorn. Placer dine croissanter på en bageplade beklædt med bagepapir. Vi havde 6 croissanter på hver bageplade.

inden hævning af croissanter

Herefter skal de hæve i 1,5 – 2 timer. Dæk dem til med et viskestykke og lad dem hæve et lunt sted (ikke alt for varmt sted, så risikerer du at smørret smelter).

inden hævning af croissanter

inden hævning af croissanter

Bagning af croissanter

Efter de er hævet, så bliver de penslet med et sammenpisket æg og så bliver de bagt ved 200 grader i ca. 20 minutter. Og voila! De smukkeste, hjemmelavede croissanter, som er sprøde og fyldt med lækre lag.

de bedste hjemmelavede croissanter de bedste hjemmelavede croissanter

Amen se den lige! Den er så fin og så er de virkelig sprøde. Præcis som de croissanter man køber. Selvom det virker som en meget lang process, så er det et hyggeligt weekendprojekt. Og så går man jo til og fra dejen hele tiden, så man kan sagtens lave nogle ting imellem. Det er heller ikke så vigtigt, at dejen står præcis 30 minutter i køleskabet. Den kan også godt stå 40-45 minutter eller 1 time. Det vigtigste er blot hele tiden, at dejen er meget kold, når man arbejder med den, fordi ellers smelter smørret.

de bedste hjemmelavede croissanter

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Kommentarer

  1. Du får det til at se nemt ud ? Kan man lade dejen blive på køl natten over, sådan at man venter med sidste step til om morgenen? Hilsen Tina

    1. Hej Tina,

      Det kan du sagtens! Jeg ville dog lave sidste step og så sætte på køl og lade dem hæve natten over 🙂

      Kh

  2. Tak for en nem og overskuelig opskrift på nogle super lækre croissanter!
    – en lille forespørgsel: Er det muligt, at I kan inkorporere hvordan man folder dejen + billeder til den udprintede version af opskriften? Der står nemlig heller ikke hvor lang tid de foldede croissanter skal hæve i den udprintede version. Det ville være super lækkert! 😀

    1. Hej jeanette,

      Skønt at høre! Det har vi dog ikke mulighed for at gøre. Men du kan evt. bare printe hele siden ud igennem din browser 🙂

      Kh

      1. Hej
        De ser gode ud, og nem og overskuelig guide i har lavet. – dem skal jeg helt sikkert prøve at bage 🙂

        Skal man putte sukker i dejen, hvis man vil fylde dem med salt fyld, fx hønsesalat?

        Vh Sebrina

  3. Hej,
    Jeg har lige bagt en lækker portion og er i tvivl om jeg kan fryse de færdigbagte croissanter ned efter bagning?
    Med venlig hilsen Hannah

  4. Hej.

    Kan man lave dejen samt rulningen af croissanterne om aftenen også stille dem på køl og bage dem om morgenen?

    Mvh Simone

  5. Kan man fryse dejen ned? Og ville I så i så fald lade dem tø op inden bagning, eller bare direkte fra frost ind i ovnen? 🙂

    1. Hej,

      Det kan du godt ja. Vi ville tage dem ud og lade dem tø op på en bageplade inden de bages. Vi har ikke prøvet at bage dem direkte fra frost 🙂

      Kh

  6. Hey 🙂
    Jeg er var nød til at smide et lille tip herind! Jeg har lavet disse et par gange nu og nu laver jeg dem, hvor jeg skifter hvedemelet ud med 250 gr manitoba og 250 gr Tipo 00.
    De bliver mere fluffy og der kommer det der lækre stræk i dem. Synes også lagene blev mere tydelige.
    Tak for en lækker hjemmeside og opskrifter!

    1. Hej,

      De er bedst på dagen. Men dagen efter kan man give dem en tur på brødristeren, så bliver de lidt sprøde igen 🙂

      Kh

  7. Hvis man fryser dejen ned natten over er det så samme mængde gær som hvis de står natten over i køleskabet?

    1. Hej Ditte,

      Det kommer an på hvad du vil gøre, når de er tøet op. Hvis de skal koldhæve efter de er taget op fra fryseren, så ja. Skal de bages 2-3 timer efter de er taget op, så ville vi komme almindelig mængde gær i 🙂

      Kh

  8. Hej.

    Kan man fryse dem ned når de er rullede – samt komme dem direkte i ovnen fra fryseren, ligesom
    Ved købe croissanter.
    Hvis man kan, skal de så smøres med æg inden bagning?

  9. Genial vejledning, især af foldningen. Jeg har et problem med at når dejen skal jævnes ud, går der hul så smørret ikke forbliver i dejen, jeg sætter dejen på køl i over en time og alligevel forbliver smørret ikke i lagene ( jeg presser dejen ud og ruller den kun meget blødt til allersidst)

Skriv en kommentar