Semlor Semlor Opskrift til 9182736 stk. Opskrift til 18 stk. Forberedelsestid 20 minutter Tilberedelsestid 1 time og 30 minutter Samlet tid 1 time og 50 minutter Del Pin Print Beskrivelse Nem opskrift på de svenske fastelavnsboller, semlor. De bliver skåret over i toppen, hvorefter bollen udhules og fyldes med en lækker creme. Til sidst bliver de drysset med et lag flormelis, så man bliver helt hvid rundt om munden, når man tager en bid. Ingrediensliste Semlor 3 dl. kærnemælk 1 dl. vand 50 g. gær 90 g. sukker 1,5 tsk. salt 1 tsk. stødt kardemomme 1 stk. æg 1 dl. raps- eller solsikkeolie 700 g. hvedemel Fyld 300 g. mandler 300 g. flormelis 3 stk. pasteuriseret æggehvide 6 dl. piskefløde Læg i kurven til - + Læg i kurv hos Nemlig.com Lægger i kurv... I samarbejde med Nemlig.com Fremgangsmåde Lun kærnemælken. Tilsæt vand og opløs gæren her i. Tilsæt salt, sukker, kardemomme og et sammenpisket æg. Tilsæt olie. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og ælt dejen godt sammen. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet. Sæt dejen til hævning overdækket med et viskestykke et lunt sted. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Drys bordet med lidt mel. Tag dejen ud af skålen. Vej bollerne af til 70 g. stykket. Tril bollerne runde. Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Vi havde 9 på hver plade. Lad dem efterhæve i 30 min. Tænd ovnen på 200 grader. Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne i cirka 13-15 min, alt efter din ovns styrke. En plade ad gangen. Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af. Når bollerne er kolde, så klippes en trekant i hver bolle. Udhul bollen en smule. Gem “indmadet” (det skal bruges til fyldet). Blend mandler i en foodprocessor eller hak dem meget fint. Tilsæt flormelis og æggehvide og blend indtil du har en ensartet masse. Herefter tilsættes “brødet”, som du har fjernet fra bollerne” og lidt fløde. Tilsæt fløde indtil du har en blød og lækker creme. Fyld hullerne med mandelmassen. Piskefløde piskes til flødeskum. Hældes i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjtes ovenpå bollen. Placer til sidst låget fra bollen ovenpå. Til slut sigtes flormelis over igennem en trådsi. Server med det samme. Tip: Du kan sagtens lave bollerne og fylde dem på forhånd. Vent dog med flødeskum til lige inden servering eller et par timer inden servering, da de er bedst sådan. Lås skærm Semlor – opskrift på svenske fastelavnsboller med mandelcreme Semlor er Sveriges svar på fastelavnsboller med mandelcreme og flødeskum. Der er nogle ligheder med den svenske og den danske fastelavnsbolle. Blandt andet at de begge er lavet på en sød bolledej og at der er en form for creme i. Men i stedet for at putte fyldet inden i, som vi danskere gør, så bliver de svenske semlor skåret op i toppen, hvorefter man udhuler bollen og fylder mandelcremen i. I stedet for glasur, så drysser man med flormelis på toppen. Både den danske og svenske fastelavnsbolle er god, og det må siges at være på hver deres måde. For vi elsker at nyde en god dansk fastelavnsbolle, men vi nyder også en svensk bolle, når vi er på vores årlige tur til Göteborg i det tidlige forår. Sådan et par ture til Sverige tager vi gerne hvert år. Udover semlor, så kan sådan en ordentlig rejemad og et stykke prinsessekage også noget. Dét alene er værd at tage til Sverige for. Og så er det jo også et kæmpe plus at valutaen er, som den er lige nu. Så kan man altså få meget for pengene ved blot at tage til Sverige. LÆS OGSÅ: Se alle vores opskrifter på fastelavnsboller her Hvad fyldes de svenske fastelavnsboller med? Semlor fyldes med en lækker creme lavet på mandler, flormelis og æggehvide. Ud af det, så laver man det, som svenskerne kalder en “mandelmasse”. Denne mandelmasse blendes så med noget af brødet fra bollerne og lidt fløde. Så får man den lækreste creme, som fyldes i de huller, hvor man har klippet en trekant. Det bliver lige som remonce, som vi kender det i Danmark. Sådan ser cremen ud, når den er blevet kørt i en foodprocessor. Vi synes det er nemmest at lave den i en foodprocessor, da man blot tilsætter alle ingredienserne og så blender. Så er det også nemt at justere med mængden af fløde. Efter de er fyldt med mandelmassen, så toppes de med flødeskum. Til sidst placeres den lille trekant ovenpå og der drysses med flormelis. Det er lidt noget griseri at spise sådan en bolle, men det er det hele værd. De er så lækre! Kan jeg bruge andet end kærnemælk til semlor? Vi har bagt selve bollerne med kærnemælk. Det giver en saftig og lækker bolle. Du kan også sagtens udskifte kærnemælk med et andet surmælksprodukt som ymer, A38 eller natural yoghurt. Du blander bare lidt vand eller mælk i, så det er knapt så tykt. Generelt elsker vi at bage med syrnede mælkeprodukter, da det giver saftighed og forlænger holdbarheden på brødet. Det gør, at de bliver knap så tørre dagen efter. Kan jeg bage dem dagen før? Du kan sagtens bage bollerne dagen inden. Men vi anbefaler at vente med at fylde dem med fyld og flødeskum til på selve dagen. De kan dog sagtens laves og pyntes færdige og så i køleskabet nogle timer. Men de er uden tvivl bedst, når de er frisklavede. Læs mere om semlor her Opbevaring og Forberedelse Hvordan opbevarer jeg semlor bedst? Når først der er fyld i med flødeskum osv., så skal de opbevares på køl. Kan jeg fryse semlor? Når først de er samlet, så anbefaler vi ikke at fryse dem. Du kan fryse selve bollerne uden fyld i. Kan jeg lave semlor dagen før og fylde dem med flødeskum senere? Ja, de kan godt gøres klar dagen før og så samles med flødeskum på dagen eller senere på dagen. Hvor lang tid kan semlor holde sig friske? De er bedst på dagen. Hvordan opbevarer jeg dejen før bagning? Den skal hæve ved stuetemperatur, men kan også koldhæves med mindre gær i køleskabet. Ingredienser til semlor Kan jeg bruge noget andet end kærnemælk i dejen? Ja et andet syrnet mælkeprodukt. Det kan være skyr, A38, yoghurt naturel eller lignende. Hvad kan jeg bruge som alternativ til flødeskum? Der er ikke rigtig noget alternativ til flødeskum i den her opskrift, da det er så stor en del af semlor-bollen. Kan jeg bruge et andet fyld end mandelmasse? Ja, men så er det ikke en svensk fastelavnsbolle mere. Du kan godt fylde den med vaniljecreme, som vi gør det i danske fastelavnsboller. Hvordan laver jeg mandelmasse selv? Den består af mandler, flormelis, æggehvide, brødet fra bollerne og lidt fløde. Kan jeg bruge et andet sødemiddel end flormelis i mandelmassen? Sukker, men det giver ikke helt samme konsistens og du kan risikere at sukkerkrystallerne ikke opløses helt. Kan jeg bruge en anden type fløde til flødeskum? Så skal det være sojafløde eller laktosefri flødeskum, men kun hvis man har allergener. Ellers vil vi anbefale rigtig flødeskum. Er det nødvendigt at bruge smør i dejen, eller kan jeg bruge olie? Du kan godt bruge olie. Det kan være rapsolie eller solsikkeolie. Kan jeg lave semlorne uden æg i dejen? Ja, det kan man godt. Kan jeg bruge et alternativ til mandler i mandelmassens fyld? En anden slags nød, måske hasselnødder. Dej og Bagning Hvordan sikrer jeg, at dejen bliver let og luftig? Sørg for at bollerne får lov til at hæve lang tid nok. I disse køligere måneder kan det være, at de lige skal have lov til at hæve lidt ekstra. Især hvis dit køkken er koldt. Hvor lang tid skal dejen hæve? Cirka 1 time alt efter temperaturen i dit køkken. Hvor lang tid skal semlorne bage? 13-15 minutter alt efter din ovns styrke. Hvilken temperatur skal ovnen være på for at bage semlor? Vi bager dem ved 200 grader alm. ovn. Skal dejen være klistret, eller skal den være mere fast? Den må gerne være lidt klistret, men skal ikke hænge fast i fingrene. Hvordan pensler jeg bollerne før bagning? Vi pensler dem ikke, da de ikke skal have et blankt look. Hvordan får jeg semlorne til at hæve ordentligt? Lad dem hæve et lunt sted. Måske et sted med gulvvarme eller tæt på en radiator. Hvordan klipper jeg toppen af semlorne korrekt? Kig på billederne ovenover. De klippes i en trekant. Hvordan undgår jeg, at semlorne bliver for flade efter bagning? Sørg for at forme dem ordentligt inden bagning, så burde de ikke blive flade. Fyld og Creme Hvordan laver jeg mandelmasse? Mandelmassen laves af mandler, flormelis, æggehvide, brødet fra bollerne og lidt fløde, som blendes sammen i en foodprocessor. Hvordan sikrer jeg, at mandelmassen har den rette konsistens? Den skal ikke være alt for fast, men heller ikke for flydende. Det er noget, som man bedst kan vurdere, når man laver den. Den skal have konsistens som en kagecreme. Kan jeg lave mandelmasse uden foodprocessor? Ja, du kan godt bruge en blender. Ellers kan man også hakke mandlerne meget meget fint med en kniv og så røre det hele sammen med en ske. Hvor meget fløde skal jeg bruge til flødeskummet? Det kommer an på hvor mange du skal lave. Hvordan laver jeg flødeskum til semlor? Du pisker bare piskefløde til en blød flødeskum, som kan sprøjtes ud. Hvordan undgår jeg, at flødeskummet bliver for tyndt? Pisk det lidt længere tid. Hvordan fylder jeg semlorne korrekt med mandelmasse og flødeskum? Først klippes trekanten i bollen, så kommes mandelmassen i og så flødeskum på toppen. Det fungerer godt for os, når både mandelmasse og flødeskum kommes i hver deres sprøjtepose og sprøjtes i. Så kan man nemt styre mængderne. Udfordringer Hvad gør jeg, hvis semlorne hæver for meget? Der er desværre ikke så meget at gøre, når først de er hævet og bagt. Hvordan ved jeg, hvornår semlorne er færdige? De skal være gyldne og skal lyde hule, når man banker på bunden af dem. Hvad kan jeg gøre, hvis dejen ikke hæver ordentligt? Lad dem hæve lidt ekstra tid og gerne et lunt sted. Det kan være en udfordring i de kolde måneder med hævning, så lad dem hellere hæve 30 minutter ekstra i stedet for at bage dem for tidligt. Hvordan undgår jeg, at semlorne bliver for tunge? Lad dem hæve ordentligt. Andre spørgsmål Hvordan pynter jeg semlorne med flormelis på en jævn måde? Kom flormelis i en lille fin si og drys det udover. Er det nødvendigt at servere semlorne med flødeskum lige efter de er lavet? Nej, du kan vente med at komme flødeskum i til lige inden servering. Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke har en sprøjtepose til flødeskummet? Så kan det kommes i en plasticpose, hvor der klippes et lille hul. Resultatet bliver ikke ligeså flot, men det smager ligeså godt. Kan jeg lave semlorne i små portioner? Ja, det kan man sagtens. Kan jeg bruge en mikrobølgeovn til at varme semlorne? Nej, det vil vi ikke anbefale, da flødeskummen vil smelte. Hvad kan jeg bruge som alternativ til flødeskum, hvis jeg ikke har fløde? Der er desværre ikke et alternativ til flødeskum. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.