Oksefond

Oksefond
Opskrift til liter Opskrift til 4 liter

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

9 timer og 30 minutter

Samlet tid

9 timer og 40 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på en smagfuld oksefond, som laves på kraftben og grøntsager. Brug oksefond til sauce og supper.

Ingrediensliste

  • 2 kg. kraftben
  • 2 spsk. tomatpure
  • 1 kg. gulerod
  • 2 stk. løg
  • 5 fed hvidløg
  • 1 bundt bladselleri
  • 0,5 bundt frisk rosmarin
  • vand

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovn på 200 grader varmluft.
  2. Skyl, skræl og snit grøntsager groft.
  3. Smør kraftbenene i tomatpure.
  4. Kom alle ingredienser i et ildfast fad og kom i ovnen.
  5. Giv det 30 minutter i ovnen.
  6. Kom det hele i en stor gryde og dæk med vand.
  7. Bring i kog. Skru herefter lidt ned. Den første halve time kommer der hvidt skum (affaldsstoffer) på toppen. Brug en ske til at fjerne det med.
  8. Lad det derefter simre i 7-8 timer under låg.
  9. Tag låget af gryden og lad væden koge ind til der cirka er 4-5 liter tilbage.
  10. Sigt væden over et par omgange. Evt. gennem et fint klæde.
  11. Del væden op i mindre portioner, så har du til de næste mange gange du skal lave eksempelvis rødvins- eller pebersauce.
Bedøm denne ret

Opskrift på oksefond

En god oksefond er uundværlig, hvis du skal lave en god sauce. Det kunne være en pebersauce, en rødvinssauce eller lignende. Her er det altså altafgørende, at man har en god oksefond, da det jo er en ret stor del af selve saucen. Man kan selvfølgelig købe en fond, men har man god tid og overskud, så kan man også lave det selv. Det er super nemt at lave selv og så kan man lave en stor portion, dele i mindre portioner og fryse ned. På den måde har du til mange gange, selvom det måske tager lang tid at lave en portion. Det er sådan vi gør det og det fungerer vildt godt.

Så kan man altså altid byde gæster og familie på sådan en god hjemmelavet sauce. Når først man har den gode, hjemmelavede oksefond, så kan sådan en sauce næsten ikke gå galt. En sauce bliver altså bare bedst med fond. Især sådan en, som er lavet på både kraftben og grøntsager. Det giver altså masser af smag og kraft til en sauce.

LÆS OGSÅ: Se alle vores opskrifter på hjemmelavet saucer her

Oksefond

Hjemmelavet kraftig oksefond

Den her opskrift giver altså en god hjemmelavet kraftig oksefond. Et trick er at smøre kraftbenene ind i tomatpure, inden de bages. Det giver et ekstra lag til fonden og smager bare så godt. Man kan desuden selv styre hvor kraftig fonden skal være. Jo mere den kogere ind, jo kraftigere smag får du. Vi kan også godt lide at lave den mindre kraftig og så kan man koge den ind, hvis saucen kræver en kraftig fond. Oksefonden er nemlig også god som base til nudelsupper, dumplings osv., hvor det nødvendigvis ikke kræver en så kraftig fond, men hvor den gerne må være mere oksekødssuppe agtig.

Oksefond

Følg med på de sociale medier

Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.

Skriv en kommentar