Nemme og lækre opskrifter på spidskålssalat. Du finder opskrift på spidskålssalat med æbler, med mormordressing, med feta, med dressing, med appelsin, med ærter og mange flere.

Råvarer og variationer

Hvilken type spidskål egner sig bedst til friske salater?
Spidskål kan fås året rundt, men spidskål om foråret eller sommeren er oftest en smule mindre kompakte og det egner sig godt i en frisk salat. Det skal dog ikke afholde dig fra at lave en god spidskålssalat, hvis årstiden er efterår eller vinter. Sørg blot for at snitte spidskålen tyndt og fint.

Hvordan varierer man spidskålssalat mellem lette og mere fyldige udgaver?
Der findes mange variationer både af en let, men også fyldig udgave af spidskålssalat. En let variation kan være med friske elementer såsom æble, appelsin, urter eller granatæble og som er vendt i en let olie/eddike dressing. En fyldigere version kan være med ristede nødder, ost i form af feta eller skimmelost og så en dressing baseret på creme fraiche, yoghurt eller lign.

Kan man kombinere spidskål med både frugt, urter og knasende elementer?
Det kan man i hvert fald. En dejlig spidskålssalat består af det sprøde og friske i spidskålen, noget syrligt og frugtigt fra frugt, sprødt og fyldigt fra nødder eller lignende og noget aromatisk fra urter eller dressing.

Hvordan justerer man salaten, hvis den skal være mere sød eller mere syrlig?
En god spidskålssalat indeholder også dressing som element. Dressingen skal både fungere som smagsgiver, men også som element, der samler salaten til en helhed. Her kan man smage den til i både den søde eller syrlige retning og påvirke smagen. Husk at smage godt til undervejs. For sødme kan der bruges honning, sirup eller lignende. For syre kan der bruges eddike, citronsaft eller lignende.

Hvad er forskellen på rå og letmasséret spidskål i salater?
En rå spidskålssalat er en salat der er snittet og anrettet lige til servering. Ønsker man en mindre sprød, men også lækker spidskålssalat, kan man vende kålen i dressing lidt tid i forvejen og bruge hænderne til at massere dressing og kålen sammen. Så falder kålen sammen og er nemmere at spise.

Forberedelse

Hvordan snitter man spidskål fint og ensartet til salat?
Spidskål må gerne være snittet fint og ensartet når det serveres i en salat. Det giver den bedste fornemmelse i munden. Sørg for at fjern de yderste blade på spidskålen og skyl kålen godt. Skær kålen over på langs og fjern stokken. Herefter snittes kålen i tynde strimler – jo tyndere desto bedre.

Hvor tidligt kan spidskål forberedes uden at blive slapt?
Man kan sagtens snitte og forberede spidskålen om morgenen eller dagen i forvejen. Dog skal det opbevares i en lufttæt beholder på køl. Sker det nu, at kålen bliver en smule slattent, kan man komme det i iskoldt vand i 5-10 minutter før det skal serveres.

Hvordan undgår man, at spidskål bliver bittert eller får stærk kålsmag?
Man undgår en bitter eller stærk kålsmag i spidskålen ved at behandle og opbevare den korrekt. Sørg for at vælge et frisk spidskål i supermarkedet. Herefter skal det snittes helt fint og opbevares i en lufttæt beholder på køl. Man kan også massere kålen med lidt salt, citron eller eddike, det både dæmper kålsmagen, men nedbryder også kålens struktur, så den ikke er alt for hård og sprød at spise.

Kan spidskål trække i dressing uden at miste sprødhed?
Ønsker man en spidskålssalat fuld af sprødhed fra strukturen i kålen, så er det en god idé at holde kål og dressing adskilt indtil 15-30 minutter før servering. Er dressingen mejeribaseret bør den først vendes i kålen lige før den skal serveres.

Hvordan balancerer man tekstur mellem spidskål og blødere ingredienser?
Det kommer selvfølgelig an på hvad der er af elementer udover spidskål og den/de bløde ingredienser. Hvis der kompenseres på tekstur og sprødhed i andre elementer såsom æbler og nødder opnås der gode konsistens i salaten.

Dressing og smag

Hvordan vælger man dressing, der passer til spidskålens milde smag?
Da spidskålen er mild i smag, er det vigtigt at sammensætte en dressing der fremhæver friskhed, dog uden at overdøve. En god måde at fremhæve den milde smag er med syre i form af citron eller mild eddike, derudover lidt sødme fx fra honning. Hvis man ønsker en mere fyldig salat kan man tage udgangspunkt i en mejeribaseret dressing. Dog må den ikke være alt for kraftig i smag, da spidskålen stadig skal kunne skinne i gennem.

Hvordan får man den rette balance mellem syre, sødme og fedme i salaten?
Der findes ikke en decideret formel for hvordan man finder den rette balance og det hænger sammen med personlig præference, smagsløg og kombination af salaten. Dog kan man som udgangspunkt gå ud fra en blanding der hedder 123, 1 spsk. Sødme (honning), 2 spsk. Syre (citronsaft) og 3 spsk. Fedtstof (olivenolie). Det vigtigste er at smage til og justere smag herudfra.

Hvilke dressinger fungerer både til hverdagsretter og festlige middage?

Et godt udgangspunkt til en god frisk og sprød spidskålssalat er den klassiske vinaigrette med olie, citronsaft/eddike, sennep og en smule honning. Den fremhæver salat og giver en friskhed der typisk passer godt til både hverdagen, men også en god festmiddag.

Hvordan undgår man, at dressingen gør salaten tung?
Ønsker man en dressing der ikke er for tung, skal man bruge en dressing baseret på olie, honning og eddike/citronsaft. Derudover skal mængden af dressing holdes i en moderat mængde. Ønsker man en federe dressing kan man servere den ved siden af, så undgår man at salaten bliver tung.

Hvordan tilpasses dressingen, hvis salaten serveres til varme retter?
Det er her vigtigt, at dressingen komplementerer både salaten, men også de varme elementer. Det er vigtigt at holde dressingen let med en smule friskhed og sødme. En sikker vinder er her en dressing bestående af olie, citronsaft/eddike og honning.

Servering

Hvordan serverer man spidskålssalat, så den fremstår frisk og indbydende?
En indbydende spidskålssalat serveres på et stort og flot fad hvor bunden er spidskål og de øvrige elementer er fordelt ud ovenpå. Det holder samtidig også salaten let og luftig.

Kan man lave spidskålssalat som portionsservering?
Man kan sagtens lave en lille anretning i portionsstørrelser. Det giver noget ekstra til en servering, at man får sin egen anrettede portion.

Hvordan kombinerer man salaten med både klassiske og moderne måltider?
En spidskålssalat er velegnet til klassiske såvel som moderne måltider. Den skal blot ses som et friske element, der egentlig supplerer måltidet godt i sin helhed. Brug elementer i salaten, der passer godt til det øvrige måltid.

Hvordan undgår man, at salaten bliver tør eller kedelig på bordet?
Man kan gøre et par ting for at undgå at salaten bliver tør og kedelig når den skal serveres. Sørg for at elementerne er friske og vendt sammen lige inden servering. Derudover holdes salaten saftig og sprød med en god dressing der vendes i kålen lige inden servering.

Hvilke elementer gør spidskålssalat mere mættende som tilbehør?
Der findes nogle elementer der kan give en mere mættende oplevelse til salaten selvom den serveres som tilbehør. Den mættende fornemmelse fremhæves ved fedme og struktur. Ost i form af feta eller skimmelost fungerer godt som fylde og giver god fyldig smag. Derudover giver avocado og nødder også en god fylde til salaten. Ønsker man en meget fyldig salat kan man overveje om dressingen skal være mejeribaseret.

Opbevaring

Hvor længe kan spidskålssalat holde sig i køleskab?
En spidskålssalat uden dressing kan holde sig 2-3 dage i køleskabet når det opbevares i en lufttæt beholder. Er salaten derimod vendt i dressing, kan den holde sig 1 dag på køl i en lufttæt beholder.

Hvordan opbevarer man salaten, hvis dressing og fyld skal holdes adskilt?
For at holde salaten så frisk, sprød og lækker som muligt kan man med fordel holde elementerne adskilt frem til anretning. På den måde beholder hvert enkelt element struktur, smag og farve bedst muligt. Opbevar elementerne i små lufttætte beholdere.

Hvordan undgår man, at spidskål mister sprødhed ved opbevaring?
Sørg for at opbevare snittet spidskål i en lufttæt beholder på køl frem til anretning. Skulle spidskålen have mistet lidt sprødhed, kan man lægge det i iskoldt vand i 5-10 minutter lige inden det skal anrettes og serveres.

Kan spidskålssalat forberedes dagen før?
En spidskålssalat kan i princippet godt forberedes dagen i forvejen. Dog skal man holde elementerne adskilt frem til anretning lige før servering. Og husk først at vende dressing i kålen lige før servering.

Hvordan opbevarer man rester, så smag og tekstur bevares bedst?
Det er selvfølgelig svært at skille en salat ad, når den skal pakkes ned og opbevares til dagen efter, dog kan det være en god idé at adskille sprøde eller helt våde elementer fra resten af salaten. Herudover skal man sørge for at salaten ikke står ud i for lang tid inden den sættes på køl i en lufttæt beholder.