Andesteg i ovn

Andesteg i ovn
Opskrift til personer Opskrift til 4 personer

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

2 timer og 15 minutter

Samlet tid

2 timer og 25 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift og fremgangsmåde på andesteg i ovn. En saftig og lækker and i ovn, som er helt essentiel til juleaften og Mortens aften.

Ingrediensliste

  • 2800 g. hel and
  • 2 stk. æble
  • 1 stk. appelsin
  • 100 g. svesker
  • 1 håndfuld frisk timian
  • salt
  • Til bradepanden under

  • 8 dl. vand
  • 3 stk. gulerod
  • 2 stilke bladselleri
  • 2 stk. løg

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovn på 175 grader almindelig ovn.
  2. Pak anden ud af indpakningen.
  3. Tag den lille pose, som indeholder hals og indevolde. Læg den til side. Den skal du bruge til andefond.
  4. Tjek andestegen og skyl den evt. under vandhanen for eventuelle rester af blod og indvolde. Dup den tør med køkkenrulle.
  5. Fjern kernehuset fra æblerne. Skær æbler i både. Skyl og skræl appelsin og skær i stykker.
  6. Vend æbler, appelsiner, svesker, lidt frisk timian og salt/peber sammen.
  7. Gnub anden med groft salt både indvendigt og udvendigt. Krydr også med friskkværnet peber.
  8. Stop appelsin-æble-sveskeblandingen ind i anden. Stop så meget ind, som der kan være. Luk evt. enden til med kødnåle og bind evt. benene sammen med kødsnor for at holde godt på fyldet.
  9. Kom anden på en rist med brystet opad.
  10. Nu skal du have gjort bradepanden klar, som skal stå under andestegen.
  11. Skær grøntsager i grove stykker.
  12. Varm en gryde op med lidt fedtstof. Brun hals og indvolde samt grøntsager godt af. Kom det så over i bradepanden. Kom også vand i og stil så bradepanden på en bagerist under anden (sørg for at bradepanden er lige under andestegen, så saft osv. fra anden drypper ned i den).
  13. Sæt anden i ovnen og lad den stege i 2 timer og 15 minutter. Hæld evt. lidt ekstra vand i bradepanden undervejs.
  14. Efter 1 time og 45 minutter, så begynder du at holde øje med kernetemperaturen på andestegen. Den skal være 75 grader.
  15. Tag anden ud af ovnen, når den har nået kernetemperaturen. Tag den ud og dæk den løst til og lad den hvile i 30 minutter.
  16. Hæld fond over i en skål. Fjern eventuelt fedt med en ske og hæld det hele igennem en trådsi. Nu har du en god fond, som du skal bruge til andesauce. Skal den være kraftigere, så kan den koges ind i en gryde.
  17. Skær andestegen ud, så du får bryst og lår fri. Anret på et fad og pynt evt. med tynde appelsinskiver.
  18. Server med det samme. Skal du bruge en opskrift på andesovs, så finder du vores opskrift lige her.
Bedøm denne ret

Opskrift på andesteg i ovn

Her får du opskriften på en saftig andesteg i ovn. Vi kan mærke, at folk begynder at komme mere og mere i julehumør, da der bliver søgt efter juleopskrifter på vores hjemmeside. Lige om lidt er der også Mortens Aften og man kan også kalde det den perfekte generalprøve inden juleaften. Der står den for mange også på andesteg, brunede kartofler, andesovs og alt det andet lækre tilbehør selvfølgelig. Derfor var det oplagt at komme med vores simple og lette opskrift på en and i ovn. Der er ikke så meget hokus pokus over denne opskrift, da den er meget ligetil og giver en god og saftig andesteg med svesker, appelsin og æbler i.

Vi har altid været vild med and. Til jul har vi altid været på andestegen fremfor flæskestegen. Det er også noget, som vi stort set kun får til jul og Mortens Aften, så derfor er det også ekstra lækkert, når vi så får det. Efter vi selv er flyttet hjemmefra, så har vi også lært at tilberede andestegen selv, som vi selv synes den bliver bedst. Den skal selvfølgelig stoppes med æbler og svesker samt serveres med lidt friske appelsinskiver. Derudover skal den her andesteg i ovn serveres med kogte hvide kartofler, brunede kartofler og en god andesovs.

LÆS OGSÅ: Se alle vores opskrifter til juleaften her

Andesteg i ovn

Andesteg i ovnen

Vi har altid tilberedt andesteg i ovnen. Det er nemt, den passer sig selv og man kan få lavet en masse andre ting imens. Det vigtigste når man laver andesteg og generelt kød, det er at holde øje med kernetemperaturen. Det er sådan set primært det, som afgør om du får en tør eller saftig and. En andesteg skal have en kernetemperatur på 75 grader. Er den omkring 65 grader, så bliver den svagt rosa. Vi foretrækker andestegen gennemstegt. Kommer den over 75 grader, så får du en meget gennemstegt and, som også i de fleste tilfælde vil blive tør. Så brug gerne et stegetermometer til at holde øje med temperaturen. Hvis du ikke har sådan et, så er det jo også et oplagt ønske til jul. Måske ikke den fedeste julegave, men en meget brugbar julegave. Det er helt essentielt, når du tilbereder kød. Ikke kun andesteg, men også så meget andet. Og med et stegetermometer, så kan du også lave den saftigste og lækreste andesteg i ovn.

Tilbehør til andesteg

Hvilken vin passer til andesteg?
En italiensk Amarone er en klassiker til andestegen.

Hvilken salat passer til andesteg?
Vi er generelt glade for kålsalater til andesteg, da det giver noget sprødhed, som er godt til det fede fra anden og sovsen. Du kan gå på opdagelse i alle vores opskrifter på julesalater her, som passer godt til anden.

Følg med på de sociale medier

Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.

Skriv en kommentar