Risengrød Risengrød Opskrift til 123456789101112131415161718192021222324252627282930 personer Opskrift til 4 personer Forberedelsestid 5 minutter Tilberedelsestid 40 minutter Samlet tid 45 minutter Del Pin Print Beskrivelse Nem opskrift på hjemmelavet risengrød serveret med kanelsukker, smør og rød saftevand. Det er lækkert på alle døgnets tider. Vi får det ofte til aftensmad. Ingrediensliste 2,5 dl. vand 190 g. grødris 1 liter sødmælk 1 tsk. salt Tilbehør 50 g. sukker 2 tsk. stødt kanel 2 tsk. smør Fremgangsmåde Kog vand op. Tilsæt grødris og lad det koge i 2 minutter. Tilsæt mælk. Lad det simre ved lav varme i ca. 35-40 minutter, hvor der bliver rørt jævnligt i gryden, så det ikke brænder på. Smag til sidst til med salt. Server med kanelsukker og smør. Bedøm denne ret Lås skærm Risengrød opskrift Der er ingen jul uden risengrød! Så her får du vores opskrift på risengrød, som vi altid har lavet den. Det er simpelthen en nødvendighed, at der skal spises mindst én portion risengrød i løbet af december og også gerne i november. Det er så nemt at lave og så smager det jo bare fantastisk med en masse kanelsukker og smørklat på. December og julen er lige om hjørnet, så derfor er der altså masser af tid til at få øvet sig i at lave sådan en portion her. Ikke fordi, at det i sig selv er ret svært, men det er da en meget god undskyldning for allerede at spise første portion i oktober. Vores grød bliver kogt på vand, grødris, sødmælk og lidt salt. Simpelt, men så godt! Vi har, siden vi var helt små, altid elsket julen og det at få risengrød i juletiden. Det passede altid med, at man jo så julekalender, hvor de også ofte spiste det i. Så var det jo hyggeligt også at spise det med en træske som de gjorde i “Nissebanden i Grønland” osv. Vi har så mange gode minder fra juletiden og vi glæder os til at give de små juleminder videre til vores egne børn. Det skal vi i hvert fald gøre i form af risengrød til aftensmad, som nok skal på menuen en del gange i december. LÆS OGSÅ: Klatkager Hvorfor spiser man risengrød til jul? Grød har i lang tid været en fast del af danskernes kost. Førhen blev den kogt på havre, byg eller rug. Ris var dyre, så det var kun de rige, som havde råd til det. På samme måde blev grød også kun kogt på mælk ved særlige anledninger. Omkring år 1900 blev ris dog nemmere tilgængeligt for danskerne. Det kunne købes i supermarkedet og derfor blev grøden altså mere almindeligt spise. I dag nyder mange danskere risengrød i juletiden i december. Det gør vi også gerne. Det kan spises til frokost, aftensmad eller som et lille eftermiddagsmåltid. Da vi var mindre, så fik vi ofte det til aftensmad i decembermåned sammen med en omgang rød saft. Og så skulle man selvfølgelig også huske at sætte grød til nissen på loftet. Der er så mange hyggelige traditioner forbundet med den nemme og simple grød. Hvilket land kommer risengrød fra? Grød har som sagt været en fast del af den danske kost i mange år. I takt med at ris blev nemmere tilgængeligt for os begyndte man at koge sin grød på ris og mælk, som jo så blev til risengrød. Risene kom vidst oprindeligt fra Persien. Risengrød af 1 liter mælk Udover at der er en del hygge forbundet med retten, så er det samtidig billig og nem aftensmad. Det kræver som sagt blot grødris, mælk og lidt salt. Så skal der spares lidt på madbudgettet, så er det altså også en god idé at sætte sådan en omgang på madplanen. Især i decembermåned, hvor der måske også skal spares lidt for at få råd til julegaverne. Det her er vores klassiske opskrift på risengrød, hvor der bruges 1 liter sødmælk. Det er nemt og lige til. Hvad man kan bruge risengrød til? Det mest klassiske at bruge grøden til er nok risalamande. Ellers kan en rest bruges til klatkager, til cheesecake eller i boller. Læs mere om Risengrød Hvordan spiser man risengrød? Det spises traditionelt med kanelsukker og smørklat på. Mange får desuden rød saftevand eller nisseøl ved siden af. Kan man spise risengrød som aftensmad? Det kan man, efter vores mening, sagtens. Det har vi gjort en del som børn og gør det stadig. Det er desuden billig og nem aftensmad, som kræver få ingredienser. Og børn elsker det! Kan man spise risengrød som morgenmad? I princippet ja, men det tager lang tid at lave grøden, så vi ville personligt nok hellere lave havregrød. Prøv også at spise havregrød med kanelsukker og smørklat. Så får man lidt af den samme stemning. Hvor længe kan risengrød holde sig på køl? Hvordan er det nu lige med holdbarheden på risengrød? Får du ikke spist alt grøden, så kan den sagtens sættes på køl. Den kan holde sig helt op til en uge på køl, men vi anbefaler at få brugt resterne inden for 4-5 dage. Én af de bedste måder at bruge sådan en rest på er ved at trylle den om til en omgang risalamande. Kan man fryse risengrød? Ja, det kan du godt. Vi vil dog ikke anbefale at fryse grøden for at bruge det til risalamande. Grøden kan nemlig ændre sig i konsistens, hvilket kan give en anderledes risalamande. Hvis du vil fryse eventuelle rester ned, så anbefaler vi at bruge resterne til eksempelvis klatkager eller vafler med risengrød. Hvad indeholder risengrød? Det består af ris, mælk, vand og evt. lidt salt. Vi bruger også vand i vores, da det hjælper på, at mælken ikke brænder på. Hvis man hælder mælken i en varm gryde, så har det nemmere ved at brænde på. Derved afhjælper vandet. Sådan laver du risengrød til mange Hvordan laver man risengrød til 5 personer? Til 5 personer ville vi bruge 3,1 dl. Vand, 237,5 g. grødris og 1,3 liter sødmælk og så ellers følge fremgangsmåden som anvist. Hvordan laver man risengrød til 10 personer? Til 10 personer ville vi bruge 6,3 dl. Vand, 475 g. grødris og 2,5 liter sødmælk og så ellers følge fremgangsmåden som anvist. Hvordan laver man risengrød til 15 personer? Til 15 personer ville vi bruge 9,4 dl. Vand, 712,5 g. grødris og 3,8 liter sødmælk og så ellers følge fremgangsmåden som anvist. Hvordan laver man risengrød til 20 personer? Til 20 personer ville vi bruge 12,5 dl. Vand, 950 g. grødris og 5 liter sødmælk og så ellers følge fremgangsmåden som anvist. Ofte stillede spørgsmål Kan risengrød spises uden mælk? Man kan godt lave det uden almindelig mælk. Den kan koges på havremælk, rismælk, mandelmælk eller lignende. Farven på grøden ændrer sig dog en smule og kan få en mere grålig farve alt efter hvilken mælk du bruger. Vær også opmærksom på, at nogle af mælkealternativerne kan være naturligt søde og give en naturlig sødme til din grød. Kan man lave risengrød uden sukker? Vi laver aldrig det med sukker i selve grøden. Det er noget, som vi kommer ovenpå bagefter og det kan man godt udelade. Kan risengrød spises uden kanelsukker? Ja, du kan også spise grøden med sukker bare. Og selvfølgelig en stor smørklat. Kan man lave det uden sødmælk? Ja, i vores familie er den også blevet kogt på både minimælk og letmælk. Skulle man koge det på andet end sødmælk, så ville vi nok vælge letmælk. Minimælk er den mælk med laveste fedtprocent og du kan få en grød, som ikke er ligeså cremet, som når den koges på sødmælk. Er grøden fryseegnet? Man kan godt fryse grøden ja. Når den bliver tøet op, så ville vi lige røre den godt igennem, da den kan skille en lige smule. Hvordan varmer man grød op igen? Man kan varme en lille portion op i en skål i mikroovnen. Det er nemt, hvis man bare skal varme en lille portion. Du kan også varme en større portion op i en gryde. Så ville vi lige tilsætte lidt mælk og så være opmærksom på, at det ikke koger decideret, men bare bliver varmet lige indtil den er varm nok. Hvordan laver man risengrød i ovnen? Vi har en opskrift på hvordan man laver risengrød i ovn lige her. Hvordan laver man risengrød i mikroovn? Kom 1 liter sødmælk og 180 g. grødris i en stor skål med høj kant. Giv først risengrøden 5 minutter ved høj effekt. Herefter skrues der ned til lav effekt. Risengrøden får 5 minutter, hvorefter der røres. Sådan fortsætter du med 5 minutters interval, indtil den er færdig. Denne metode kræver, at du har en mikroovn, hvor du selv kan styre antal watt og dermed kan køre den ved lav og høj effektivitet. Når risengrøden er færdig, så tages den ud og den får lov til lige at samle sig. Hvordan køler man risengrød ned? Skal den hurtigt køles ned, så kom den i en stort fad, hvor fladen er stor. Kom et stykke husholdningsfilm helt tæt ned på grøden, så den ikke danner hinde. Hvor længe kan risengrød holde sig? Den kan holde sig 5-7 dage på køl. Hvordan laver man risengrød uden at røre? Så vil vi anbefale at lave den i ovn, da du så undgår at skulle røre i den, som når man koger på komfur. Hvad smager risengrød af? Grøden smager i sig selv ikke af vildt meget. Man tilsætter salt og så får det en cremet smag. Den fuldendes, når der kommer kanelsukker og smørklat på. Hvilken konsistens skal risengrød have? Den må gerne virke lidt for tynd, når den tages af varmen. Når den lige står bagefter, så samler den sig og tykner en smule. Problemer med risengrød Hvordan undgår man, at risengrød brænder på? At koge vand op og så komme risene deri og herefter tilsætte mælk hjælper en del. Vandet gør det sværere for mælken i risengrøden at brænde på. Sørg også for at røre i den jævnligt, så den ikke brænder fast på bunden. Lad den desuden koge ved middel varme. Hvorfor bliver risengrød grynet? Så har du sandsynligvis brugt en for gammel mælk eller en mælk, som har lige været på kanten af at blive for gammel. Så kan den godt blive grynet og komme til at smage syrligt. Hvad gør man, hvis risengrød bliver for tynd? Lad grøden koge lidt længere. Hvad gør man, hvis risengrød bliver for tyk? Er grøden blevet for tyk, så tilsæt lidt ekstra mælk. Hvad gør man, hvis risengrød bliver for stiv? Rør lidt mælk i. Hvad gør man, hvis der er for meget salt i risengrøden? Det er svært at fjerne salt fra grøden, når den først er tilsat. Man ville skulle tilsætte mere mælk, men dermed skal man også tilsætte flere ris. Hvilken plantemælk er bedst til risengrød? Vi foretrækker sojamælk, som også har en ret lys farve. Havremælk fungerer også, men kan godt give grøden en mere grålig farve og noget sødme, da havremælken er naturligt sød. Kan man lave risengrød med.. Havremælk? Ja, det kan du sagtens. Mandelmælk? Ja man kan godt lave risengrød med mandelmælk. Rismælk? Ja, du kan lave risengrød med rismælk. Fløde? Har du kun fløde og ingen mælk, så ville vi blande halv vand og halv fløde, så man får tyndet fløden en smule ud. Risottoris? Sagtens! Mange koger deres risengrød på risottoris. Især når den skal bruges til risalamande. Man kan få nogle gode risottoris, som faktisk er bedre til risalamanden end de traditionelle grødris. Minimælk? Ja, men du får en mindre cremet risengrød. Proteinpulver? Vi har ikke selv prøvet det, men vi tænker, at man godt kan tilføje noget efter grøden, er færdiglavet. Vi ville dog gå med en vaniljesmag. Kan man lave risengrød uden mælk? Ja så skal du bare bruge et alternativ som rismælk, havremælk eller lignende. Kan man lave risengrød uden vand? Vi laver altid med vand, da det hjælper på, at grøden ikke brænder på. Så vi vil altid anbefale at lave med vand. Kan man lave risengrød uden grødris? Ja, så skal du bare bruge risottoris. Kan man lave risengrød uden ris? Nej, det kan man ikke. Du skal bruge en form for ris for at lave risengrød. Sjove spørgsmål Kan man lave risengrød med bacon? Vi vil ikke anbefale at lave den traditionelle risengrød med bacon. Men vi har set flere udgaver af en risgrød med bacon. En risotto med bacon er superlækkert. Kan man lave risengrød med saftevand? Man kan ikke lave selve risengrøden med saftevand, men vi har hørt om nogen, som hælder rød saftevand udover risengrøden. Det er dog ikke noget, som vi selv har prøvet. Vi foretrækker vores saftevand ved siden af. Men det skal da komme an på en prøve. Risengrød til baby og børn Kan babyer spise risengrød? Fra barnet er 9 måneder må man give omkring 0,5 dl. Sødmælk. Barnet må derfor gerne smage lidt, men det skal ikke udgøre et helt måltid. Kan børn spise risengrød? Ja større børn kan sagtens spise det. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.
Måske et riiigtig dumt spørgsmål. Men jeg skal lave risengrød for første gang. Når grødrisene er færdige, skal man så hælde vandet fra også mælk i, eller skal vandet blive i gryden og blandes med mælk? 🤗 Svar
Hej Lisette, Vandet skal blive og så tilsættes mælk. 🙂 Og slet ikke et dumt spørgsmål! Du er altid velkommen til at spørge. Kh Svar
Som min mormor altid gjorde blev gryden smurt med smør i bunden og rundt i kanten i toppen som det første så brænder grøden ikke på og koge heller ikke over. Med de elafgifter vi har til staten kunne man også som i gamle dage bringe grøden i kog og sætte den i seng. Svar