Stop madspild – Brød #1 REKLAME: Opskriften er lavet i samarbejde med Kitchenaid Stop madspild af brød! Dette bliver det første indlæg af mange i et samarbejde med Kitchenaid. Vi vil igennem det næste stykke tid sætte ekstra fokus på forskellige typer af madspild og hvordan man undgår dette. Den første madvare vi vil sætte fokus på og som topper listen for madspild er brød. Alle typer af brød; franskbrød, boller, kager, rugbrød. Vi smider brød ud i tonsvis og dette er en skam, eftersom meget af det, der bliver smidt ud, sagtens ville kunne spises. I dette indlæg vil vi derfor give vores bedste tips og tricks til at undgå at smide brød ud og samtidig give inspiration til spændende og nemme opskrifter med rester af brød. Forskellen på ”bedst før” og ”sidste anvendelsesdato” Det kan være noget af en jungle at finde ud af at navigere rundt i de forskellige begreber. Når madvarer er mærket med ”sidste anvendelsesdato”, så bør du ikke bruge det og altid smide det ud. Står der derimod ”bedst før”, kan det sagtens ske, at du kan spise madvarerne efter datoen. Her handler det om at bruge sine sanser og selv afgøre om en madvare kan spises. Vores bedste råd til at afgøre om en madvare kan bruges eller ej er Lugt og kig på maden. Ser du mug eller noget råddent? Hvis ikke, så kan du for det meste stadigvæk godt bruge varen. Ved brød, boller og rugbrød er ”bedst før” mærkningen ofte en idé om hvornår kvaliteten af brødet udløber. Herefter kan man opleve, at det bliver tørt, men derimod ikke farligt at spise. Kig på brødet. Er hvide pletter eller mug? Hvis ikke, så kan det sagtens spises. Selvom du ofte ville kunne spise brød efter mærkningen, så er det i mange tilfælde blevet tørt og kedeligt. Men blot fordi brødet er blevet tørt, så behøves det ikke kastes i skraldespanden. Rester af brød kan bruges på mange måder i forskellige opskrifter. Vi har udviklet nogle nemme opskrifter, hvor man får brugt resterne. Brug dine brødrester i: Hjemmelavet ymerdrys smager skønt og er super nemt at lave! Du finder opskriften lige her. Hjemmelavet brødcroutoner er også altid en nem løsning! Du kan fryse brød ned i tern. Så kan du hurtigt lave friske, sprøde brødcroutoner, som kan bruges i salater. Du finder opskriften lige her. Sprøde karbonader med hjemmelavet rasp og hvor der er brugt rester af brød i farsen. Brødet erstatter hvedemel, som man normalvis ville bruge til at røre en fars. Det er en super god måde at få brugt brødrester på! Du finder opskriften lige her. Hjemmelavet rasp til panering er én af de nemmeste måder at få brugt gamle brødrester på! Det kan bruges til karbonader, crispy chicken, fiskefileter og meget mere. Du finder opskriften lige her. Dette er alle super nemme opskrifter, hvor du kan bruge dine rester af brød. Der er slet ingen grund til at smide det ud – heller ikke fordi det er blevet tørt. Frys dit brød ned Du kan også tage madspildet i opløbet. Da vi begge bor i en lille husholdning på 2 personer, så kan de almindelige pakker med rugbrød og brød ofte være for store. Så for at undgå madspild fryser vi altid brød og boller ned: Rugbrød. Hvis du køber en stor pakke rugbrød, så del pakken op i mindre portioner og frys dem ned. På den måde er det nemt at tage en pakke rugbrød op med 5-6 skiver, når du mangler. Rugbrødet tør op i løbet af et par timer på køkkenbordet. Franskbrød. Franskbrød kan som rugbrød også fryses ned. Skær det ud i skiver og frys ned i mindre portioner. Du kan putte det direkte i brødristeren fra frost, så får du lunt og lækkert franskbrød. Du kan også skære brødet ud i tern og fryse ned. Så har du til en omgang hjemmelavede brødcroutoner, som vi gav opskriften på længere oppe. Boller. Både købte boller og hjemmebagte boller kan fryses ned. Hvis det er hjemmebagte boller, så sørg for at de er kølet nogenlunde af, inden de fryses. Undgå eventuelt også at lægge dem oven på hinanden, så de bliver flade. Når de skal bruges, tager du bollerne ud af fryseren. Placer dem på en bageplade eller bagerist og lad dem tø op i 30 minutter. Giv dem 5-6 minutter ved 180 grader varmluft, så har du lækre – næsten friskbagte – boller. Hvordan opbevarer jeg bedst brød og hvor længe kan det holde i fryseren? Når man opbevarer brød, så er det vigtigt, at man ikke gør ting, som forkorter holdbarheden. Derudover er det, som vi nævnte tidligere, en god idé at fryse sit brød ned. Men hvor længe kan rugbrød og brød egentlig holde sig i fryseren? Og hvordan opbevarer man det bedst, når det er tøet op? Rugbrød Rugbrød opbevares bedst i en plastikpose med huller ved stuetemperatur. Opbevar ikke brødet et alt for varmt sted, da det fremmer væksten af bakterier. Så undgå derfor at have det til at ligge lige i solen om sommeren. Rugbrød og brød generelt kan holde sig i 2-8 måneder i fryseren. Det afhænger af hvor meget fedt, hvor mange kerner og om der er nødder i. Hvis der er meget af disse ting i, så kan brødet holde sig i 2 måneder. Franskbrød og boller Franskbrød og boller opbevares bedst ligesom rugbrød ved stuetemperatur i en pose med lidt huller, så brødet kan ånde. Ligesom rugbrød kan det holde sig i 2-8 måneder i fryseren. Lyst franskbrød uden kerner kan derfor nemt holde sig 8 måneder i fryseren. Pølsehorn og pizzasnegle Ét af de spørgsmål vi får rigtig meget, er hvordan man opbevarer pølsehorn og pizzasnegle. Som vi nævnte tidligere, så sørg for at dit bagværk er kølet rimelig godt af, inden du fryser det ned. Frys 4-5 stk. ned i en frysepose og tag herefter op efter behov. Vi anbefaler altid at opbevare den her slags brød i køleskabet, da der er kød i. Kager De fleste kager kan fryses ned, men har altså kun en holdbarhed på 2-3 måneder, da indholdet af fedt er betydeligt højere end i brød. Dette gælder næsten alle slags kager; kanelsnegle, gulerodskage, kanelkage, stort set alle slags bradepandekager og cheesecake. Pak det godt ind i husholdningsfilm eller i en plasticpose. Hold orden og overblik over fryseren Hvis du, ligesom os, har en lille fryser, fordi du bor i en lille studielejlighed, så er det umiddelbart ikke svært at holde overblik over hvad du har i fryseren. Men har du derimod en stor kummefryser eller et fryseskab, så kan det nogle gange være svært at bevare overblikket over hvad man har – og hvad man ikke har i fryseren. En god måde at holde styr på det hele er ved at skrive det ned. Du kan ved at trykke her hente vores gratis template. Print den ud og skriv så dine madvarer ned, når du fryser noget. Så kan du nemt holde styr på hvad du har i din fryser. På den måde glemmer man ikke hvad man har og man får nemmere brugt sine rester. Når du tager en madvare fra fryseren, så streger du den blot fra listen. Hvis du bruger madplan, så kan du også hurtigt se om du har kød eller andet i fryseren, som du ikke behøver at handle ind. Hvis du vil prøve vores madplaner, så kan du finde dem lige her. FØLG OGSÅ MED PÅ DE SOCIALE MEDIER Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er ogsåpåInstagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her. Husk også at tagge os @mummum.dk, hvis du laver nogle af vores retter eller følger ugens madplan. Det er så hyggeligt at følge med!