Andefond

Andefond
Opskrift til liter Opskrift til 1 liter

Forberedelsestid

15 minutter

Tilberedningstid

6 timer

Samlet tid

6 timer og 15 minutter

Beskrivelse

Lav din egen andefond til din andesovs. Hemmeligheden bag en god andesovs er en god andefond med masser af smag. Andefond til sovs.

Ingrediensliste

  • 1 stk. andeskrog (eller andelår, vingespidser eller lignende)
  • 2 stk. løg
  • 3 stk. gulerod
  • 3 stk. pastinak
  • 3 liter vand
  • 4 stk. laurbærblade
  • 8 stk. peberkorn
  • 1 håndfuld frisk timian
Læg i kurven til
I samarbejde med Nemlig.com

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200 grader alm ovn.
  2. Klargør alle grøntsagerne og kom dem op i en bradepande. Kom andeskrog, vingespidser, hals eller andelår op i bradepanden.
  3. Bag det hele i ovnen i 1 time. Vend evt. tingene undervejs, hvis de tager for meget farve.
  4. Hæld evt. fedt fra og kom så alle ingredienserne over i en gryde. Dæk med vand. Kom laurbærblade, peberkorn og lidt frisk timian ved.
  5. Bring det i kog. Når det koger, så skru ned og lad det simre ved lav/middel varme.
  6. Lad nu fonden simre i minimum 6-8 timer. Herefter sigtes fonden i en fin si. Hæld fonden tilbage i gryden. Skum den af for fedt med en ske og lad den nu koge ind, indtil den har den ønskede kraft i smagen. Smag til med salt.
  7. Herefter kan fonden bruges til sauce eller den kan fryses ned til senere brug.

Opskrift på andefond til sovs

En god andefond skal der altså til, hvis man skal lave en ekstraordinær lækker andesovs. Det er til gengæld slet ikke svært at lave en hjemmelavet andefond, som du kan bruge juleaften til den bedste sauce. En god andefond koges på andeskroget. Det kan være vingespidser, selve skroget og andre rester fra anden. Du kan også købe nogle lår, hvis du ikke har et andeskrog. Udover andeskrog eller lignende, så er det også vigtigt med nogle andre smagsgivere. Her er det godt med rodfrugter, løg og lignende. Ud fra de grøntsager man vælger, kan man selv lige styre hvilken retning saucen skal tage. Vi bruger løg, gulerødder og pastinak. Men det kunne også være porre eller knoldselleri. Men det giver bare en god smag at koge noget grønt med i sin fond.

Når man har ingredienserne på plads, så er det vigtigste, at fonden får lov til at stå og småsimre i lang tid. Jo længere tid, jo mere smag får din fond. Den må gerne koge mellem 5-8 timer. Bliver den kogt for meget ind, så kan der tilsættes lidt vand løbende. Efter simretiden, så sigtes den og så har du altså alletiders andefond.

LÆS OGSÅ: Se alle vores opskrifter til jul og julemaden her

Andefond

Fond til andesovs

En hjemmelavet andefond til sovs er altså helt essentiel, hvis du vil lave en lækker andesovs. Der er altså intet, der slår, at man laver den selv. På den måde kan man også selv styre hvor kraftig den skal være. Det kan selvfølgelig være problematisk at lave andefond af et andeskrog juleaftensdag, da skroget jo sidder i juleanden. Men vi plejer at spise and op til jul eller i løbet af december. Så gemmer vi skroget og koger fond af den med det samme. Ellers kan skroget fryses ned og gemmes til et senere tidspunkt op til jul, hvor der så koges fond af det. Ellers kan man også bruge en god portion andelår. Husk blot at få brunet det godt af inden for mest mulig smag.

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.

Skriv en kommentar