Rugboller

Rugboller – nemme, grove boller med rugmel
Opskrift til stk. Opskrift til 12 stk.

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

9 timer

Samlet tid

9 timer og 20 minutter

Beskrivelse

Opskrift på nemme, sunde og hurtige morgenboller med fuldkorn. De er lavet med rugmel, hvilket giver dem den fine farve. Du kan pynte dem med havregryn, solsikkekerner eller græskarkerner, men du kan også vælge at lade være med at putte noget ovenpå. Bollerne kan sagtens fryses, hvis du ikke får spist dem alle på en gang.

Ingrediensliste

  • 5 dl. vand
  • 5 g. gær
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. salt
  • 1 spsk. akaciehonning
  • 200 g. hvedemel
  • 350 g. rugmel

Fremgangsmåde

  1. Rør gær ud i fingervarmt vand.
  2. Tilsæt honning, olivenolie, hvedemel og rugmel. Rør det sammen.
  3. Tilsæt salt. Ælt dejen godt sammen.
  4. Dæk skålen med en overklippet plastikpose og et viskestykke og lad dejen hæve på køkkenbordet natten over eller i 8-9 timer.
  5. Tænd ovnen på 230 grader varmluft.
  6. Hæld dejen ud på et meldrysset bord.
  7. Del dejen i ca. 12 stykker.
  8. Placer på en bageplade med bagepapir. Drys evt. med havregryn over.
  9. Bag bollerne i ca. 8-15 min. alt efter din ovns styrke. De lyder hule, når man banker på dem, når de er færdige. Begynd at holde øje med dem efter 8 minutter.
  10. Lad dem afkøle på en bagerist, inden de spises.
Bedøm denne ret

Opskrift på rugboller

Nem opskrift på lækre, sunde og grove rugboller, som er perfekte til morgenmad eller som madpakkeboller. Det er en af de der nemme opskrifter, hvor alle ingredienserne blot røres sammen med en grydeske. Så sættes dejen til hævning natten over, så du får langtidshævede boller. Bollerne bages morgenen efter og man kan vågne op til duften af nybagte, nemme og hurtige morgenboller.

Rugboller er altid en god ide til madpakken da de mætter meget. Vi laver ofte mini sandwiches i dem med lækker pesto, salat, kylling og soltørrede tomater.

LÆS OGSÅ: Pizzasnegle

Koldhævede rugboller

Du kan også vælge at koldhæve dejen i køleskabet, så du får koldhævede morgenboller.  Det plejer vi også at gøre nogle gange, men denne opskrift er dejlig, da dejen nødvendigvis ikke behøves at komme i køleskabet. Det kniber nemlig nogle gange med at få plads til sådan en stor skål i vores SU-køleskab.

Kan jeg bruge andet end rugmel?
Ja, du kan også sagtens erstatte rugmel med eksempelvis grahamsmel, speltmel eller fuldkornsmel. Så er det selvfølgelig ikke rugboller, men hvis man lige har en rest, så kan man altså sagtens bruge det. Du kan ogås bruge en kombination af flere slags mel.

Kan bollerne fryses?
Ja, du kan sagtens fryse de færdige boller. Det gør vi ofte. Vent til de er kølet af og pak dem herefter i fryseposer med 4-5 stk. pr. pose. Pas på, at de ikke ligger for tæt, så de bliver mast. Så er de nemme at tage op til madpakken, til morgenmad eller frokost.

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Kommentarer

  1. Hej ?
    Vil bage disse boller til en tidlig julefrokost på lørdag.
    Kan jeg bage dem som et Brydebrød?
    Hvis ja hvor længe skal de så bage?
    Tænker at lave dem lidt mindre, så de passer til lidt ost mm.
    Hilsen Joan

    1. Hej Joan,

      Du kan sagtens bage dem som et brydebrød. Placer dem blot lidt tættere på hinanden på bagepladen. Vil vurdere, at bagetiden er ca. den samme, når du vil lave dem lidt mindre 🙂 Men hold øje med dem undervejs, så skal det nok gå.

      Knus

  2. Hej Piger,
    tak for en dejlig hjemmeside. Jeg synes bollerne nemt bliver flade og lidt klat kage agtige. Hvad gør i for at undgå dette?
    Jeres ser altid fine og runde ud.

    Mvh Christina

    1. Hej Christina,

      Hvis dejen er lidt for tynd, så tilsæt lidt ekstra mel. Sørg også for at bage dem direkte, når du har sat dem på bageplade. HVis de står for længe inden de bages, så kan de godt flade lidt ud 🙂

      Kh

  3. Hej piger
    For det først er jeg vild med jeres hjemme side.
    Jeg vil lige høre hvor mange kcal der ca er i hver bolle

    Mvh Emilie

    1. Hej Emilie,

      Vi er ved at få næringsindhold på alle vores opskrifter. Det bliver tilgængeligt for vores medlemmer 🙂

      Kh

  4. Tak for fantastiske opskrifter.. jeg glæder mig til den dag, i udgiver en rendyrket brød-bagebog 😊 de er så simple og overskuelige at gå til, når man bor alene.

  5. Hej
    Må dejen til de forskellige koldhævedeboller blive lavet allerede til middag og så først bages morgen efter? 🙂

  6. Hej

    Jeg har lige lagt en dobbelt portion sammen, kan det virkelig passe at dejen er så snasket og fedtet?
    Jeg har gået opskriften igennem flere gange og jeg har ingen fejl lavet

    1. Hej Birgit,

      Ja, dejen er meget våd. Det giver de bedste boller, som ikke bliver tørre. Vi plejer at hælde den ud på et meldrysset bord og så “skære” bollerne ud med en dejskærer. Vi former dem ikke i hånden som man vil gøre med en tebolle. Du kan også sætte den på bageplade med to skeer, som er dyppet i vand. Det hjælper også på det.

      Kh

Skriv en kommentar