Bamseboller – Tangzhong metoden

Bamseboller – Tangzhong metoden
Opskrift til stk. Opskrift til 20 stk.

Forberedelsestid

1 time

Tilberedelsestid

2 timer

Samlet tid

3 timer

Beskrivelse

Opskrift på bløde og store bamseboller bagt ud fra Tangzhong metoden. Bollerne er de perfekte morgenboller eller fødselsdagsboller, da de er luftige og er gode med et lag smør på. De har en længere holdbarhed end almindeligt bagværk grundet den specielle japanske bageteknik.

Ingrediensliste

  • Jævning

  • 2 dl. mælk
  • 40 g. hvedemel
  • Dej

  • 400 ml. mælk
  • 760 g. hvedemel
  • 25 g. gær
  • 1 tsk. salt
  • 4 spsk. sukker
  • 1 stk. æg
  • 100 g. smør

Fremgangsmåde

  1. Lav først jævningen af 40 g. hvedemel og 200 g. mælk. Put det op i en lille gryde og pisk det sammen inden du tænder for varmen. Tænd for varmen og pisk jævnligt i gryden, indtil det begynder at tykne. Den skal varmes op til kogepunktet, så du får en konsistens, som minder om budding. Tag den herefter af varmen og lad den køle ned til stuetemperatur.
  2. I din røreskål vejes alle de resterende ingredienser op. Først tilsættes de resterende 400 ml. mælk, som skal være fingervarmt, hvor gær røres ud i. Herefter tilsættes salt, sukker, æg og de resterende 760 g. hvedemel. Tilsæt din jævning og begynd at ælte dejen med din dejkrog. Lad den ælte ved lav hastighed i 3-4 minutter.
  3. Vej smør af og skær i mindre stykker. Tilsæt smør.
  4. Lad nu din dej ælte ved medium hastighed indtil den begynder at slippe kanterne. Det kan tage alt mellem 10-20 min. alt efter hvor god din røremaskine er. Når du kan lave glutentesten på den og den er godkendt, så er dejen færdig. Glutentesten laves ved at tage en lille klump dej, hvorefter du hiver dejen ud. Hvis du kan hive dejen ud, uden at den går i stykker, så er din dej klar. Hvis den går i stykker, så skal den æltes lidt længere.
  5. Drys dit bord med mel. Hæld herefter dejen ud på bordet og drys med mere mel på toppen. Dejen kan godt klistre en smule, men hvis du sørger for at have godt med mel på hænderne, så burde det hjælpe.
  6. Vej dine boller af til 75 – 80 g. stykket og tril til boller. Vi fik 20 stk.
  7. Sæt på en bageplade beklædt med bagepapir med ca. 3-4 cm. mellemrum.
  8. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve i 1,5 time.
  9. Tænd ovnen på 200 grader. Pensl dine boller med et sammenpisket æg eller kold kaffe (pensl dem forsigtigt, så de ikke falder sammen – så ender du med flade boller). Bag bollerne i ca. 10-15 min. alt efter din ovns styrke. Begynd at holde øje med dem efter 10 minutter.
  10. Tag bollerne ud af ovnen og lad dem afkøle på en bagerist.
Bedøm denne ret

Opskrift på bamseboller ud fra Tangzhong metoden

Bamseboller bagt ud fra den japanske bagemetode, Tangzhong metoden. Du får de blødeste og lækreste boller, som er de perfekte fødselsdagsboller. Lige med et lag smør på, så er det altså verdens bedste.

Hvis du endnu ikke har fået bagt med Tangzhong metoden, så er det altså på tide. Det lyder mere kompliceret end det er, men det er det hele værd. Du får virkelig det blødeste bagværk. Det er de her bamseboller et bevis på.

LÆS MERE: Sådan bager du med Tangzhong metoden

Bamseboller – Tangzhong metoden

Bløde og luftige fødselsdagsboller

For os er en god fødselsdagsbolle én bolle, som er luftig og blød. Den må på ingen måde være tør. Sådan en fødselsdagsbolle med smør hører sig næsten altid til til fødselsdage og især børnefødselsdage, hvis du spørger os.

Hvorfor kan jeg ikke bare bage normale bamseboller?
Det kan du også sagtens! Den store forskel i at bage efter Tangzhong metoden er hvor bløde bollerne bliver og hvor længe de kan holde sig gode. Normalt så plejer hjemmebag jo ofte at blive tørt dagene efter det er bagt. Med denne metode, så får du altså bagværk, som holder sig frisk og lækkert i meget længere tid end normalt.

Kan jeg bruge dejen til andet end boller?
Ja, du kan også sagtens bruge denne grunddej til pølsehorn, kanelsnegle og andet bagværk, som kræver en simpel gærdej. Vi har fået gode tilbagemeldinger fra folk, som har bagt chokoladeboller, sandwichboller og meget mere med denne grunddej.

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Kommentarer

  1. Mine bliver helt flade hver gang. Er meget obs på at mælken ikke er for varm når gæren kommer i

    1. Hej Mette

      Det lyder meget underligt. Vi har aldrig haft problemer med, at de bliver flade! Hvordan er de i konsistensen?
      Og hvilken type mel bruger du? Er du sikker på, at du får lavet jævningen rigtigt og målt rigtigt af.

      Knus

    1. Hej Tanya

      Det kan den godt, men vi plejer at forme inden de bliver sat til hævning. Vi synes det giver det aller bedste resultat 🙂

      Knus

  2. Hej

    Kan man bruge samme opskrift/ fremgangsmåde til at lave franskbrød i en form?

    Tak fok mange gode opskrifter

    Bh. Michael

  3. Hejsa
    Vil bare lige takke for opskriften – der blev tilsat en plade hakket chokolade og ungerne var enige om at det var de bedste chokoladeboller ever. Jeg har slået børnebollen fra føtex… 🙂
    vh Tenna

  4. Vi bagte bollerne for føste gang igår og ja er nu igang igen ?
    Mine piger siger at de slår Lagkagehusets boller og må give dem ret…

  5. Er i tvivl med mælken. Du bruger 200 til jævning så skriver du de resterende er det så kun 200 ml?

  6. Kan man skifte noget af melet ud med f.eks. Havregryn eller fuldkornshvedemel? Og i hvilken mængde for at det stadig bliver en god bolle, bare lidt sundere,,,,

      1. Hejsa. Syntes at der mangler lidt en forklaringen om hvorfor i laver den jævning. Har spurgt lidt rundt også ved en bagersvend , og alle siger pas ?

        1. Hej Philip,

          Det gør man for, at man kan få tilsat mere væske til dejen. Det er det, som på dansk kaldes en skoldning.

          Kh

      1. Hejsa,
        Jeg vil bare sige tak for en fantastisk opskrift ?
        Jeg har brugt dejen en enkelt gang før til pølsehorn og de blev bare fantastiske! De blev opbevaret i køleskabet og dagene efter fik de bare 30-60 sekunder i mikroovnen og så var de som friskbagte ?
        Jeg har netop sat boller til hævning. Så er der aftensmad ?
        I er knaldhamrende dygtige!
        Tak herfra ☺️

    1. Hej Cindie,

      Vi anbefaler det ikke, da dejen er mere klistret end en almindelig dej og skal æltes længe.
      Nogen har haft succes med det, men det kræver en god portion tålmodighed 🙂

      Kh

  7. Hej.

    Du skriver fingervarm mælk. Varmer du den op i en gryde?

    Øverst står der, at der er til 15 stk. I opskriften skriver du, at I fik 21?

    Venlig hilsen Mie

    1. Hej Mie,

      Vi fik 21 stk. Vi retter det lige.
      Vi varmer mælken i en gryde ja eller giver den 30-40 sek. i mikroovnen 🙂 Husk den ikke skal være alt for varm.

      KH

  8. Hej ?
    Jeg har lige prøvet at bage bamsebollerne i dag, men de blev flade. De smager godt , bortset fra jeg synes de mangler salt, men jeg fulgte opskriften bortset fra, at jeg puttede 200 groft speltmel og øko hvedemel, der ikke er en grovmel, men en lille bitte smule mørkere.
    Da maskinen var kørt anden gang og jeg havde lavet glutenprøven, fik jeg ikke lavet bollerne med det samme, da der har været ræs på i dag, så den stod og hævede i skålen i ca 30-45 min, fik dem på bordet, men tilsatte en del mel, da de klistrede meget, men fik dem lavet til boller.
    Var meget forsigtig med pensling med æg.
    Og så satte jeg 2 plader ind på en gang. Den ene plade måtte have længere tid, da de var for lyse og så fik det lidt for meget.
    Men hvor gik det galt?
    Tænker selv det var, da den måtte stå i skålen?
    God aften?
    Vh.Mette

    1. Hej mette,

      Det burde ikke gøre noget, at dejen har stået i skålen. Hvordan var dejen, da du satte til hævning? Hvis den var meget våd, så tilsættter du blot lidt mere mel til en anden gang.

      Kh

  9. Kan man bruge surdej til hævningen.?
    Kan bage dem på bagestål.?
    Har I prøvet at tilsætte bageenzym?
    Hvikle andre opskrifter kan man bruge? Gerne uden mælk og æg?

  10. Kan man lave gode kanelsnegle med denne dejopskrift? Synes altid mine kanelsnegle bliver lidt tørre og kedelige 😀

  11. Mine blev desværre også helt flade – kan man ælte dejen for længe? – min dej så ret god ud – og så gik der et øjeblik og så var den pludselig ekstremt klistret.

    1. Hej,

      Ja du kan godt ælte den for længe. Så mister dejen sin glutenstruktur, da den bliver overæltet 🙂

      Kh

  12. Hejsa
    1000 tak for den lækre opskrift! Jeg har nu prøvet 2 gange at lave 1/2 boller og resten i en bradepande med brunsvigermasse oven på inden hævning… det er verdens bedste brunsviger ja og selvfølgelig også bollerne, men vi har prøvet 10000 vis af brunsviger opskrifter og alle bliver kedelige hurtigt, men denne opskrift er bare fantastisk !!!!

  13. Hej
    Jeg har bagt dem idag for første gang. Det er simpelthen verdens bedste boller. Intet mindre. Min nabo fik smagsprøve. Hun var helt oppe og køre😊
    Det bliver absolut den opskrift fremover. Tusind tak for den.
    Hilsen Linda

  14. Hvordan opbevare man dem bedst når de først skal bruges i morgen?
    Fantastiske boller.
    Alle jeres opskrifter er Fantastiske

    1. Hej Sussi,

      Dejligt at høre! I en plastikpose ved stuetemperatur. Ellers er det også en god idé at fryse dem ned og så tage op i morgen tidlig 🙂

      Kh

    1. Hej,

      Vi plejer at tage dem op i god tid, så de får lov til at tø lidt op inden. Og så giver vi dem en kort tur i ovnen 🙂

      Kh

  15. Hej,
    Jeg vil kaste mig ud i denne opskrift til min søns 1 års fødselsdag på lørdag – mon jeg kan tilsætte en smule kardemomme til dejen for at ramme boget der minder on Lagkagehusets “børnebolle”? 🙂
    Bh

    1. Hej Susanne,

      Ja, vær bare obs. på at gulerødderne også tilfører noget væske, så du skal nok tilføje lidt ekstra mel også 🙂

      Kh

  16. Hej Mummum

    Vil forsøge mig med en omgang Bamseboller men er i tvivl om hævetiden

    Er det 30min eller
    1 time og 30 min ?

    Mvh Helle

  17. Hej,

    Vi elsker de her boller herhjemme, så meget at der bliver spurgt om jeg vil bage, og tage med når vi skal i byen til fødselsdag etc, det er jo dejligt.

    Men nu skal datteren have dem med i børnehaven til fødselsdag. Der er et barn der ikke tåler laktose.. kan de laves med laktosefri mælk? Mon det har nogen betydning for kvaliteten? 🙂

  18. Hej!

    Jeg har nu forsøgt at lave en dobbeltportion som skal koldhæve i køleskabet til i morgen formiddag.

    Jeg har doblet opskriften op, men kun tilføjet 20g gær. Jeg kan dog ikke få dejen til at slippe siden af skålen – kan min røremaskine være for dårlig til at ælte dejen, eller gør jeg noget andet galt?

    Nu står den i køleskabet til i morgen – så ser vi.

  19. Har lavet de her sindssyge lækre boller en del gang. Men lige pludselig blev de helt flade. Hvad kan jeg have gjort forkert?

  20. Min dej bliver helt klistret og næsten flydende selvom alt er vejet præcist af. Hvad har jeg gjort galt?

    1. Hej,

      Laver du den i hånden eller på maskine? Det er en dej, som skal æltes godt og det kan være svært i hånden 🙂

      Kh

  21. FANTASTISK opskrift!! Har lavet denne potion og brugt til pølsehorn, de er ihvertfald blevet godkendt! Jeg tænkte på om man kan bruge metoden til glutenfrit? Min kærestes svoger er glutenallergiker og det bliver nogen gange lidt tørt..

    1. Hej,

      Den kan godt kommes i en brødform, men vi har desværre ikke erfaring med at fryse den før bagning 🙂

      Kh

  22. Jeg elsker den her dej! Bruger den gerne til kanelsnegle med cream cheese på🫶🏻 min røremaskine gik i stykker det tog 1,5 time og ælte i hånden før den var nogenlunde så det kan ikke anbefales 😂

Skriv en kommentar