Tilmeld nyhedsbrev

Norske klejner – Den bedste opskrift med citronglasur

Norske klejner – Den bedste opskrift med citronglasur

Norske klejner – Den bedste opskrift med citronglasur

Opskrift til 20 stk.

Forberedelsestid

2 timer

Tilberedelsestid

10 minutter

Samlet tid

2 timer og 10 minutter

Beskrivelse

En nem opskrift på lækre, hjemmelavede norske klejner med citronglasur. En af de juleopskrifter, som helt sikkert skal laves en masse gange til julen 2019. De er bedst nybagte og kan holde sig gode i et par dage.

Ingrediensliste

Klejner

  • 100 g. smør
  • 3 dl. kærnemælk
  • 25 g. gær
  • 1 æg
  • 5 spsk. sukker
  • 1/2 tsk. stødt kardemomme
  • 1/2 tsk. salt
  • 600 g. hvedemel
  • 1 l. raps- eller solsikkeolie

Citronglasur

  • 150 g. flormelis
  • 2 tsk. citronsaft
  • 1/2 tsk. gul frugtfarve

Fremgangsmåde

1. Smelt smør i en gryde. Tilsæt mælk (blandingen skal være lillefinger varmt).  Hæld smør/mælkeblandingen over i en skål. Smuldr gær i og tilsæt æg, sukker, kardemomme og salt.
2. Tilsæt mel, og ælt dejen til den er blank og smidig og lad den hæve i 45-60 min.
3. Tag dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en stor firkant cirka 0,5 cm. tykkelse.
4. Brug en klejnespore eller en pizzaskære til at skære små rektangler (ca 5 x 10 cm). Skær en stribe lige i midten af rektanglet.
5. Træk den ene ende af klejnen igennem hullet. Lad dem efterhæve 30 min. på en bageplade med bagepapir.
6. Varm olien i en gryde. Olien er klar, når du eksempelvis sætter en tandstik ned i den varme olie og olien bobler omkring tandstikken. Fritér et par klejner af gangen i cirka 30-60 sek. på hver side (indtil de har en flot gylden farve).
7. Lad dem afdryppe på en tallerken med fedtsugende papir (køkkenrulle eksempelvis).
8. Rør din glasur sammen og fordel det henover dine klejner.

Bedøm denne ret

En af vores absolut yndlings juleopskrifter op til jul må være norske klejner med gul citronglasur. Hvert år, når vi nærmer os juletid, så begynder butikkerne at sælge norske klejner og hvis du ikke har prøvet sådan en, så er du gået glip af noget.

For hvad er en norsk klejne? Er den fra Norge eller? Forskellen på en norsk klejne og en almindelig klejne ligger i dejen. En norsk klejne er lavet på den samme dej som en doughnut. Den bliver herefter formet som en almindelig klejne og stegt i fritureolie. Præcis som en almindelig doughnut. Til sidst toppes den med en glasur lavet på flormelis, vand, citronsaft og gul frugtfarve.

Den er som sådan ikke fra Norge. Vi er i hvert fald rimelig sikre på, at det er en klejne, som vi danskere har opfundet, men hvorfor den har fået navnet norsk klejne, det må guderne vide.

Skriv en kommentar