Kransekage Kransekage Opskrift til 12243648 stk. Opskrift til 12 stk. Forberedelsestid 20 minutter Tilberedelsestid 20 minutter Samlet tid 40 minutter Del Pin Print Beskrivelse Nem og lækker opskrift på klassisk kransekage. Hjemmelavet kransekagekonfekt til nytår, til studentertiden eller til fødselsdage og fejringer. Ingrediensliste Kransekage 450 g. marcipan 150 g. flormelis 37 g. æggehvide Glasur og pynt 100 g. mørk chokolade 150 g. flormelis 1 stk. æggehvide KØB PÅ NEMLIG Fremgangsmåde Ælt marcipan sammen med flormelis og æggehvide, indtil du har en ensartet dej. Pak herefter dejen ind i husholdningsfilm eller en plastikpose. Læg dejen på køl i minimum 1 time. Tag så dejen ud. Vej klumper af på ca. 55 g. stykket. Tril dem til små pølser og form dem, som du har lyst til. Placer pølserne på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug til sidst fingrene til at forme dem, så de får en mere trekantet form, hvor de er brede forneden og smalle foroven. Du kan evt. også vende nogle af stykkerne i æggehvide og herefter vende dem i hasselnøddeflager. Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn (over- og undervarme). Bag kransekagen i midten af ovnen i ca. 10-15 minutter. Begynd at holde øje med dem efter 8 minutter, da ikke alle ovne varmer ens. Når de er let gyldne, så tages de ud. Lad dem afkøle helt. Smelt mørk chokolade over vandbad. Dyp bunden af kransekagen i chokoladen. Stil dem tilbage på bagepladen med bagepapir, så de kan stivne. Sæt dem evt. et køligt sted, når du er færdig. Rør glasur sammen af flormelis og æggehvide. Glasuren skal være ret tyk, fordi så undgår du, at den glider af, når den sprøjtes på. Put glasuren op i en plastikpose eller plastiksprøjtepose. Klip et meget lille hul i enden. Sprøjt glasuren op og ned af kransekagen på begge sider. Lad kransekagen stå og tørre, så glasuren kan sætte sig. Når den har sat sig, så kan du flytte kransekagen over på noget andet. Du kan også sagtens fryse den ned (det bliver den faktisk kun bedre af). Frys den evt. ned i en bøtte eller bakke. Undgå, at de kommer til at ligge oven på hinanden, da glasuren kan blive ødelagt. Hvis du ikke fryser kransekagen, så opbevar den et køligt sted. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på kransekage Her får du den bedste opskrift på hjemmelavet kransekage. Det lækreste kransekagekonfekt, som du kan nyde til nytår, til studentertiden, til fest eller blot til eftermiddagskaffen. Det er faktisk super nemt at lave hjemmelavede kransekagestykker, da basen blot består af marcipan, flormelis og æggehvide. Det er også en super måde at få brugt eventuelle rester af marcipan fra juletiden. LÆS OGSÅ: Kransekagetårn til nytår Kransekage konfekt Vi elsker kransekagekonfekt. Man kan lave det som vi har gjort her, sprøjte det ud med en sprøjtepose eller lave det som et kransekagetårn. Vi har her pyntet med chokolade i bunden samt glasur af flormelis og æggehvide. Vi lavede også nogle stykker, som blev vendt i æggehvide og hasselnøddeflager. Det giver også sådan et fint udtryk til kransekagen, da de heller ikke alle er ens på den måde. Hvordan opbevarer jeg bedst kransekage? Du opbevarer bedst kransekage på køl i en lufttæt beholder eller pakket godt ind i husholdingsfilm. Vi plejer at pakke det i småkagedåser, som kan lukke helt tæt. Du kan som sagt også sagtens fryse den ned, når den er færdiglavet. Det giver faktisk kun endnu bedre kransekage. Hvordan laver man glasuren og hvor tyk skal den være? Selve glasuren bliver lavet af flormelis og æggehvide. Det er super vigtigt, at den er tyk, så den ikke glider af, når du sprøjter den ud. Glasuren skal være en del tykkere end når man laver almindelig glasur til kager osv. Så hvis den virker meget tynd, så tilsætter du blot lidt mere flormelis. Det skal være en meget fast glasur. Læs mere om kransekage Ingredienser og Tilføjelser Hvad er de grundlæggende ingredienser til kransekage? Marcipan, æggehvide og flormelis. Kan jeg bruge marcipan fra supermarkedet, eller skal det være hjemmelavet? Ja, det kan man sagtens. Kan jeg lave kransekage uden sukker? Det har vi desværre ikke erfaring med. Hvad er forskellen mellem flormelis og almindeligt sukker i opskriften? Flormelis opløses hurtigere end sukker, så man bruger flormelis for at ungå sukkerkrystallerne. Kan jeg tilføje chokolade til kransekagen? Ja, du kan dyppe kransekagen i chokolade efter den er bagt. Hvilken type mandelmel er bedst til kransekage? Vi bruger ikke mandelmel i vores kransekage. Skal jeg bruge æggehvider, eller kan jeg bruge hele æg? Du skal bruge æggehvider ja. Kan jeg tilføje smag som vanilje eller citron til kransekagen? Ja, det kan du sagtens. Det kan være vaniljesukker, hel vaniljestang, fintrevet citronskal eller appelsinskal. Er det muligt at lave kransekage uden æg? Ja, det kan man godt. Vi ville nok erstatte med lidt kikærtevand (kan bruges som erstatning for æggehvide i det veganske køkken). Hvad gør jeg, hvis marcipanen er for tør? Tilsæt lidt ekstra æggehvide. Tilberedningsmetoder Skal kransekage bages ved lav eller høj temperatur? Vi bager ved 200 grader almindelig ovn. Det giver en flot afbagning med et sprødt ydre og et blødt indre. Kan jeg bage kransekage i en almindelig kageform? Kransekage skal ikke bages i form, men derimod blot formes med hænderne. Hvor lang tid skal kransekagen bages? Omkring 10-15 minutter alt efter hvor kraftig din ovn er. Kan jeg lave kransekage uden en sprøjtepose? Ja, sagtens. Du kan forme kransekagestykker i hånden. Hvordan undgår jeg, at kransekagen revner under bagning? Pas på med ikke at bruge for meget flormelis, når du former og sørg for at få afmålt ingredienserne nøje. Skal kransekagen være helt kold, før den pyntes? Ja, så undgår du at glasuren ”smelter”. Kan jeg lave kransekage i mikroovnen? Det har vi desværre ikke erfaring med. Kan jeg lave kransekage i forvejen og bage den senere? Ja, det kan du sagtens. Vi sætter kransekagemassen på køl inden den formes i en lille time. Den kan sagtens stå længere tid. Formning og Pyntning Hvordan laver jeg ringene til en kransekagetop? Vi starter med 8 cm. Og så laver vi på 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28 og 30 cm. Vi laver også en top ud af en lille klump. Hvad gør jeg, hvis ringene mister formen under bagning? Så har du nok for meget æggehvide i. Der er ikke så meget at gøre efter, men det smager sikkert skønt alligevel. Hvordan får jeg glasuren til at sidde pænt på kransekagen? Sørg for at glasuren er tyk. Vi laver royal icing af æggehvide og flormelis og rører den tykt, så den ikke mister formen, når den sprøjtes på. Hvilken type glasur bruges til kransekage? Royal icing som laves af flormelis og æggehvide. Hvordan laver jeg den klassiske kransekagering? Kransekagetårnet laves af ringe af forskellige størrelser, så de kan sættes ovenpå hinanden. Vi starter med 8 cm. og øger med 2 cm. for hver ring. Kan jeg farve glasuren, eller skal den være hvid? Du kan godt farve den, men det mest klassiske er at lade den være hvid. Kan jeg pynte med spiseligt guld eller sølv? Ja sagtens. Det vil være så fint til nytår. Hvordan får jeg kransekagen til at stå stabilt? Sørg for at den har fået nok i ovnen. Har den fået for lidt, så vil den være mere blød og dermed ikke stå så stabilt. Smag og Konsistens Hvordan får jeg kransekagen blød og chewy? Ved at bage ved høj temperatur i kort tid. Så får du et sprødt ydre, men en blød og chewy midte. Hvad gør jeg, hvis kransekagen bliver for hård? Prøv at lægge den under et fugtigt klæde, så suger den lidt af fugten derfra. Vi plejer også at bage kransekage før og så fryse den ned. Det bliver den faktisk mere blød og chewy af. Hvordan undgår jeg, at kransekagen bliver tør? Pas på med ikke at give den for længe i ovnen. Og brug også nok æggehvide. Kan jeg lave en mindre sød version af kransekage? Ja, du kan bruge lidt mindre flormelis. Tekniske Udfordringer og Problemløsning Hvordan undgår jeg, at kransekagen brænder på i bunden? Sæt den lidt højere op i ovnen eller sæt en bageplade under. Hvad gør jeg, hvis dejen er for klistret? Prøv at sætte den på køl, så den lige får lov til at samle sig. Det kan hjælpe med at gøre den mindre klistret, så den er nemmere at arbejde med. Hvordan får jeg dejen til at holde formen under bagning? Ved at dejen er rimelig fast inden den bages. Så burde den holde formen. Hvad gør jeg, hvis kransekagen klistrer fast til bagepapiret? Så er den ikke bagt nok. Hvordan undgår jeg, at kransekageringene hænger sammen? Sørg for god afstand mellem dem, når de bages. Hvorfor krakelerer kransekagen under bagning? Dejen er blevet for tør. Måske du har rullet ud i flormelis? Det skal man gerne undgå. Opbevaring og Holdbarhed Hvor længe kan kransekage holde sig frisk? Det kan fryses ned og holde sig i op til 6 måneder. Kan jeg fryse kransekage? Ja, det bliver den faktisk næsten bedre af. Hvordan opbevarer jeg bedst kransekage inden servering? Et køligt sted. Kan jeg opbevare kransekagen med glasur på? Ja, sagtens. Servering og Tradition Hvordan serveres kransekage traditionelt? Det serveres til nytår eller fejringer. Mange serverer det også på et stort kagebord. Kransekagetårnet er primært forbeholdt nytår, hvorimod kransekagestykker- og toppe spises året rundt og især om sommeren. Er der en bestemt anledning, hvor kransekage serveres? Til nytår og fest. Kan jeg lave kransekage til andre begivenheder end nytår? Til fejringer. Da vi blev student, så blev der serveret kransekage. Variationer i Opskriften Hvordan kan jeg tilføje smag som lakrids eller chokolade? Lakridspulver eller hakket chokolade. Du kan også dyppe eller pynte med smeltet chokolade, når kransekagen er bagt. Kan jeg lave små kransekagekonfekter i stedet for en stor kage? Ja, det kan man godt. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.
Hvis man fryser dem ned, hvor lang tid før man skal bruge den, skal man tage dem op af fryseren? Svar
Har i et bud på hvor længe de kan holde sig “spændende”? – altså hvor mange dage før de skal bruges, kan man lave dem, uden at fryse dem ned? 🙂 Svar