Hjemmelavet rødkål Hjemmelavet rødkål Opskrift til 123456789101112131415161718192021222324252627282930 personer Opskrift til 6 personer Forberedelsestid 15 minutter Tilberedelsestid 1 time Samlet tid 1 time og 15 minutter Del Pin Print Beskrivelse Nem opskrift på hjemmelavet rødkål med appelsin. Lav en omgang rødkål, som du kan servere til flæskestegen, frikadellerne osv. Ingrediensliste 500 g. rødkål 50 g. smør 0,5 stk. appelsin 0,5 dl. æblecidereddike 150 g. ribsgele 2 spsk. sukker salt Fremgangsmåde Snit rødkål fint. Varm en gryde op med smør. Tilsæt rødkål og lad det sautere til det bliver blødt. Tilsæt saft fra appelsin, æblecidereddike, ribsgele og sukker. Lad det hele simre ved lav varme i ca. 1 time. Rør undervejs. Smag til sidst til med salt og evt. lidt mere sukker. Tag gryden af og lad kålen køle af. Hæld det over i en lufttæt beholder eller server med det samme. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på hjemmelavet rødkål Lav en omgang hjemmelavet rødkål som tilbehør til julemaden, en frikadellemad eller blot som tilbehør til dine rugbrødsmadder. Det er slet ikke så svært at lave selv og så smager det helt fantastisk! Og så er der altså bare noget over at kunne servere sådan en hjemmelavet portion i juletiden. Vi har i hvert fald endnu ikke oplevet, at det ikke er faldet i god jord. Man kan lave rødkål på mange forskellige måder. Nogen tilsætter lidt appelsin og andre tilsætter lidt ribsgelé. Og her får du altså vores bedste opskrift på, hvad vi mener er, den bedste omgang rødkål. LÆS OGSÅ: Stuvet hvidkål Syltet rødkål Sådan en omgang syltet rødkål er så lækkert som tilbehør. Og selvom det i hvert fald hører julen til, så kan rødkål spises året rundt. Vi elsker det som sagt til frikadeller eller ovenpå en rugbrødsmad som tilbehør. Og sådan en portion hjemmelavet gør kun en kedelig rugbrødsmad endnu bedre. Den hjemmelavede version smager i hvert fald meget bedre end den man køber færdiglavet. Holdbarhed på hjemmelavet rødkål Der er nogle ting, som er afgørende for hvor lang tid det kan holde sig. Først og fremmest, så er det vigtigt at alle arbejdsprocesser er så sterile som muligt. Dernæst er det vigtigt, at glassene evt. skylles i atamon. Og sidst men ikke mindst, så er det vigtigt, at glassene ikke åbnes før de skal bruges. Så forlænger du i hvert fald holdbarheden markant og så kan de sagtens holde sig 1-2 måneder et køligt sted. Læs mere om den sprøde flæskesteg her Spørgsmål til hjemmelavede rødkål Kan jeg bruge sukker eller honning som sødemiddel? Ja, du kan bruge begge dele. Kan jeg lave rødkål uden sukker? Så ville vi bruge honning eller agavesirup i stedet for. Hvilke krydderier passer godt til hjemmelavet rødkål? Det gør kanel, lidt timian eller nelliker. Kan jeg tilføje æble til rødkålen? Ja, så ville vi bare vende lidt friske æbler i til sidst for at give friskheden og sprødheden til de hjemmelavet rødkål. Kan jeg bruge rødvin i opskriften? Ja, det kan man godt. Hvilken type eddike er bedst til hjemmelavet rødkål? Vi bruger æblecidereddike, men du kan også bruge rødvinseddike eller hvidvinseddike. Kan jeg bruge appelsinjuice i stedet for eddike? Ja, du vil dog ikke få den samme syltede smag ved at undlade eddike. Hvad er forskellen på at bruge æbleeddike og rødvinseddike? Æbleeddike har en sødere smag, hvorimod rødvinseddike har en kraftigere smag, som også påvirker smagen af dine færdiglavede rødkål. Kan jeg tilføje nelliker til rødkålen? Ja, det kan du sagtens. Tilberedningsmetoder Kan jeg lave rødkål i ovnen? Ikke lige den her form for rødkål desværre. Kan jeg lave rødkål i en slow cooker? Vi har set opskrifter, som bruger en slow cooker ja. Er det nødvendigt at koge rødkål i lang tid? Ja, så får du de møreste og lækreste rødkål. Kan jeg bruge en trykkoger til at lave rødkål? Ja, det har vi set eksempler på. Er det bedre at lade rødkålen simre ved lav varme? Ja, så får du mør og smagfuld rødkål. Kan rødkål spises råt som en salat? Ja, det kan det sagtens. Vi har flere opskrifter her på frisk rødkålssalat. Hvordan påvirker lang tilberedning smagen af rødkålen? Det giver den en mere intens smag. Kan jeg bruge frisk rødkål i stedet for færdigsnittet? Ja, det kan du sagtens. Smag og Konsistens Hvordan får jeg rødkålen til at smage sødt og surt? Ved at bruge sukker og eddike, så kan man styre balancen mellem sødt og surt. Der bruges også ribsgele. Hvad kan jeg gøre for at få rødkålen ekstra blød? Lade den simre længere tid. Hvordan får jeg en sprød konsistens i hjemmelavet rødkål? Ved at lade den simre kortere tid. Tag den af varmen, når du synes den har den rigtige konsistens. Hvordan kan jeg få en mere intens farve i rødkålen? Det afhænger af rødkålen, men brug eddike, da det hiver farven frem. Hvad gør jeg, hvis rødkålen smager for surt? Tilsæt ribsgele eller sukker. Hvordan undgår jeg, at rødkålen bliver for vandet? Lad den koge godt ind og gerne uden låg. Kan jeg tilføje kanel til rødkålen for ekstra smag? Ja, sagtens! Tekniske Udfordringer og Problemløsning Hvorfor skifter rødkålen farve under tilberedning? Når der tilsættes eddike, så sker der en kemisk reaktion, som trækker farven frem i rødkål. Hvordan kan jeg undgå, at rødkålen bliver bitter? Sørg for at pille de yderste blade af og sørg også for, at det er et helt frisk rødkålshoved du bruger. Hvad gør jeg, hvis rødkålen bliver for blød? Der er ikke så meget at gøre, hvis den allerede er blevet for blød. Hold øje med den under tilberedningen, da du kan tage den af, når du synes den har den rette konsistens. Hvorfor bliver rødkålen brunlig efter kogning? Har du tilsat æblecidereddike? Eddiken hjælper med at trække farven i rødkålen frem, så den ikke bliver brunlig. Hvordan undgår jeg, at rødkålen brænder på? Lav varme og en god gryde. Rør også jævnligt. Hvorfor bliver rødkålen ikke mør nok? Den skal koge længere tid. Hav tålmodighed. Kan jeg tilsætte mere syre, hvis rødkålen smager for sødt? Ja, sagtens! Portionsstørrelse og Mængdeforhold Hvor meget rødkål skal jeg bruge til 4 personer? Omkring 60-80 g. pr. person. Hvad er det rette forhold mellem eddike og sukker? Det er en smagssag. Smag dig frem undervejs, så du får den balance, som du bedst kan lide. Opbevaring og Holdbarhed Hvor længe kan hjemmelavet rødkål holde sig? 3-4 dage, så du kan godt lave det et par dage før jul og så evt. varme det op igen, som man gør med købt rødkål på spand. Kan jeg fryse hjemmelavet rødkål? Ja, det kan man godt. Ved optøning og genopvarmning, så vil vi varme op i en gryde. Hvordan opbevarer jeg bedst rødkål efter tilberedning? I en lufttæt beholder på køl. Hvor længe kan rødkål holde sig i køleskabet? 3-4 dage kan den her hjemmelavede rødkål holde sig. Andre spørgsmål Er hjemmelavet rødkål sundere end færdiglavet? Ja, så kan du også selv styre mængden af sukker, ribsgele osv. Desuden undgår du konserveringsmidler ved at lave det hjemmelavet. Kan jeg lave en sukkerfri version af rødkål? Du får nok ikke den helt klassiske smag af rødkål, som man bruger til jul så. Er der en måde at lave rødkål uden olie eller fedtstof? Så skal det være i en slow cooker eller trykkoger. Servering Hvad passer godt til hjemmelavet rødkål? Det gør flæskesteg, andesteg, frikadeller, medister og generelt svinekød. Det er også skønt i flæskestegsburger eller frikadellesandwich. Kan jeg bruge rødkål i andre retter, som ikke er traditionelle? Ja, rødkål kan bruges i gryderetter, i wokretter eller som tilbehør til en del retter. Kan jeg servere rødkål varm eller kold? Den kan serveres både varm og kold. Variationer i Opskriften Hvordan kan jeg tilpasse opskriften til julemiddag? Ved at bruge lidt appelsin og evt. lidt kanel. Vi smager også vores til med ribsgele og lidt eddike. Kan jeg lave rødkål med en asiatisk twist? Ja, det kan du sagtens. Så ville vi lave den med noget stjerneanis og måske noget ingefær. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.