Tilmeld nyhedsbrev

Store og bløde kærnemælksboller – Verdens bedste

Kærnemælksboller - de bedste boller med kærnemælk

De bedste kærnemælksboller

Opskrift til 18 stk.

Forberedelsestid

30 minutter

Tilberedelsestid

2 timer

Samlet tid

2 timer og 30 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på verdens bedste kærnemælksboller, som vi også kalder for bamseboller. De er uden nogen form for kerner, så de er også de perfekte fødselsdagsboller. Det er de nemmeste boller, da de kun skal hæve én gang, hvor mange andre opskrifter skal hæve over to omgange.

Ingrediensliste

  • 3 dl. kærnemælk
  • 1 dl. vand
  • 50 g. gær
  • 2 spsk. sukker
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 dl. olie
  • 1 knivspids kardemomme
  • 1 æg
  • 700 g. hvedemel

Fremgangsmåde

1. Lun kærnemælken. Tilsæt vand og opløs gæren her i.
2. Tilsæt salt, sukker, kardemomme og et sammenpisket æg.
3. Tilsæt olie.
4. Tilsæt hvedemel lidt af gangen og ælt dejen godt sammen. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet.
5. I stedet for at sætte dejen til hævning, så formes de med det samme.
6. Drys bordet med lidt mel. Tag dejen ud af skålen.
7. Vej bollerne af til 70 g. stykket.
8. Tril bollerne runde (drys evt. mel på hænderne, så de ikke klistrer).
9. Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med ca. 6 cm. mellemrum.
10. Lad dem hæve i 1 – 1,5 time.
11. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
12. Pensl bollerne forsigtigt med et sammenpisket æg. Pas på, at de ikke falder sammen, når du pensler.
13. Bag bollerne i cirka 10-15 min, alt efter din ovns styrke. Hold øje med dem efter 8 min.
14. Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle ned.

Bedøm denne ret

Store og bløde kærnemælksboller – Verdens bedste opskrift

Store og bløde kærnemælksboller – Verdens bedste

Store og bløde kærnemælksboller, som uden tvivl er verdens bedste. Det er  helt almindelige hvide boller, som nogle også kalder for bamseboller eller fødselsdagsboller. Men uanset hvad du kalder dem, så er det altså bare lækre, nemme og luftige boller. Der er bare ikke noget bedre end hjemmelavet boller med et lag smør.

Kærnemælksboller der kun skal hæve én gang

Der er én helt speciel grund til at de her boller bare er nemme, lette og hurtige at lave. Det er på grund af hævingen. Jo jo, man slipper ikke uden om hævning, men i den her opskrift, der skal de kun hæve én gang. Og det er der sikkert nogle derude, som kommer efter os for, men vi har altså bare erfaret, at de bliver bedst på den måde. Du får simpelthen de mest svampede og bløde boller. Så inden du dømmer, så prøv lige den her opskrift på boller inden.

Og når de kun skal hæve én gang, så er det altså lige pludselig rigtig nemt at bage hjemmebagte, kærnemælksboller. Det kan vores kærester i hvert fald godt skrive under på. De nyder nemlig ofte godt af vores bagning.

Kan man bruge andet end kærnemælk?

Et af de spørgsmål som ofte tikker ind er, om man kan bruge andet end kærnemælk i opskriften. Og ja, det kan du sagtens. Du kan faktisk bruge alle surmælksprodukter som natural yoghurt, creme fraiche, ymer eller A38. Nogle af de produkter er dog rigtig tykke, så de skal lige blandes op med lidt vand, så de får samme konsistens som kærnemælk. Men vi bruger oftest kærnemælk. Så passer det nemlig lige med, at vi samtidig kan bruge resterne til en lækker kanelkage.

Og bagværk med kærnemælk giver ikke kun disse store og bløde kærnemælksboller. Man kan altså bage de lækreste kærnemælksbrød. Og vi har især erfaret, at kærnemælksbrød og boller er gode som madpakkeboller. De holder sig nemlig svampede og lækre. Så ofte tilsætter vi lidt fuldkornsmel i form af grahamsmel eller speltmel, så det er en smule sunde boller.

Koldhævede kærnemælksboller

Boller med kærnemælk kan også sagtens laves som koldhævede boller. Når vi har travlt, eksempelvis i hverdagen, så elsker vi at have en koldhævet dej i køleskabet. Så tager det nemlig ingen tid at få nybagte boller. Men hvis du vælger at koldhæve den her opskrift, så anbefaler vi, at du i stedet for 50 g. gær, bruger 20 g.

Så skal dejen blot røres sammen aftenen inden og sættes i en stor skål (hvor dejen har mulighed for at hæve), indtil dagen efter. Så er der koldhævet brød i løbet af ingen tid.

LÆS OGSÅ: Koldhævede morgenbrød 

Kærnemælksboller - de bedste boller med kærnemælk

Boller uden røremaskine

Det er selvfølgelig muligt at lave bollerne uden en røremaskine. Men der er ingen tvivl om, at vi begge elsker vores røremaskine, da det gør bagningen så meget nemmere. Vi har begge en KitchenAid og er så glade for dem. Hvis det ikke havde været for dem, så havde vi nok ikke bagt så meget som vi gør. Det er bare helt ærlig snak.

Hvis du har lyst til at gå på opdagelse i andre af vores nemme opskrifter på boller og bage dit eget lækre brød, så kan du se en masse opskrifter lige her.

Kommentarer

    1. Hej Kathrine

      Sagtens, men har du prøvet vores opskrift på verdens bedste pølsehorn? Det er altså de bedste!

      Knus

  1. Jeg synes dejen var enormt klistret. Kunne på ingen måder trille den. Måtte putte meget mere mel i. Øv. Ved ikke hvad der gik galt.

    1. Hej Mia

      Vi har erfaret, at der kan være stor forskel på hvilket mærke i mel man bruger. Vi har dog aldrig problemer med, at dejen er for klistret. Vi plejer at vende den i lidt mel, inden vi skærer ud og triller til boller. Det er også en god idé at have lidt mel på hænderne, når de formes.

      Rører du dejen sammen i hånden eller på røremaskine?

      Knus

      1. Hej mummum,

        Hvilken mel benytter i da selv?

        Skal her i eftermiddag til at bage fra opskriften, bare med ymer i stedet. Er spændt på resultatet 😀

        1. Hej Michelle

          Vi bruger bare den billigste fra Netto 🙂 Det vigtigste er blot, at den æltes godt. Vi ælter på maskine. Det gør ofte, at man skal bruge lidt mindre mel 🙂

          Knus

Skriv en kommentar

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven