Confiteret and Confiteret and Opskrift til 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839405051525354555657585960 personer Opskrift til 4 personer Forberedelsestid 15 minutter Tilberedelsestid 3 timer Samlet tid 3 timer og 15 minutter Del Pin Print Beskrivelse Nem opskrift på confiteret and, som er konfiterede andelår, som tilberedes i andefedt. Du får mør og saftig and, som er nem at tilberede. Ingrediensliste 4 stk. andelår 2 fed hvidløg salt/peber frisk timian 1 liter andefedt Fremgangsmåde Dag 1 Rens andelårene for urenheder (hvis der skulle være nogle). Dup dem tørre med lidt køkkenrulle. Pres hvidløg i en hvidløgspresser. Smør andelårene ind i hvidløg, frisk timian samt groft salt og friskkværnet peber. Kom lårene over i en bøtte. Kom et par kviste timian ved. Luk bøtten til med låget. Sæt lårene på køl til dagen efter, så de har god tid til at trække smag. Dag 2 Kom andefedtet op i en gryde. Smelt det ved lav varme (Vi havde den på 2 ud af 9 på komfuret). Tag andelårene ud fra køleskabet. Kom dem over i andefedtet. De skal være helt dækket af andefedt. Man kan med fordel lige rykke lidt rundt på dem og presse dem lidt ned. Hvis de alligevel ikke er helt dækkede, så spæd op med lidt smagsneutral olie som raps- eller solsikkeolie (eller tilsæt ekstra andefedt, hvis du har det). Nu skal andelårene koge ved lav varme (der skal bare være små bobler i overfladen) til de er møre. De skal have ca. 2 – 3 timer. Skal andelårene spises med det samme, så tages de op af fedtet. Herefter steges de sprøde på en pande eller i ovnen. Vi foretrækker, at gøre det i ovnen. Gøres det i ovnen, så anbefaler vi at lægge lårene over i en bradepande. Giv dem herefter ca. 10 minutter i en forvarmet ovn ved 210 grader, så skindet bliver sprødt. Hvis lårene ikke skal spises samme dag Hvis du ikke skal spise lårene samme dag (man kan nemlig sagtens tilberede dem i god tid), så tages lårene op af fedtet. Kom dem over i en lufttæt beholder. Sigt fedtet igennem en fin si og hæld fedtet over andelårene, så de igen er helt dækket. Sæt låget på og sæt på køl. Så kan de holde sig i 70-80 dage på køl. Når de skal bruges, så tages lårene op af fedtet og så følger du ellers bare fremgangsmåden, som er nævnt ovenfor. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på confiteret and Her får du en super nem opskrift på confiteret and. Confiteret and har du måske set på dåse i udvalgte supermarkeder. Det er dog slet ikke svært at lave selv og så smager det helt fantastisk! Du får nemlig virkelig mør og smagfuld and. Confiteret and laves ved at tilberede anden eller andelår i sit eget fedt ved lav varme i lang tid. På den måde får man det møreste og lækreste andekød, som uden tvivl vil imponere middagsgæster. Måske du vil prøve noget nyt til Mortens Aften eller juleaften. Vi har før serveret confiteret and til juleaften, hvilket var et stort hit. Det gode ved confiteret and er også, at det kan forberedes i rigtig god tid. Og så skal det bare lige steges af eller varmes op inden servering. Så hvis du gerne vil have en jul uden stress, så er det en rigtig god idé. LÆS OGSÅ: Opskrift på flæskesteg Confiteret andelår Det er ofte confiteret andelår, som man laver. Ofte kan man op mod jul også være heldig at finde andelår på tilbud, så er det slet ikke så dyrt at lave de confiterede andelår heller. Andelårene renses og duppes tørre. Herefter marineres de med hvidløg, timian og salt og peber. Og så kommes de i en lufttæt beholder på køl til dagen efter. På den måde får de lov til at trække godt med smag inden de tilberedes. Dagen efter kommes de over i det smeltede andefedt og så skal de ellers bare koge ved lav varme i 2-3 timer til de er møre. Det er så simpelt, som det lyder! Så selvom det måske lyder meget fancy med confiteret andelår, så er det slet ikke svært. Hvor kan jeg få andefedt? Det kan dog være en udfordring at få fat på andefedt. Vi har erfaret, at man skal i et større supermarked ofte for at finde det. Føtex og Bilka har det ofte på frost i poser af 1 liter. Ellers kan man høre hos en slagter. Netto har også nogle gange haft det, men det har været i mindre bøtter. Confiteret and på dåse Hvad er forskellen så på confiteret and på dåse og når man selv laver det? Den store forskel er, at i dem på dåse, der er anden kogt i fedtet og så skal de ellers blot steges eller varmes i ovnen. Det er derfor rigtig nemt at gå til. Vi synes nu slet ikke, at det er svært at lave selv. Men anden på dåse er også genial, hvis man eksempelvis skal bruge den konfiterede and til anderilette. Læs mere om confiteret and Ingredienser og forberedelse af and Hvad er confiteret and? Confiteret and eller andeconfit er and, som er tilberedt i sit eget fedt. Det giver mørt og smagfuldt kød. Hvilken del af anden bruger man til confit? Man bruger typisk lårene. Skal anden være frisk eller kan man bruge frossen and? Du kan godt bruge frossen and, som skal optøes. Hvorfor skal man bruge andefedt til confit? Det giver den bedste smag. Kan man bruge andet fedt end andefedt? Ikke til confiteret and nej. Hvor meget salt skal man bruge til confit? Det afhænger af hvor stor en portion man laver. Hvilke krydderier passer til confit de canard? Timian, oregano, salvie eller rosmarin. Kan man lave confiteret and uden salt? Det ville vi ikke gøre, da det vil gøre det ret smagsløst. Er det nødvendigt at marinere anden først? Nej, men det giver en god smag. Skal anden skylles, inden den kommes i fedtet? Ja og så duppes tør. Tilberedningsproces og teknikker Hvor lang tid tager det at lave confiteret and? Et lille døgn. Hvad er den optimale temperatur for confit? De skal simre ved lav varme i 3-4 timer. Og når de skal varmes i ovnen, så gør vi det ved 210 grader for sprødt skind. Skal anden være helt dækket af fedt? Ja. Hvorfor er det vigtigt at tilberede confit langsomt? For ikke at overtilberede kødet og lade det blive mørt. Hvilken type gryde er bedst til confit? En tykbundet gryde eller støbejernsgryde er god til formålet. Kan man lave confit de canard i ovnen? Ja, når man har tilberedt det i gryde først, så skal det i ovnen efter. Kan man lave confit de canard i en slow cooker? Ja, det kan man godt. Hvad er forskellen på confit og stegning? At confitere er en fransk konserverings- og tilberedningsmetode, som primært bruges til and, gås og kylling. Det laves blandt andet af andelår, som tilberedes i andefedt ved lav varme. Du får, ved confitering, mørt og lækkert kød, som på ingen måde bliver tørt. Tilsmagning og variationer Kan man tilsætte hvidløg og urter til confiteret and? Ja, sagtens. Hvilke krydderurter passer godt til confit de canard? Rosmarin, salvie, timian eller oregano. Kan man lave confit de canard med appelsin? Ja, det kan man godt. Hvordan giver man confit de canard ekstra smag? Ved at tilsætte krydderier eller friske krydderurter. Kan man lave en sauce til confit de canard? Ja, det kan man sagtens. Hvordan får man en sprød overflade på confiteret and? Steg ved høj temperatur i ovn, så skindet bliver sprødt. Hvilke retter passer confiteret and godt sammen med? Det er lækkert i en burger, tacos eller til en salat. Kødet er meget fed i smagen, så det passer godt sammen med noget syltet eller noget friskt. Opbevaring og holdbarhed Hvor længe kan confiteret and opbevares? Op til et år, hvis det opbevares rigtigt. Hvordan opbevarer man confiteret and? Det kan opbevares på køl eller fryses ned. Det er bare vigtigt, at lårene er helt dækket af fedt. Kan man fryse confiteret and? Ja, det kan man godt. Hvordan opvarmer man confiteret and? I ovnen ved 210 grader. Hvor længe kan confiteret and holde sig i køleskabet? En måneds tid, hvis det er godt dækket af andefedt. Ernæring og sundhed Kan man lave en lettere version af confit de canard? Umiddelbart ikke. Er confiteret and glutenfri? Ja. Tradition og anvendelse Hvor stammer confit de canard fra? Frankrig. Hvad er forskellen mellem confit og rillettes? Confit de canard (confiteret and) er tilberedt i sit eget fedt og steges typisk sprødt i ovnen. Rilettes laves af den færdige confiterede and, som rives i stykker og blandes med andefedt, så man får en mere smørbar konsistens. Er confiteret and en traditionel ret i Frankrig? Ja, det er det. Hvilke højtider serveres confiteret and ofte til? Ofte omkring jul. Er confiteret and populært i Danmark? Ja, det er især populært på restauranter. Det er også nemt at lave derhjemme og kan pifte julefrokosten op. Tips og tricks Hvordan undgår man, at anden bliver for salt? Sørg for at få børstet saltet godt af dagen efter. Hvordan undgår man, at anden tørrer ud? Sørg for, at den simrer ved lav varme og at der er rigeligt andefedt. Kan man genbruge andefedtet? Ja, men ikke for mange gange, da det vil blive harsk i smagen. Hvad gør man, hvis anden ikke bliver mør? Så har den ikke simret længe nok. Måske der heller ikke har været nok fedt omkring lårene. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.