Brunkager Brunkager Opskrift til 204060 stk. Opskrift til 40 stk. Forberedelsestid 20 minutter Tilberedelsestid 40 minutter Samlet tid 1 time Del Pin Print Beskrivelse Nem opskrift på lækre og sprøde brunkager, som er milde i smagen. Brunkager er en klassisk julesmåkage, som hører julen til. Ingrediensliste 80 g. lys sirup 160 g. brun farin 150 g. smør 1 tsk. potaske 1 spsk. vand 1 tsk. stødt kanel 0,5 tsk. stødt kardemomme 1 tsk. stødt nellike 250 g. hvedemel 40 g. smuttede mandler KØB PÅ NEMLIG Fremgangsmåde I en gryde kommes sirup, brun farin og smør i. Smelt det hele sammen til en ensartet masse. Lad det køle af, imens du vejer de resterende opskrifter af pånær potaske og vand. Potaske røres ud i vandet. Hak de smuttede mandler groft. Tilsæt de tørre ingredienser til den våde masse sammen med det udrørte potaske og de hakkede mandler. Saml det hele sammen til en ensartet dej. Del dejen i 2 og rul hver dej ud til en aflang pølse. Pak den ind i husholdningsfilm og sæt på køl i 1-2 timer eller natten over. Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Gør en bageplade med bagepapir klar. Skær tynde skiver af din dej og placer brunkagerne på bagepapiret. Fortsæt sådan indtil du har fyldt en bradepande op. Vi bagte dem over to omgange. Bag dem i ca. 5-7 minutter – alt efter din ovns styrke. Hold øje med dem undervejs. Lad dem afkøle på en bagerist. Når de er kolde, så opbevares de i en kagedåse med bagepapir under låget (så lukker kagedåsen helt tæt). Kan holde sig i 1-2 måneder. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på brunkager Her får du en super nem opskrift på verdens bedste brunkager, som er milde, men stadig krydrede i smagen. De indeholder smuttede mandler, men man kan også sagtens tilsætte pistacienødder eller andre nødder. Det er nemme og klassiske brunkager, som vi bager hvert år til jul. Du får lækre og sprøde småkager, som bare hører sig til hver jul. Der er i hvert fald altid brunkager at finde i vores småkagedåser. Vi elsker julen og alt hvad den indebærer, men især den del med at få bagt en masse småkager – dén elsker vi! Derfor bager vi altid en masse op til jul. Det varierer lidt i hvilke slags vi bager, men disse bager vi altid. Vi kan dog godt blot lide den lidt mere simple version som denne. Hvis du mangler flere juleopskrifter, så prøv også vores lækre hvide chokoladetrøfler. Klassiske brunkager De helt klassiske af slagsen bliver selvfølgelig bagt med potaske og mandler. I hvert fald hvis du spørger os! Det giver bare helt klassiske kager, som er sprøde og har den helt perfekte brunkagesmag. Nogle bruger også de der breve med brunkagekrydderi og det kan man også sagtens. Vi er dog mest fan af at det hele er hjemmelavet. Læs mere om brunkager Ingredienser og forberedelse af dej Hvad er brunkager? Brunkager er en krydret julesmåkage, som nydes i juletiden. Det er nok én af de mest populære julesmåkager. Hvilke ingredienser skal man bruge til brunkager? I vores opskrift bruger vi smør, lys sirup, brun farin, potaske, vand, kanel, kardemomme, nellike, hvedemel og smuttede mandler. Kan man lave brunkager uden smør? Nej umiddelbart ikke. Hvilken type mel er bedst til brunkager? Almindeligt hvedemel. Kan man bruge sirup i stedet for brun farin? Vi bruger en blanding af brun farin og sirup for den bedste smag og konsistens. Hvilke krydderier bruges traditionelt i brunkager? Nellike, kanel og kardemomme. Kan man lave brunkager uden æg? Ja vi bruger ikke æg. Kan man tilsætte nødder eller mandler til brunkager? Ja, vi bruger smuttede mandler, men du kan også bruge hasselnødder eller andre nødder. Er det nødvendigt at bruge hjortetaksalt? Nej vi bruger ikke hjortetaksalt. Hvilken rolle spiller natron i brunkager? Vi bruger ikke natron. Vi bruger potaske som hævemiddel i vores brunkager. Hvilke alternativer er der til natron og hjortetaksalt? Potaske rørt op i vand. Kan man tilsætte ingefær til brunkager? Ja, sagtens. Hvordan får man brunkager til at smage ekstra krydret? Kom ekstra krydderier i. Det er jo en smagssag hvor kraftige man vil have dem, så brug lige så mange krydderier, som du bedst kan lide. Kan man bruge honning som sødemiddel i brunkager? Så skal det være som erstatning for sirup. Vi ville dog stadig bruge brun farin også, da det giver en god sprødhed og smag til brunkagerne. Forberedelse af dejen Hvordan laver man dejen til brunkager? Brun farin, sirup og smør smeltes sammen inden det blandes med de resterende ingredienser til en dej. Hvor lang tid skal dejen hvile? Et par timer på køl eller natten over. Skal dejen køles ned, før man skærer den ud? Ja, på den måde er det nemmest at skære og du får de pæneste, mest ensartede brunkager. Kan man lave brunkagedejen dagen før? Sagtens! Hvorfor er dejen svær at arbejde med? Måske den ikke er kold nok. Lad den køle helt af i køleskabet eller natten over, så den bliver hård. Hvordan undgår man, at dejen klistrer? Læg dejen på køl, så den sætter sig. Skal man rulle dejen tyndt ud? Nej, vi former til en lang pølse, som skæres i tynde skiver. Kan man fryse dejen til brunkager? Ja, det kan man godt. Hvordan former man brunkagerne? Vi former til en lang pølse, som vi skærer ud i tynde skiver med en skarp kniv. Bagning af brunkager Hvor lang tid skal brunkager bages? 5-7 minutter alt efter hvor kraftig din ovn er. Hvilken temperatur er bedst til bagning af brunkager? Vi bager dem ved 190 grader varmluft for et sprødt resultat. Hvorfor bliver brunkagerne hårde? Måske de er bagt for længe? Selvom de virker bløde, når de er i ovnen, så bliver de hårde, når de køler af. Hvordan undgår man, at brunkagerne brænder på? Hold øje med dem. De skal ikke have så lang tid, så hold øje undervejs. Skal brunkagerne være sprøde, når de tages ud af ovnen? Nej, de bliver sprøde, når de køler af. Kan man bruge varmluft eller almindelig ovn til brunkager? Ja, du kan bruge begge dele. Kan man bage brunkagerne på bagepapir? Ja, det gør vi. Variationer og smagsvarianter Kan man tilsætte chokolade til brunkager? Ja, det kan du sagtens. Så er det bare ikke traditionelle brunkager. Kan man lave brunkager med appelsinskal? Ja, lidt kandiseret appelsinskal vil være lækkert. Hvilke krydderier kan man eksperimentere med i brunkager? Kanel, nellike, kardemomme og ingefær. Kan man lave brunkager uden gluten? Så skal du bruge glutenfrit mel. Er det muligt at lave en sukkerfri version af brunkager? Umiddelbart ikke. Hvordan laver man brunkager med forskellige former? Du kan forme din færdige dej, som du har lyst. Du kan også prøve at forme dejen til en firkant og så skære tynde skiver af den. Hvilke ingredienser giver brunkager den mørke farve? Brun farin og sirup. Opbevaring og holdbarhed Hvor længe kan brunkager holde sig? Et par måneder i en tætlukket småkagedåse. Hvordan opbevarer man brunkager bedst? I en tætlukket småkagedåse. Prøv at komme et stykke bagepapir mellem låg og dåse, så lukker den helt tæt. Kan man fryse færdigbagte brunkager? Nej, men du kan fryse den ubagte dej. Hvordan undgår man, at brunkagerne bliver bløde? Sørg for at opbevare dem i en tætlukket dåse eller beholder. Skal brunkager opbevares i en tætsluttende beholder? Ja, så holder de sig bedst. Tradition og anvendelse Er brunkager en traditionel dansk julesmåkage? Ja, det er de. Hvis man spørger os hvilke julesmåkager vi tænker på først, så er det én af dem. Kan man dekorere brunkagerne? Ja, det kan man sagtens. Så ville vi bruge royal icing. Hvad kan man servere sammen med brunkager? Gløgg eller en god kaffe. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.
Hej, Jeg synes desværre at mine brunkager blev meget hårde. Har jeg mon givet dem for lang tid i ovnen, eller ved i hvad der kan have skyldtes det? ? ellers var de meget lækre ? Svar
Hej, De kan sagtens have fået for meget ja. Der kan være forskel på hvor kraftigt ovne varme, så hold øje med dem undervejs 🙂 KH Svar