Varme hveder – Den bedste opskrift på hvedeknopper

de bedste hvedeknopper

Varme hveder – Den bedste opskrift på hvedeknopper

Opskrift til stk. Opskrift til 20 stk.

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

1 time og 30 minutter

Samlet tid

1 time og 50 minutter

Beskrivelse

Den bedste opskrift på hvedeknopper, som skal spises dagen inden stor bededag. Det er den lækreste opskrift, som er nem at lave. Du får store og luftige hveder, som passer perfekt sammen med et lag smør.

Ingrediensliste

  • 5 dl. sødmælk
  • 50 g. gær
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 æg
  • 1,5 tsk. stødt kardemomme
  • 100 g. smør
  • 850 g. hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Smelt smør.
  2. Tag gryden af varmen og tilsæt sødmælk. Mærk efter om det er lunt. Det må ikke være brandvarmt.
  3. Hæld væsken over i din røreskål. Rør gær ud. Tilsæt sukker og rør det godt ud.
  4. Tilsæt salt, kardemomme og æg.
  5. Tilsæt til sidst hvedemel lidt efter lidt. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet. Du skal have en fast og smidig dej.
  6. I stedet for at sætte dejen til hævning, så former vi dem med det samme.
  7. Hæld lidt mel på bordet. Tag din dej ud. Drys med lidt mel på toppen. Så bliver det nemmere at skære den ud.
  8. Del dejen i 20 stk á 75 g. Vi bruger en køkkenvægt til at veje bollerne af. Tril til boller.
  9. Placer dem tæt på bageplade med ca. 2-3 cm. mellemrum.
  10. Sæt dem til hævning overdækket med et viskestykke et lunt sted i 1,5 time. De skal være hævet flot op, som på billederne længere nede. Hvis de ikke er hævet helt lige så flot op, så lad dem evt. hæve yderligere 30 minutter.
  11. Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
  12. Vi pensler ikke vores hveder. Bag dem i midten af ovnen i ca. 12-14 minutter. Hold øje med dem efter 10 minutter. Ikke alle ovne varmer ens.
  13. Lad dem afkøle på en bagerist.
  14. Nyd dem med smør eller ristede.

TIP: Du kan sagtens fryse dem ned. Vent til de er helt afkølede og pak dem herefter i fryseposer.

Bedøm denne ret

Opskrift på varme hveder

Det er snart tid til varme hveder. Stor bededag 2020 er snart forude. Men hvorfor er det nu, at vi spiser hveder dagen før stor bededag og hvornår skal vi spise dem? At spise hveder før stor bededag har været en tradition siden 1800-tallet og det er en tradition, vi godt kan lide. For vi elsker nemlig de små lækre hvide boller. Sådan en lun hvede godt med smør, mums det er lækkert.

Den bedste opskrift på hvedeknopper

I år falder stor bededag fredag d. 8. maj, så derfor skal vi spise hvederne d. 7. maj. Vi skal derfor bage de hveder, som vi har bagt de sidste mange år. Nemlig nogle store, luftige og saftige af slagsen, som på ingen måde er tørre. Så skal de ristes – og så skal der masser af smør til.

LÆS OGSÅ: Citronroulade

hveder ingen hævning

hveder efter hævning

Tricket bag gode hveder

Hvis det skal være helt rigtige hveder, så skal de vokse flot sammen. Det får du ved at placere dem tæt på en bageplade. Vi placerer dem med 2-3 cm. mellemrum. Så får de lov til at hæve sammen og du får de lækreste hvedeknopper.

efter bagning

de bedste hvedeknopper

Luftige og saftige hvedeknopper

Den her opskrift er den bedste vi har prøvet. Den giver super luftige og lækre hveder, som hverken er kompakte eller tørre. De hæver flot op inden bagning og så får de lige det sidste, når de bliver bagt. Vi lader dem kun hæve én gang, da vi synes, at det giver det bedste resultat.

Der er intet værre end en alt for kompakt hvede. De skal i vores optik være luftige og lækre. Og det er præcis hvad du får ud af denne opskrift!

de bedste hvedeknopper

Hævetiden er vigtig

Det er vigtigt, at lade hvederne hæve et lunt sted og i så lang tid, at de får lov til at hæve flot op. Husk at vores tid er vejledende og hvis de hæver et knap så lunt sted, så skader det ikke at lade dem hæve 30 minutter ekstra. De skal være hævet flot sammen, som på billederne oven over. Så vent hellere lidt ekstra tid, indtil de er hævet godt.

Dermed ikke sagt, at du kan lade dem hæve forevigt. Bagværk kan også overhæve og det kan ofte give en bismag af gær. Så lad dem ikke hæve 5-6 timer. I så fald skal du i hvert fald tilsætte en meget mindre mængde gær.

de bedste hveder

hveder

Ristede hveder med smør

Nu er du klar til at bage de bedste hveder. De er perfekte efter en tur på brødristeren og med et godt lag smør, som man rigtigt skal nyde dem. Det er den absolut bedste opskrift, som ikke vil skuffe.

hveder med smør

Følg også med på de sociale medier 

Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.

Tags anvendt i denne opskrift

Vegetarisk Forår

Kommentarer

  1. Har lige lavet nogle skønne hveder. Jeg var nødt til at putte mere mel i, da dejen var meget meget klistret ellers. Jeg tror omkring 200-300 gr. mere

  2. Da varmluften er gået i stykker i min ovn vil jeg lige høre om ikke de kan bages i alm. ovn?
    Skal det så evt. være ved højere grader?

    Mvh. Connie

  3. Hej Mummum
    Jeg lavede hvederne i weekenden, og de blev bare super gode, så de 20 stk er allerede væk.
    Jeg kan se, at opskriften er ændret i og med, at der er smør i stedet for solsikkeolie – hvor meget solsikkeolie var der nu i den anden opskrift?
    Derudover hvorfor skiftede du ingrediensen ud? 😊

    1. Hej Tanja,

      Vi ændrede det, fordi mange mente, at rigtige hveder var med smør 🙂
      Det var 1,5 dl. olie før.

      Kh

    1. Hej Olivia,

      Indtil du har en fast og smidig dej. Vi har begge Kitchenaid og vi ælter dem ca. 6-7 minutter 🙂

      Kh

  4. Tænker du man kan bruge minimælk i stedet for?? Har simpelthen glemt at købe sødmælk 🙈🙈

    Tak for mange super lækre opskrifter 😊😊

      1. Jeg sendte manden til købmanden, så de blev lavet med sødmælk…
        Nu har jeg lige taget dem ud af ovnen, de ser rigtig lækre ud, men de er helt sprøde ovenpå? Er det meningen eller er jeg kommet til at gide dem lidt for meget?? De fik 11 1/2 minut…
        Glæder mig til de skal smages imorgen.. ☺️

        1. Hej Laura,

          Lige når de kommer ud af ovnen, så er de “hårde”/sprøde, men når de får lov til at køle af, så bliver de bløde 🙂

          Kh

  5. Jeg har lige forsøgt at mave disse hveder – MEN smør og mælk skiller når jeg blander det sammen? Jeg tager smør af varmen og hælder mælken i, men det skilles fuldstændig. Hvad gør jeg forkert?

    1. Hej Fie,

      Det er sandsynligvis fordi din mælk kommer direkte fra køleskabet og er rigtig kold. Når den varme smør møder mælken, så vil det skille pga. varmeforskellen. Vi plejer at hælde mælken i, imens smørret stadig står på blusset. Når mælken er i, så tager vi gryden af og lader det stå og falde lidt i temperatur,hvis det er for varmt.

      Kh

  6. Hey
    Har lige bagt dem. De ser lækre og flotte ud. Glæder mig til at smage
    Jeg brugte kun ca 750 gr mel da den skulle være smidig og til at arbejde med
    Så jeg fik kun 18 boller desværre. Vejede den også
    til at være 75 gr
    Bagte den 190 gr i ca 16-18 min
    Vh
    Annette H

  7. Uden tvivl den bedste opskrift på hveder, som jeg har prøvet – og jeg har prøvet mange!
    Tak for den og mange andre gode opskrifter:-)
    Mvh Mette

Skriv en kommentar

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven

Ugens madplan

Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
Søndag