Pebernødder Pebernødder Opskrift til 50100150200250300350400450500 stk. Opskrift til 150 stk. Forberedelsestid 10 minutter Tilberedelsestid 10 minutter Samlet tid 20 minutter Del Pin Print Beskrivelse Her får du opskriften på de bedste pebernødder, som er sprøde og fyldt med smag. Den bedste opskrift på gammeldags pebernødder. Opbevar dine pebernødder i en kagedåse, så kan de sagtens holde sig i 1-2 måneder. Så du kan sagtens bage dem i god tid op til jul. Ingrediensliste 65 g. brun farin 65 g. sukker 130 g. smør 1 stk. æg (ca. 30 g.) 250 g. hvedemel 2 tsk. stødt kanel 0,25 tsk. hvid peber 0,5 tsk. stødt ingefær 1 tsk. natron 0,5 tsk. stødt kardemomme 2 tsk. vaniljesukker 0,5 tsk. stødt nellike KØB PÅ NEMLIG Fremgangsmåde Skær smør i tern. Lad stå ude lidt tid, så det bliver lidt blødere. Alle ingredienserne vejes af og placeres i en skål, hvorefter det samles, indtil du har en ensartet dej med hænderne. Pak dejen ind i husholdningsfilm og sæt på køl i 1 time. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag din dej ud af køleskabet. Del den i 4. Rul ud til lange pølser og skær små stykker af. Tril til kugler og placer på en bageplade med bagepapir med lidt mellemrum mellem hinanden. Bages i ca. 8-10 min (bag kun én plade ad gangen). Lad dem afkøle på en bagerist. Opbevares i en småkagedåse i op til en måned. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på pebernødder Her får du vores bedste opskrift på nemme hjemmelavede pebernødder, som er en af vores faste juleopskrifter hvert år. Det er den mest fantastiske pebernøddedej, som er nem at arbejde med. Man kan vælge at trille dem til kugler eller man kan rulle dejen til en lang pølse og skære små stykker. Vi elsker pebernødder. De er nok på vores top 3 over julesmåkager og vi har bagt dem lige så længe vi kan huske. En del af vores passion for madlavning kommer fra det nærvær, som madlavning kan give. Og julebagningen giver virkelig muligheden for at bage sammen med venner og familie. Det giver muligheden for at være til stede, for man har ikke mulighed for at sidde med sin telefon, når man har hænderne begravet i småkagedej. Vi har erfaret, at folk har meget forskellige holdninger til disse små lækre småkager. Vi kan godt lide en sprød lille pebernød, som ikke er alt for hård og som stadig har masser af krydret smag. Vi bruger kanel, ingefær, nellike, hvid peber, kardemomme og lidt vaniljesukker for at give den helt rigtige smag, som vi bedst kan lide den. Det er sådan her, som vi bedst kan lide smagen af en pebernød. LÆS OGSÅ: Chokoladetrøfler Gammeldags pebernødder Det er en super nem opskrift på gammeldags pebernødder. Her er der ingen fusk med krydderierne og vi bruger ikke en færdigblanding. Selvom ingredienslisten måske er lidt lang, så får du altså de lækreste småkager, som vi synes har den helt perfekte balance mellem alle krydderierne. Det giver de absolut bedste gammeldags pebernødder. Selvom ingredienslisten godt kan synes lang, når man lige ser den, så er det mange krydderier, som man nok allerede har i køkkenskabene, så man behøves nødvendigvis ikke at skulle ud og købe en masse ekstra. Pebernødder uden fløde Vores opskrift er lavet uden fløde. Vi kan se, at mange opskrifter bruger fløde, men vi synes slet ikke det er nødvendigt. Derfor får du her en super nem opskrift, som er lavet helt uden fløde. Det giver en sprød pebernød, som ikke er alt for hård, men som har en god sprødhed, men stadig ikke er tør. Læs mere om pebernødder her Ingredienser og forberedelse af dej Hvad er pebernødder? Pebernødder er i dag en klassisk julesmåkage, som består af smør, krydderier, sukker og mel. De er små og runde og bages typisk til jul. Hvilke ingredienser skal bruges til pebernødder? I vores opskrift bruger vi brun farin, sukker, smør, hvedemel, æg, kanel, hvid peber, stødt ingefær, kardemomme, vaniljesukker og stødt nellike. Det giver en krydret og lækker julesmåkage. Er det nødvendigt at bruge smør i pebernødder? Ja, en stor del af dejen består af smør, så den kan man desværre ikke udelade til netop denne opskrift. Kan man bruge margarine i stedet for smør? Ja, det kan man godt. Er der peber i pebernødder? Der er hvid peber i ja. Hvilke krydderier bruges traditionelt i pebernødder? Kanel, hvid peber, stødt ingefær, kardemomme, vanilje og stødt nellike Kan man lave pebernødder uden æg? Ja, det kan man godt, men vi synes ægget giver en god konsistens til dejen og det færdige bagte resultat. Kan man bruge brun farin i stedet for sukker? Ja, du kan godt erstatte alt sukkeret med brun farin. Smagen vil dog også ændre sig så. Kan man tilsætte revet appelsinskal eller citron til pebernødder? Ja, så får du dog ikke en klassisk pebernød, men vi er sikre på, at det også vil smage dejligt. Hvad gør natron i pebernødder? Det er hævemidlet. Kan man lave pebernødder uden natron? Så vil de ikke hæve på samme måde. Kan man tilsætte ekstra krydderier som kanel eller ingefær? Ja, vi bruger det allerede i vores nemme pebernødder. Hvilken type mel er bedst til pebernødder? Hvedemel eller kagehvedemel, som har en finere konsistens. Er det nødvendigt at bruge vanilje i pebernødder? Nej, det kan godt udelades. Kan man tilsætte mandler eller nødder til dejen? Ja, men det ændrer på den klassiske pebernød. Hvis du vil forsøge med nødder, så ville vi nok finthakke dem og komme i. Forberedelse af pebernøddedej Hvordan laver man dejen til pebernødder? Alle ingredienserne æltes sammen med hænderne eller på røremaskine med k-spaden. Dejen skal blot lige samles og ikke æltes som en bolledej. Hvorfor skal dejen hvile før bagning? Det er en god idé at sætte dejen på køl og lade den hvile, inden den rulles til pebernødder. Når dejen bliver lidt koldere, så kan den være nemmere at skære ud og rulle til pebernødder. Den behøver dog ikke at hvile. Skal dejen være kold, før man former pebernødderne? Det behøves den ikke, men det hjælper også med at holde formen, når de bages. Hvorfor klistrer dejen? Så skal du nok have lidt ekstra mel i. Dejen skal ikke være klistret. Hvordan undgår man, at dejen bliver for tør? Sørg for at du lige akkurat har nok hvedemel i, så den samler sig fint og ikke klistrer. Kan man lave dejen dagen før og opbevare den i køleskabet? Ja det kan du sagtens. Pak den ind i husholdingsfilm eller læg den i en plasticpose, så den ikke danner ’skorpe’. Hvordan undgår man, at dejen bliver for hård? Vær opmærksom på mængden af mel og mærk dig frem, når du samler dejen. Kan man fryse dejen til pebernødder? Ja, det kan du sagtens. Skal man rulle dejen tyndt ud? Det bestemmer man selv. Vi ruller ud til pølser og skærer ud med en kniv, inden vi så triller til pebernødder. Det synes vi er den hurtigste metode. Formning og bagning af pebernødder Hvordan former man pebernødder? Vi deler dejen i mindre stykker og ruller til pølser. Herefter bruger vi en kniv til at skære små stykker og så trilles de til pebernødder. Hvor store skal pebernødderne være? Det bestemmer man selv. Vi kan godt lide sådan en lille hapser eller mundfuld. Vi synes ikke, at de skal være alt for store. Hvor lang tid skal pebernødderne bages? Det afhænger af størrelsen, men omkring 8-10 minutter alt efter ovnens styrke. Hold øje med dem undervejs. Ved hvilken temperatur skal man bage pebernødder? Vi bager vores ved 180 grader varmluft. Skal man bruge varmluft eller almindelig ovn til pebernødder? Vi bager dem ved varmluft for det sprødeste resultat. Hvordan undgår man, at pebernødderne bliver for hårde? Sørg for, at de ikke bliver bagt for længe. De skal være let gyldne og når de så køler af, så bliver de hårde. Hvorfor bliver pebernødderne flade? Sørg for at bruge en god smør fra blok og ikke smørbar, da det er et blandingsprodukt. Prøv også at sætte dejen på køl 30-60 minutter inden den rulles ud og trilles. Kan man bage pebernødder på bagepapir? Ja, det gør vi. Hvordan ved man, om pebernødderne er færdigbagte? Når de er let gyldne, så er de færdige. De er bløde, når de bliver taget ud af ovnen, men vil blive sprøde, når de køler af. Skal pebernødderne være helt sprøde, når de tages ud af ovnen? Nej, det skal de ikke. De er bløde, når de bliver taget ud af ovnen, men vil blive sprøde, når de køler af. Variationer og smagsvarianter Kan man lave pebernødder med chokolade? Ja, man kan dyppe dem helt eller delvist i chokolade efter de er bagt. Man kan også komme hakket chokolade i selve dejen. Kan man tilsætte revet appelsinskal til dejen? Ja, sagtens! Hvilke krydderier kan man eksperimentere med? Kanel, vanilje, kardemomme, nellike og ingefær. Kan man lave pebernødder uden gluten? Så skal du bruge glutenfrit mel. Er det muligt at lave en sukkerfri version af pebernødder? Det har vi desværre ikke erfaring med. Kan man bruge fuldkornsmel til pebernødder? Man kan måske erstatte lidt af hvedemelet med ’hvid hvede’, som er fint fuldkornshvedemel. Kan man lave pebernødder uden mælkeprodukter? Så skal du bruge et af de smørbare alternativer, men det er ikke noget, som vi har erfaring med. Vi ved, at Naturli har lavet en smørblok uden mælkeprodukter. Hvordan laver man forskellige former af pebernødder? Du former dem bare, som du har lyst til. Opbevaring og holdbarhed Hvordan opbevarer man pebernødder bedst? I en lufttæt beholder fx en småkagedåse. Kom et stykke bagepapir mellem låget og bøtten. Det tip har vi lært fra vores bedsteforældre og så lukker dåsen helt tæt. Hvor længe kan pebernødder holde sig friske? De kan sagtens holde sig et par måneder i en småkagedåse. Kan man fryse færdigbagte pebernødder? Nej, det vil vi ikke anbefale. Men du kan fryse den færdige dej, inden de bliver bagt. Hvordan undgår man, at pebernødderne bliver bløde? Sørg for, at de bliver bagt ordentligt og brug også god smør fra blok. Hvad gør man, hvis pebernødderne bliver for hårde? Så lyder det som om, at de enten er bagt for meget eller der er for meget hvedemel i dejen. Skal pebernødder opbevares i en tætsluttende beholder? Ja, så holder de sig bedst. Tradition og anvendelse Hvorfor spiser man pebernødder til jul? At bage pebernødder er en meget gammel juletradition og de blev ofte kun bagt til jul, fordi krydderierne var forbeholdt juletiden, da de var dyre. Er pebernødder en traditionel dansk småkage? Det er én af de ældste julekager her i Danmark og kom til Danmark i 1700 tallet. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.
Hej. Har netop bagt disse pebernødder, og de smager fantastisk! De er god blevet mere til pebernødsmåkager i størrelsen.. Hvordan får i dem så små? Svar
Vores flader også helt ud og ligner småkager selv om vi laver dem bittesmå. Hvad kan der være galt? Svar
Hej Anja, Har du brugt smør fra blok? Eller smørbar? Og ellers kan det lyde som om, at dejen ikke har været kold nok, da den er bagt. Kh Svar
Hej Maiken, Nej desværre ikke pr. 100 g. Men det er udregnet for hele portionen og pr. stk. Det kan du se i vores app og som medlem af Mit Mummum <3 Kh Svar
Super dejlig og krydret pebernød. Jeg erstattede 1 tsk natron med 1 tsk bagepulver, eftersom opskriften ikke indeholder noget syrnet mælkeprodukt. De blev virkeligt lækre, og de smager suverænt, hvis man lige dypper dem i en kop kaffe. Svar
Hej, Det ændrer smagen og konsistensen en smule, da brun farin har en anderledes smag end alm. flormelis og opfører bliver mere karamelliseret i smagen 🙂 Kh Svar
Hej, Vi vil ikke anbefale smørbar til småkager. Men ja, hvis du kun har den mulighed, så ville jeg også tilsætte ekstra mel 🙂 Kh Svar
Hej, Dejligt at høre og tak for feedback, hvis andre er i tvivl om de kan bruge vegansk smør <3 Kh Svar
Da jeg tog dejen ud af køleskabet var den meget blød og lunken stadigvæk, er det derfor at mine pebernødder blev flade? Svar
Hej, Ja det er det helt sikkert. Har du brugt smør fra blok eller hvad har du brugt? 🙂 Men virker meeeget mærkeligt, at dejen skulle være flydende. Kh Svar