Gammeldags æbleskiver Gammeldags æbleskiver Opskrift til 10203040 stk. Opskrift til 20 stk. Forberedelsestid 10 minutter Tilberedelsestid 20 minutter Samlet tid 30 minutter Del Pin Print Beskrivelse Nem opskrift på hjemmelavede æbleskiver med kærnemælk. Lækre, gammeldags æbleskiver lavet i æbleskivepande, det slår aldrig fejl. Det her er en gammel opskrift, som er gået i arv, så vi garanterer, at den er god. Ingrediensliste 50 g. smør 4 stk. æg 3,5 dl. kærnemælk 300 g. hvedemel 1 spsk. sukker 2 tsk. vaniljesukker 0,5 tsk. stødt kardemomme 1 tsk. natron 1 knivspids salt 20 g. smør (til at stege i) KØB PÅ NEMLIG Fremgangsmåde Smelt smør og lad køle af. Del æggehvider og æggeblommer i hver sin skål. Rør æggeblommer sammen med kærnemælk, hvedemel, sukker, vaniljesukker, kardemomme, natron og salt. Rør det hele godt sammen, så du har en ensartet masse. Pisk dine æggehvider stive. Det skal være sådan, at man kan vende skålen på hovedet, uden at æggehviderne ryger ud. Vend forsigtigt æggehviderne i din dej (gøres nemt med en dejskraber). Det tager lidt tid, men sikrer, at din dej bliver luftig, så hav lidt tålmodighed. Varm en æbleskivepande op og smelt smør og hav det klar ved siden af. Brug en pensel til at smøre hullerne med den smeltede smør. Fyld hullerne i æbleskivepanden op til lige under kanten. Lad dem bage i ca. 1 min. og vend dem herefter halvdejs med en strikkepind, kødnål eller grillspyd. Lad dem herefter bage ca. 20-30 sekunder og vend dem herefter 3/4 del rundt. Lad dem bage 20-30 sekunder igen og vend dem så til sidst det sidste stykke. Lad dem bage 20-30 sekunder. Placer dem på en bageplade med bagepapir og lav de resterende æbleskiver færdige. Lun dem evt. et par minutter i ovnen, hvis de første er blevet lidt kolde. Server med syltetøj, flormelis eller hvad du ellers har lyst til. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på gammeldags æbleskiver Opskrift på de bedste gammeldags æbleskiver med kærnemælk. Det er nemt at lave sin egen æbleskivedej, så man kan lave hjemmelavede af slagsen. Det kræver blot en æbleskivepande, så er det ingen sag at lave sine egne. Denne opskrift er lavet med kærnemælk og derudover pisker vi æggehviderne for sig selv, så de bliver vendt i til sidst. Det giver den absolut bedste æbleskivedej, som giver dig luftige og lækre æbleskiver. Server de absolut lækreste æbleskiver, som er luftige og runde (hele vejen rundt). Vi serverer dem med en omgang syltetøj, flormelis og en lækker omgang gløgg. LÆS OGSÅ: De bedste juleboller Æbleskiver med kærnemælk Vi bruger kærnemælk i vores opskrift. Det synes vi giver det absolut bedste resultat. Hvis du i stedet vil bruge almindelig mælk, så tilsæt lidt citronsaft til mælken, så får du nemlig samme effekt, som hvis man bruger kærnemælk. Forslag til fyld Man kan også sagtens lave æbleskiver med fyld. Så kommes fyldet i under bagningen. Det smager også rigtig godt! Vores bedste forslag til fyld er: Æblemos Nutella Syltetøj Æble Marcipan Nougat Forslag til tilbehør Hvis du derimod ikke er så meget til fyld, men blot de helt klassiske uden fyld, så er der helt sikkert også forskel på hvilket tilbehør man vælger at servere til. Vi plejer altid at servere syltetøj, sukker og flormelis til. Du kan servere lige præcis det syltetøj, som du har lyst til. Men vores favoritter er jordbærsyltetøj og hindbærsyltetøj. Hvorfor hedder det æbleskiver? Det kaldes æbleskiver, da den helt oprindelige opskrift faktisk bestod af æbleskiver, som blev vendt i mel og æg. Sidenhen har retten dog udviklet sig, så den ikke længere består af æble, men er derimod blot disse runde kugler af dej. Men uanset hvad de kaldes og hvorfor, så er der ingen tvivl om, at det er noget af det bedste i juletiden. Kan de fryses ned efter de er tilberedte? Ja, æbleskiverne kan sagtens fryses ned hvis ikke alle bliver spist. Herved er det super nemt at tage dem op og lune, så er der igen en omgang hjemmelavede æbleskiver. Hvordan tilbereder jeg dem efter de er frosset ned? Tag dem op af fryseren og lad dem tø op. Inden servering lunes de i ovn og så har du lækre æbleskiver, som bedstemor lavede dem. Læs mere om de dejlige æbleskiver Spørgsmål til æbleskiverne Hvilke ingredienser skal bruges til æbleskiver? Der bruges smør, æg, hvedemel, evt. lidt vanilje eller citron, natron og enten mælk eller kærnemælk. Kan man lave æbleskiver uden æg? Nej, umiddelbart ikke. Æggene er med til at holde formen og gøre dem meget luftige. Hvilken type mel er bedst til æbleskiver? En fin hvedemel. Skal der sukker i æbleskiver? Vi kommer lidt sukker i for at fremhæve smagen, men de behøves ikke være alt for søde, da man jo også dypper i sød syltetøj og flormelis. Hvad gør natron eller bagepulver i æbleskiver? Får dem til at hæve og blive ekstra luftige. Kan man lave æbleskiver uden natron? Ja, så skal du bruge bagepulver i stedet for. Er det nødvendigt at bruge kærnemælk? Nej, man kan også bruge almindelig mælk, men kærnemælk er med til at gøre dem ekstra luftige og saftige. Kan man bruge almindelig mælk i stedet for kærnemælk? Ja, det kan man godt. Hvordan får man æbleskiverne luftige? Sørg for at piske æggehviderne helt stive og så vende dem forsigtigt i den resterende dej uden at slå for meget luft ud af dem. Kan man tilsætte smør direkte i dejen? Det skal smeltes først, så det bliver fordelt ordentligt i dejen. Ellers ville vi piske blødt smør med æg og sukker. Hvilke krydderier passer godt til æbleskiver? Kardemomme er uundværligt i æbleskiver, hvis du spørger os. Ellers er det også godt med vanilje og evt. lidt citronskal. Kan man bruge fuldkornsmel i æbleskiver? Det kan man godt, men du vil få en tungere æbleskive. Er det muligt at lave en glutenfri version af æbleskiver? Ja, så skal du bruge glutenfrit mel. Forberedelse af dejen Hvordan laver man dejen til æbleskiver? Man bruger to skåle. I en skål piskes æggeblommer med de tørre ingredienser og kærnemælk. I en anden piskes æggehvider helt stive og så vendes de i den anden dej forsigtigt, så man bibeholder en masse luft i dejen. Hvor lang tid skal dejen hvile? 30 minutter. Skal æggehviderne piskes separat? Ja, de kan ikke piskes stive, hvis de piskes med de andre ingredienser. Hvad gør man, hvis dejen bliver for tynd? Tilsæt lidt ekstra hvedemel. Hvordan undgår man, at dejen klumper? Brug en elpisker. Kan man lave dejen dagen før? Nej, det vil vi ikke anbefale, da noget af luften vil gå ud af dejen. Så skal du i hvert fald vente med at piske æggehviderne til lige inden og så vende dem i, inden dejen skal bruges. Så kan du godt forberede noget af dejen dagen inden. Hvorfor bliver dejen for tyk? Dejen skal være relativt tyk og luftig. Hvordan får man den rette konsistens på dejen? Dejen skal være ret tyk og samtidig virke luftig. Kan man fryse dejen til æbleskiver? Nej, det vil vi ikke anbefale. Stegning og teknikker Hvilken pande bruges til at lave æbleskiver? En æbleskivepande. Det kan være af støbejern eller en elektrisk æbleskivepande. Vi bruger en støbejernspande. Skal æbleskivepanden smøres hver gang? Ja, så får du en fin afbagning på æbleskiverne. Hvilken type fedtstof er bedst til stegning af æbleskiver? Smør. Rigtig smør fra blok. Hvordan undgår man, at æbleskiverne brænder på? Pas på at panden ikke bliver for varm. Hos os fungerer det godt, at den står på 7/8 ud af 10. Hvordan vender man æbleskiverne i panden? Brug et grillspyd eller en kødnål til at vende dem. Det er bedst med noget spids og langt. Det fungerer ikke så godt med en ske eller lignende, da det nemt ødelægger formen. Hvorfor hænger æbleskiverne fast i panden? Husk at smøre panden godt og lad den også varme godt op inden du bruger den. Hvor lang tid tager det at stege æbleskiver? Det kommer an på hvor mange man skal stege. En omgang tager omkring 2-3 minutter. Ved hvilken temperatur skal man stege æbleskiver? Lidt over middel varme og ikke alt for varm, så de brænder på. Hvis de får for høj varme, så kan du risikere, at den er rå indeni. Hvordan ved man, om æbleskiverne er færdige? Du kan tjekke ved at stikke en kødnål eller grillspyd ind i æbleskiven. Hvis der kommer rå dej med ud, så er den ikke færdig endnu. Kan man stege æbleskiver i en almindelig pande? Nej, det kan man ikke. Variationer og fyld Kan man fylde æbleskiverne med æblestykker? Ja, det kan du sagtens. Skær æble i små stykker og kom i under stegningen. Det er også lækkert med lidt æblekompot i. Hvilke andre fyld kan man bruge i æbleskiver? Du kan fylde dem med nutella, lidt syltetøj, en bærkompot eller lignende. Kan man tilsætte revet citronskal eller appelsinskal til dejen? Ja sagtens! Det er lækkert med lidt friskrevet citronskal. Er det muligt at tilsætte chokolade til æbleskiverne? Ja, du kan tilsætte lidt hakket chokolade til midten eller i selve dejen. Kan man lave æbleskiver med kanel eller kardemomme? Ja, vi bruger kardemomme i dejen, men du kan også tilsætte lidt kanel. Hvordan laver man forskellige smagsvarianter af æbleskiver? Du kan fylde dem med noget forskelligt fyld. Vi ville bruge samme grundopskrift og så bare fylde med noget forskelligt, så får du forskellige smagsvarianter. Kan man lave æbleskiver med frugt som fyld? Ja, det kan man sagtens. Opbevaring og genopvarmning Hvordan opbevarer man æbleskiver? Som de bliver færdige, så kan de kommes i en lille bradepande, som holdes varme i ovnen ved 75 grader indtil servering. Dæk fadet med stanniol. Hvor længe kan æbleskiver holde sig? De er bedst nybagte, men kan holde sig et par dage på køl. Kan man fryse æbleskiver? Ja, det kan man sagtens. Hvordan opvarmer man æbleskiver igen? Varm ovnen op til 210 grader varmluft. Kom et fad i bunden med vand i. Læg de frosne æbleskiver i en bradepande. Tildæk evt. fadet med stanniol og bag i 10 minutter. Hvordan undgår man, at æbleskiverne bliver tørre ved opvarmning? Kom et fad i bunden med vand i, så det skaber damp inde i ovnen. Kan man lave æbleskiver dagen før og varme dem op? Ja, det kan man sagtens. Tradition og anvendelse Hvorfor spiser man æbleskiver til jul? I gamle dage symboliserede den runde form en cyklus og når året var ved at være omme, så bagte man rundt som æbleskiver jo er. Det betyder, at året er ved at være omme og et nyt er på vej. Er æbleskiver en dansk tradition? Ja, det er det. Hvad kan man servere sammen med æbleskiver? Syltetøj, flormelis, sukker, nutella, pistaciecreme, kompot af frugt eller bær. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.