Bamseboller

Opskrift til stk. Opskrift til 15 stk.

Forberedelsestid

20 minutter

Tilberedelsestid

1 time og 45 minutter

Samlet tid

2 timer og 5 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på bløde bamseboller, som er saftige og på ingen måde tørre. De her bamseboller er de perfekte hvide fødselsdagsboller, eftermiddagsboller osv.

Ingrediensliste

  • 5 dl. mælk
  • 25 g. gær
  • 1 dl. raps- eller solsikkeolie
  • 1 tsk. salt
  • 4 spsk. sukker
  • 850 g. hvedemel
  • Køb alle ingredienser på Nemlig

Fremgangsmåde

  1. Mælk lunes i en gryde eller i mikroovnen, så det bliver lillefingervarmt.
  2. Mælk hældes over i en skål og herefter tilsættes gær, som røres ud.
  3. Olie, salt og sukker tilsættes.
  4. Mel tilsættes lidt efter lidt imens der æltes. Æltes til du har en glat og smidig dej. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet.
  5. Dejen deles i 15-20 stykker, som formes til boller.
  6. Placeres på en bageplade beklædt med bagepapir, hvorefter de hæver i 2 timer et lunt sted.
  7. Bollerne pensles forsigtigt (pas på du ikke punkterer hævningen) med sammenpisket æg og bages i en forvarmet ovn ved 200 grader over- og undervarme i cirka 10-15 min. Hold øje med dem efter 10 minutter, da ikke alle ovne varmer ens.
  8. Afkøles på en bagerist.
Bedøm denne ret

Opskrift på bamseboller

Bamseboller er bløde, hvide hvedeboller, som er perfekte som fødselsdagsboller eller eftermiddagsboller. Den her opskrift giver de bedste boller, som er bløde og på ingen måde tørre. Og som du måske kan læse i opskriften, så lader vi kun bollerne hæve én gang. Vi synes, at de på den måde bliver bedst og så er det også super nemt.

LÆS OGSÅ: Kanelkage

bamseboller

Bløde bamseboller

Så hvis du mangler en opskrift på de blødeste og lækreste bamseboller, så er det denne opskrift du skal prøve. Du får virkelig en lækker bolle med en saftig krumme, som på ingen måde er tør. Det er også vigtigt, når du ælter dejen sammen, at den gerne må være lidt klistret. Så plejer vi at hælde den ud på bordet og drysse lidt mel på dejen og på hænderne. Så er den nemlig nem at forme uden, at man tilsætter en masse ekstra mel.

Kan jeg bruge andet end olie?

Hvis du ikke har olie eller hvis du ikke har lyst til at bruge olie, så kan det sagtens erstattes af smør. I stedet for 1 dl. olie, så smelter du blot 100 g. smør og tilsætter. De bliver stadig super lækre og svampede.

Kan jeg fryse bamseboller?

Du kan sagtens fryse bollerne. Hvis vi skal bruge dem til fødselsdag eller eftermiddagskaffe og vi ikke har tid til at bage dem på den pågældende dag, så bager vi dem ofte dagen inden. Så fryses de ned i fryseposer og tages blot op 4 timer inden de skal bruges. Giv dem en hurtig tur i ovnen ved 190 grader varmluft, så er de som nybagte.

Følg også med på de sociale medier

Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.

Kommentarer

  1. Jeg har nu afprøvet denne fine opskrift, og de gav lykke. Dog blev der “kun” 10 boller, da jeg vejede de 70g. af pr. bolle.

    Men de blev super flotte bamseboller. Tak!

    Kh Regina

    1. Hej Regina

      Så må der være gået noget galt. Vi får altid mindst 16-17 stk. ud af opskriften og vi har bagt dem MANGE gange.
      Brugte du alt melet osv? Men dejligt at høre, at de blev gode!

      Knus

  2. Hej med jer ?

    Jeg har netop taget disse boller ud af ovnen, og de er supergode. Men er det noget specielt mel, I bruger, siden I kun har brug for 700 gram?

    Jeg er en vildt dårlig bager, og jeg kan godt lide at følge opskrifter (for ellers går det simpelthen galt for mig), men efter at have puttet de 700 gram mel i, hang dejen stadig fast i både bord og hænder og var bestemt ikke klar til at blive formet; det kunne man simpelthen ikke. Jeg måtte putte nok 3-400 gram mere hvedemel i, før de var til at forme… og så bliver jeg SÅ nervøs for, at det skal blive tørt (alt mit bagværk bliver tørt ?)

    Så ja, tilbage til spørgsmålet: bruger I noget bestemt mel? Eller en speciel ælteteknik?

    Tak for en lækker side med god inspiration ?

    Dbh Frederikke

    1. Hej Frederikke

      Vi bruger ganske almindelig hvedemel. Ælter du i hånd eller på maskine? Vi har erfaret, at man ofte bruger mindre hvedemel, når dejen æltes på maskine end i hånden. Når den æltes på maskine, så skal den bare æltes længe, for jo mere den bliver æltet, jo stærkere bliver glutennettet og den bliver mindre våd.

      Knus

      1. Men vi har lige skrevet 150 g. mere til i opskriften. Det er nemlig ikke alle, som har en maskine og så er 850 g. nok mere passende 🙂

        Knus

      2. Hjemme hos mig æltes i hånd; anede simpelthen ikke, at der kunne være forskel på det ? men tak for informationen, så ved jeg det til fremover, hvis jeg tør kaste mig ud i det igen ? har nemlig ikke sådan en maskine. Dbh Frederikke

    1. Hvor lang tid plejer I at give dem i ovnen efter frysning? I skriver man skal tage dem ud ca 4 timer før og i ovnen ved 190 grader.

      Hilsen en som aldrig har bagt boller før, men som skal bage boller til 60 mennesker om 14 dage

      1. Hej Malene,

        Vi plejer blot lige at give dem 5 minutter, så de bliver lune 🙂
        Held og lykke med bagningen!

        Kh

  3. Jeg så engang I havde skrevet om en metode hvor bollerne holdt sig lækre bløde i længere tid. Nu kan jeg ikke finde den på jeres side. Mine børn vil nemlig gerne havde disse boller til morgenmad og madpakke og kan ikke lige bage dem om morgenen.

    1. Hej Astrid,

      Du kan erstatte raps- eller solsikkeolie med smeltet smør. Brug blot 150 g. smeltet smør i stedet.
      Hvis du erstatter med olivenolie, så kan smagen godt ændre sig markant, da olivenolie ikke er smagsneutralt. Vi vil ikke anbefale det i netop denne opskrift 🙂

      Knus

    1. Hej Fie,

      2 – 2,5 time kan også gå, men ellers så tilsæt mindre gær, hvis de skal hæve længere 😀

      Kh

  4. Er det muligt at lave dejen aften før?
    hvis ja, skal man så tage det ud af køleskabet i god tid, så det ikke er helt koldt når de skal bages? 😀

    1. Hej Naija
      Vi har ikke prøvet at lave dem koldhævet før. Men vi vil anbefale at du så bruger 10 g. gær istedet for og lader dem hæve mindst 30 minutter inden de bages 😉
      God aften til dig!

    1. Hej,

      Hvis du bruger sødmælk, så bliver de en smule sødere end hvis du eksempelvis bruger minimælk eller skummetmælk 🙂

      Kh

  5. Hej,

    Min lille søn på 9 mdr er vild med dem her!
    Jeg vil bage en stor portion og smide lidt i fryseren – men optøning varende 4 timer, kan det gøres hurtigere ?
    Eventuelt i mikroovnen, eller andet ?
    Sådan en lille fyr er ikke ret god til, at give en “Jeg er sulten snart”-varsel .. 🙂

    På forhånd tak,
    – Maria

    1. Hej Maria,

      Skønt at høre, at I er vilde med dem!
      Hvis det skal gå hurtigt, så plejer vi at smide dem på brødristeren. Eller hvis de lægges et lunt sted, så plejer det også at gå hurtigt. Så når de er halvt tøet op, så får de lige en tur på brødristeren eller en hurtig tur i ovnen 🙂

      KH

  6. Hej
    jeg har lavet de her boller 2 gange nu, de smager mega godt.
    men jeg har problemer med at få dem til at hæve og være luftige

    1. Hej Pernille,

      For det første, så er det vigtigt at mælken ikke er kogende eller alt for varm, når det blandes med gær, ellers bliver gæren slået ihjel. For det andet, så er det også vigtigt, at bollerne hæver et lunt sted, især i denne tid, hvor der er koldt.

      Kh

  7. Hej,

    Super lækre boller, fik bagt dem efter ret lang tid og må indrømme at de blev alt for perfekte! Dog har jeg et spørgsmål omkring hvorvidt jeg kan gøre dem varme/lune igen, er det så bare ind i ovnen igen og give dem evt. 5 minutter? Eller skal/kan de spises dagen efter også uden nogen form for opvarming? ☺️

    Bedste hilsner
    Zilla

    1. Hej Selina,

      Det lyder bare godt. Dejligt at de faldt i god jord 🙂
      Vi vil lige, som du selv siger, lune dem i ovnen i 3-5 minutter.

      Kh

  8. Hej med jer. Jeg har rest sødmælksyoghurt, efter jeg har bagt jeres pizzasnegle og pølsehorn. Er det muligt at jeg kan bruge resten af den yoghurt, i stedet for mælk?
    Mvh. Karina

    1. Hej Caroline,

      Eksempelvis i solen, ved en radiator eller et sted med gulvvarme. Selvfølgelig tildækket med et viskestykke ?
      Det giver uden tvivl det bedste resultat.

      Kh

  9. Jeg har lige bagt jeres lækre bamseboller?? Alt gik lige efter bogen, de hævede helt vildt, blev kæmpe store og luftige, men da jeg skulle pensle dem, faldt de sammen og hævede desværre ikke op igen inde i ovnen, så vi fik flade men gode boller.
    Hvad gør I? Aldrig har jeg penslet så forsigtigt, så ved ikke hvad jeg skal gøre næste gang?
    Hilsen en stor fan

    1. Hej Christina,

      Du kan evt. pensle dem inden hævning eller helt lade være med at pensle dem. Vi har aldrig oplevet, at de er faldet sammen ved pensling, men tænker også, at det kan have noget at gøre med den pensel man bruger (i forhold til hvor meget tryk den lægger på).

      Kh

  10. Jeg er ved at bage disse boller for 3 gang, de er endnu ikke fejlet. blir luftige, hæver enormt, falder ikke sammen og så bruger jeg 700g mel og ælter i hånden på bordet.
    sidst jeg bagte dem penslede jeg med smeltet smør og de er de bedste jeg endnu har fået i DK.
    de holdte sig enormt gode i en pose på køkken bordet på 4 dagen var jeg i chok over at de endnu ku spises. de var stadig super gode og luftige.

  11. Hvor længe kan disse boller holde sig? Jeg bager dem på fredag, kan de så holde sig både lørdag og søndag også?

    1. Hej Anette,

      De er selvfølgelig bedst på dagen, men hvis de bages fredag aften, så er de også fine lørdag. Hvis de skal bruges søndag, så ville jeg fryse dem ned inden 🙂

      Kh

    1. Hej Signe,

      Du kan godt erstatte noget af hvedemelet med en grovere variant. Vi kan anbefale grahamsmel eller speltmel 🙂

      KH

  12. Hvordan undgår I at viskestykket hænger i bollerne? Jeg havde gjort viskestykket lidt vådt men det hang stadig i. Havde godt nok sat bagepladen oven på radiatoren. Kan det være for varmt?

  13. Virkelig lækre boller. Dog blev det til 16 STORE boller. Så næste gang vil jeg prøve at lave 20-22 stk. det er der rigeligt dej til.

    1. Hej Charlotte,

      Dejligt de faldt i god jord. Og ja, man kan jo lave præcis den størrelse man har lyst til :).

      KH

  14. Verdens blødeste bamseboller vi har fået herhjemme. Herhjemme får vi bamseboller hver weeekendt .
    Børne elsker dem ,og kan spises uden smør .

  15. Skulle købe gær men de havde kun tørgær hvilket jeg tænker sagtens kan bruges.
    Men kan dejen godt laves dagen inden man skal bruge den også bage dem dagen efter?

    1. Hej,

      Ja det kan du godt. Så skal du blot bruge mindre gær og koldhæve dejen natten over i køleskabet 🙂

      Kh

    1. Hej Marlene,
      Du kan godt nøjes med mindre tid, hvis de hæver et lunt sted. Du kan selv bedømme størrelsen for hvornår du synes, at de er luftige nok 🙂
      Kh

  16. Hejsa…
    Kan jeg bruge kærnemælk i stedet for alm mælk til bamsebollerne?
    Jeg står nemlig med næsten 1 hel liter kærnemælk, efter jeg bagte jeres lækre chokoladekage med daim i går 🤤
    For så tænkte jeg at jeg ville bage en dobbelt portion bamseboller, og så bruge det kærnemælk jeg har og så bare tilføje en lille smule alm mælk?
    Er der noget jeg ellers skal være opmærksom på når jeg laver om i opskriften?

  17. Hej,

    I opskriften fremgår det at der skal bruges over- og undervarme. Nu har jeg lige siddet og læst kommentarer igennem, og der bliver der spurgt om i bruger varmluft eller alm. ovn og der svare i varmluft. Hvad skal man gå efter? 🙂

  18. Hej,
    Hvilken hastighed kører i på køkkenmaskinen ved æltningen og i hvor lang tid? Min dej bliver nemlig ikke smidig…

    Mvh Mette

    1. Hej Mette,

      Hvordan er din dej så? Vi ælter i ca. 5-7 minutter ved middel hastighed og kører op på den hurtigste hastighed til sidst, så den slipper skålen 🙂

      Kh

    1. Hej,

      Var de fine inden hævning? Fordi så lyder det som om, at hævningen er punkteret under pensling. Det har vi hørt fra flere. Fælles for dem er, at de bruger en pensel, som er for stiv i det 🙂 Vi kan anbefale en blød silikonepensel og så at være forsigtig.

      Kh

  19. Har netop lavet dem for første gang. Fulgte opskriften slavisk og æltede i hånden – de blev præcis ligeså gode, som jeg havde håbet. Mor er glad (de var til hendes fødselsdag) og så er alle glade🙂 var efter at have læst opskriften lidt i tvivl om, hvorvidt de skulle bages i ‘almindelig’ ovn, eller ‘varmluft’, men I skrev varmluft i kommentarerne, så sådan blev det.

    Skal helt afgjort snart bage dem igen.

Skriv en kommentar