Her finder du alle vores bedste opskrifter på rødkålssalat. Frisk rødkålssalat med appelsiner, til juleaften, til flæskesteg og meget mere. Du finder salater med rødkål til enhver smag og til enhver anledning. Man kan lave så mange gode salater med rødkål.

Råvarer og variationer

Hvilke typer rødkål egner sig bedst til salat?
Der findes flere typer rødkål. Dog er de gængse i Danmark den almindelige vinterrødkål samt den røde spidskål. Begge gør sig rigtig godt i spæde salater og giver noget tekstur, sprødhed og mild smag.

Hvordan varierer man rødkålssalat mellem en frisk og en mere fyldig udgave?
En rødkålssalat kan både være frisk, men også serveres som et fyldigt tilbehør. Det afhænger dog meget af hvilke ingredienser der tilsættes udover rødkålen. Ønsker man en frisk udgave kan man fx gå med æbler, pære, granatæble eller appelsin. Hvorimod fetaost, blåskimmelost, valnødder og honning er med til at give fylde og dybde til rådkålssalaten.

Kan man kombinere rødkål med både frugt og nødder i samme salat?
Det kan man i hvert fald. Frugt og nødder komplimenterer hinanden rigtig godt med rødkålen som basen i salaten. En sødme og let syre fra frugt såsom bær, æble, pære, appelsin eller granatæble suppleres rigtig godt med bl.a. valnødder, hasselnødder eller mandler. Nødderne kan også ristes for ekstra sprødhed og smag.

Hvordan tilpasser man smagen, hvis salaten skal være mere sød eller mere syrlig?
Der findes flere måder at justere smagen på salaten. Sødme kan integreres sammen med fx nødder, her kan man bage eller riste nødder med lidt honning eller sukker. Syren kan komme fra fx sprøde æbler eller appelsin. En anden måde at justere smagen med syre og/eller sødme er med en vinaigrette som salaten vendes i. En vinaigrette bestående af olivenolie, eddike, citronsaft, sukker eller honning og en smule sennep.

Hvad er forskellen på rå og letmarineret rødkål i salater?
En rå rødkålssalat er blot, at alle ingredienser skæres ud i mundrette stykker og blandes sammen. En letmarineret rødkålssalat er hvor enten alle ingredienser eller blot rødkålen vendes i en dressing eller vinaigrette og blødgøres en smule.

Forberedelse

Hvordan skærer man rødkål, så det bliver ensartet og sprødt i salaten?
En god rødkålssalat er ensartet i udskæring og den bedste måde at få serveret rødkål som salat er hvis det er snittet i finde tynde strimler. Sørg for at fjerne stokken, da den er sej og kan være bitter i smagen. Man kan med fordel bruge mandolinjern, så det bliver helt fintsnittet. Det er meget mere delikat at spise.

Hvor tidligt kan rødkålen forberedes uden at miste struktur?
Rødkålen til en rødkålssalat kan godt forberedes i god tid, men helst samme dag som den skal spises. Dog har rødkålen sprødhed og tekstur til at forberedes i god tid. Hvis man ønsker at bevare sprødhed og tekstur er det en god idé først at vende den sammen med dressing eller vinaigrette umiddelbart inden servering.

Hvordan undgår man, at rødkålen bliver for hård eller for bitter i smagen?
Både rødkålens hårdhed og bitre smag kan justeres og blødgøres med en dressing eller vinaigrette. Den bitre smag kan nedtones med sødme og syre fra en god vinaigrette. Jo blødere rødkål man ønsker, desto tidligere skal man vende det i vinaigrette. Sørg for at massere kålen godt med dressingen, da det blødgører kålen og gør den mere lækker at spise.

Kan rødkål trække i dressing uden at blive slatten?
Så snart man tilsætter dressing eller vinaigrette går det ind og ændrer på rødkålens struktur og sprødhed. Hvis man ønsker en spæd salat, er det en god idé først at vende kålen i vinaigrette umiddelbart inden servering.

Hvordan balancerer man tekstur mellem grøntsager, frugt og knas?
En rødkålssalat er som udgangspunkt en sprød og knasende salat. Det er vigtigt, at ingredienserne er cirka samme størrelse, så det giver en ensartethed. Derudover kan man lege med lidt blødere elementer i frugt eller fx feta- eller skimmelost.

Dressing og smag

Hvordan vælger man dressing, der passer til både julemenu og hverdag?
Der findes flere varianter som passer godt både til jul, men også hverdag. De fleste af ingredienserne er nogle man allerede har i køkkenet. Hvis man ønsker en sød og samtidig sur og aromatisk variant kan man lave en dressing på balsamico, appelsinsaft og honning. Det kan også være olivenolie, citron, sennep og lidt honning.

Hvordan opnår man den rette balance mellem syre og sødme i rødkålssalat?
Den rette balance opnås ganske enkelt ved at smage sig frem. Der er forskel i hvor sur eller sød man ønsker resultatet. Samtidig kan både kålen, men også de andre ingredienser variere en smule i smag og styrke og dermed er det vigtigt at smage og justere sin dressing til.

Kan man bruge cremede dressinger, eller er lette dressinger bedre?
Det er meget op til hvilken type salat man selv ønsker som tilbehør. Ønskes der er en lettere salat skal man gå med en let dressing. Hvis salaten skal være mere fyldig, kan man gå med en cremet dressing lavet på creme fraiche eller mayonnaise. Så bliver stilen lidt mere som en coleslaw.

Hvordan tilpasses dressingen, hvis salaten skal serveres til varme retter?
Da de fleste varme retter oftest er salte og fedmefulde, virker en god frisk salat med en sød og syrlig dressing forfriskende. Gå efter en smag der forfrisker munden med syre og sødme.

Hvordan undgår man, at dressingen overdøver rødkålens smag?
Smagen fra dressingen må gerne træde i kraft, dog skal det ikke overgøres så det overdøver smagen fra rødkål og de øvrige ingredienser. Smag derfor din dressing godt til inden den vendes i rødkålen.

Servering

Hvordan serverer man rødkålssalat, så den fremstår frisk og indbydende?
En flot og indbydende rødkålssalat fås ved at snitte rødkålen fint. Læg rødkålen som bund på et fad og fordel herefter de øvrige ingredienser. Top af med eventuel ost i form af feta eller skimmelost og til sidst hakkede nødder samt en dressing. Massér salaten let.

Kan rødkålssalat laves som portionssalat til gæster?
Det kan sagtens lade sig gøre at portionsanrette en rådkålssalat til dine gæster. Det kræver lidt mere service, men virker også godt, så hver enkel gæst får sin egen anretning.

Hvordan kombinerer man salaten med både traditionelle og moderne menuer?
En rødkålssalat kan tages i flere retninger. Den klassiske er fx til et julebord hvor smagen skal være fuld af sødme og syre, der går godt i spænd med and, flæskesteg og brunede kartofler. En moderne rødkålssalat må gerne være frisk, sprød og med en eller flere lidt atypiske ingredienser. Det kan fx være en japansk eller thai-inspireret rødkålssalat med sesamolie, peanuts og lignende.

Hvordan undgår man, at salaten bliver tør eller vandet på bordet?
Vi har alle prøvet at spise en salat, der enten mangler dressing eller er for vandet. En god tommelfingerregel for at ramme den perfekte balance er at vende rødkålen i dressing kort inden servering, hermed forhindres salaten i at være tør, men dressingen når heller ikke at trække væden ud af rødkålen før den spises.

Hvilke elementer gør rødkålssalat mere fyldig som tilbehør?
Der findes flere måder at gøre en rødkålssalat mere fyldig på, når den serveres som tilbehør. Man kan bruge frisk frugt i form af æbler, pærer, appelsin eller granatæble. Der kan også bruges tørret frugt i form af tranebær eller rosiner. En god rødkålssalat kan toppes af med nødder eller kerner der giver fylde i smag og tekstur. Derudover kan man også opgradere den med ost i form af feta-, skimmel- eller gedeost.

Opbevaring

Hvor længe kan rødkålssalat holde sig i køleskab?
Der er forskel på holdbarheden hvis salaten er vendt i dressing. Her kan den holde sig i cirka et døgn.

Hvordan opbevarer man salaten, hvis dressing og fyld skal holdes adskilt?
Så vidt muligt, skal ingredienserne opbevares i separate beholdere. Det gøres for at bevare sprødhed, tekstur, smag og farver. Mangler man lufttættebeholdere kan man komme det i skåle med husholdningsfilm eller små fryseposer.

Hvordan undgår man farveafsmittende rødkål på andre ingredienser?
Det kan være svært helt at forhindre. Dog er der et par ting der kan gøres for at minimere farvesmitte. Sørg for at holde ingredienserne adskilt indtil lige før servering. Vend rødkålen i dressing før det blandes med øvrige ingredienser.

Kan rødkålssalat forberedes dagen før uden at miste sprødhed?
Man kan godt forberede rødkålssalaten dagen før, dog skal man vente med at vende kålen i dressing før den skal serveres. Derudover er det også en god idé at holde øvrige ingredienser adskilt frem til servering.

Hvordan opbevarer man rester, så smag og tekstur bevares bedst?
En rødkålssalat opbevares bedst på køl i en lufttæt beholder. Hvis man ønsker teksturen på de øvrige ingredienser, bevares bedst muligt, kan man gøre sig umage og forsøge at adskille ingredienserne fra hinanden for at samle dem igen næste gang de skal serveres.