Sådan laver du wienerdej

Hjemmelavet wienerdej virker måske lidt uoverskueligt og som en svær proces, men det er faktisk ret nemt lige så snart man kender fidusen bag. Derfor har vi samlet en lille guide til hvordan man folder sin wienerdej. Det er nemlig en simpel gærdej, som bliver foldet med koldt smør.

Af wienerdej kan man eksempelvis lave hjemmelavede croissanter, dagmartærte eller lækre og sprøde københavnerbirkes. Vi lover dig, at det faktisk slet ikke er så svært – så kan du snart servere hjemmebagt wienerbrød. Det vil uden tvivl imponere enhver.

Wienerdej guide

Hvis du læser videre i det her indlæg, så prøver vi at guide dig igennem foldeprocessen igennem en serie af billeder. Vi synes selv det er nemmere at forstå, hvis man kan se processen fremfor blot at skulle læse sig frem til det.

Sådan folder du croissant dej

Vigtige tips og tricks til din wienerdej

Først og fremmest, så er der én ting, som vi ikke kan understrege nok. Smørret skal være koldt og din dej skal hele tiden være kold, når du arbejder med den. Hvis den ikke er kold nok, så smelter smørret og du får altså ikke de her fine smørlag, som man ser ved en croissant. Man skal derfor væbne sig med tålmodighed. Derfor er wienerdej heller ikke et projekt man lige går i gang med en travl hverdagsaften. Vi ser det mere som et hyggeligt weekend- eller ferieprojekt. Når det skal være ekstra godt og man vil forkæle sig selv eller sine nærmeste.

Første step af processen

Du skal først have lavet en såkaldt firkant af smør. Den skal i vores opskrifter være 15 x 15 cm. Vi putter smør mellem to stykker bagepapir og så banker vi smørret ud med en kagerulle. Hvis den bliver lidt for stor, så kan du bruge en kniv til at presse smørret lidt sammen igen. Du kan også bruge kniven til at forme smørret, så du får en flot firkant. Efter at have lavet smørfirkanten, så sætter vi den på køl eller i fryseren imens vi laver dejen.

Når din gærdej er lavet. Det er en simpel gærdej og der er egentlig intet hokus pokus over det. Dejen skal rulles ud til 25 x 25 cm. Brug lidt mel til at rulle den ud. Når den er rullet ud, så placerer du din smørfirkant sådan på skrå ovenpå dejen. Se evt. ovenstående billede. Herefter lukker du dejen rundt om smørfirkanten, så det nærmest kommer til at ligne en kuvert. Herefter skal dejen på køl. Vi plejer at drysse lidt mel på et skærebræt og så lægger vi dejen herpå. Herefter lægger vi et stykke film eller viskestykke løst henover, så dejen ikke danner skorpe. Sæt dejen ind i køleskabet i 30-60 minutter.

Sådan folder du croissant dej

Andet step – første foldning af din wienerdej

Nu skal du i gang med første foldning af dejen. Tag din kolde dej ud af køleskabet. Drys lidt mel på bordet og placer dejen der. Først presser du ned med en kagerulle på midten af dejen, herefter løfter du kagerullen og placerer den lidt længere nede og presser ned her. Ved at presse ned langs hele dejen inden der rulles, så sørger du for at smørret er ligeligt fordelt. Det plejer vi at gøre ved hver foldning inden vi ruller med kagerullen. Herefter rulles dejen ud til et aflangt rektangel.

Dejen foldes herefter 2/3 over, hvorefter det sidste stykke foldes op. Se evt. billedet ovenover. Til sidst folder du dejen over sig selv.  Læg dejen tilbage på skærebrættet og sæt den tilbage i køleskabet i 30 minutter.

sidste foldning af dej

Tredje step – anden foldning af din wienerdej

Efter de 30 minutter, så tager du dejen ud igen. Vend den rundt, så du kommer til at rulle på den lange led nu. Pres igen først med kagerullen hele vejen ned, så du får fordelt smørret. Herefter rulles den ud til et aflangt rektangel. Nu folder du dejen 2/3 del over igen. Men i stedet for at lave den lille lomme, som vi gjorde ved første foldning, så folder du dejen hele vejen op over. Sæt dejen tilbage på køl i 30 minutter.

Fjerde step – tredje foldning

3. foldning fungerer præcis på samme måde som ved anden foldning. Du gentager blot processen igen. Sæt herefter dejen tilbage på køl i 30 minutter.

Femte step – din wienerdej er klar til udrulning

Efter at have foldet din dej for 3. gang, så er den klar til udrulning. Drys lidt mel på bordet og rul din dej ud. Nu kan du lave croissanter, københavnerbirkes, spandauer eller hvad du ellers har lyst til at lave med din wienerdej.

Forhåbentlig kan du nu lave din helt egen wienerdej! Hvis du har spørgsmål til noget, så er du som altid velkommen til at skrive i kommentarfeltet eller i en privat besked.

FØLG OGSÅ MED PÅ DE SOCIALE MEDIER

Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.

Kommentarer

  1. Forstår simpelhen ikke hvordan den skal foldes ved 2 foldbing, det er beskrevet utrolig underligt. Samt giver billedet bare ingen mening.
    Fortryder jeg startede på den her opskrift! ?

  2. Hej hej
    Kan stadig ikke finde opskriften/ingridienserne på gærdejen.
    Tak for fine og dejlige opskrifter, bruger dem meget.

    De bedste hilsner
    Jette

  3. Hej
    Kan man lave sin winerdej til og med step 4 om aftenen og så lade den stå på køl til næste morgen?
    eller kommer den så stil at stå for længe på køl?

    mvh
    Karina

    1. Hejsa,

      Det kan du godt, hvis du bruger mindre gær. Brug 10-15 g. gær i stedet og lad den koldhæve natten over 🙂

      Kh

  4. Hej igen.

    når man når til trin 5 o g har foldet/fyldt sin winerdej, skal den så hæve yderligere?
    og er det i så fald i køleskabet, eller ved stue temp?

    PFT

    Karina

  5. Jeg er ikke rigtigt blevet klogere på hvordan man laver wienerdej. Svært at blive klogere når opskriften MANGLER 😛

  6. Når man har en færdigrullet dej, hvordan får man den så til wienerbrødsboller, man kan bruge til fastelavnsboller? Altså skærer man dem ud i runde forme, skal de bukkes ind under sig selv, eller?

    Vh
    Pia

    1. Hej Pia,

      Det kommer an på om du bare vil lave alm. fastelavnsboller, hvor der er creme i. Så ville vi skære ud til firkanter. På samme måde som man laver almindelige fastelavnsboller.

      Kh

  7. Tak! Jeg vil lave runde, hvor jeg skærer toppen af og kommer fx hindbærcreme i, når bollerne er kølet af osv. skal man så skære dem ud i runde og sætte dem på bageplade, eller skal man bukke/forme dem (når man har foldet dejen alle gangene)?

    1. Hej,

      Du kan godt stikke dem ud som runde. Overvej evt. at bage dem i en silikoneform så, så de holder formen. Vi har nemlig lige prøvet det i weekenden og der væltede de lidt til siden. Men vi skar også blot toppen af og så kunne man næsten ikke se, at de var blevet lidt skæve under bagning 🙂

      Kh

Skriv en kommentar