Norske klejner Norske klejner Opskrift til 204060 stk. Opskrift til 20 stk. Forberedelsestid 2 timer Tilberedelsestid 10 minutter Samlet tid 2 timer og 10 minutter Del Pin Print Beskrivelse PEn nem opskrift på lækre, hjemmelavede norske klejner med citronglasur. En af de juleopskrifter, som helt sikkert skal laves en masse gange til julen. De er bedst nybagte og kan holde sig gode i et par dage. Ingrediensliste Klejner 80 g. smør 3 dl. kærnemælk 30 g. gær 1 stk. æg 5 spsk. sukker 0,5 tsk. stødt kardemomme 0,5 tsk. salt 600 g. hvedemel 10 dl. raps- eller solsikkeolie Citronglasur 150 g. flormelis 2 tsk. citronsaft 0,5 tsk. gul frugtfarve Fremgangsmåde Smelt smør i en gryde. Tilsæt mælk (blandingen skal være lillefinger varmt). Hæld smør/mælkeblandingen over i en skål. Smuldr gær i og tilsæt æg, sukker, kardemomme og salt. Tilsæt mel lidt efter lidt og ælt dejen til den er blank og smidig (det er ikke sikkert du skal bruge alt melet). Sæt dejen til hævning et lunt sted overdækket med et viskestykke i 1 time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en stor firkant cirka 0,5 cm. tykkelse. Brug en klejnespore eller en pizzaskære til at skære små rektangler (ca 5 x 10 cm). Skær en stribe lige i midten af rektanglet. Træk den ene ende af klejnen igennem hullet. Lad dem efterhæve 30 min. på en bageplade med bagepapir. Varm olien i en gryde. Olien er klar, når du eksempelvis sætter en tandstik ned i den varme olie og olien bobler omkring tandstikken. Fritér et par klejner af gangen i cirka 30-60 sek. på hver side (indtil de har en flot gylden farve). Tag dem op med en hulske og lad dem afdryppe på en tallerken med fedtsugende papir (køkkenrulle eksempelvis). Rør din glasur sammen og fordel det henover dine klejner. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på Norske klejner En af vores absolut yndlings juleopskrifter op til jul må være norske klejner med gul citronglasur. Hvert år, når vi nærmer os juletid, så begynder butikkerne at sælge norske klejner og hvis du ikke har prøvet sådan en, så er du gået glip af noget. For hvad er en norsk klejne? Er den fra Norge eller? Forskellen på en norsk klejne og en almindelig klejne ligger i dejen. En norsk klejne er lavet på den samme dej som en doughnut. Den bliver herefter formet som en almindelig klejne og stegt i fritureolie. Præcis som en almindelig doughnut. Til sidst toppes den med en glasur lavet på flormelis, vand, citronsaft og gul frugtfarve. Den er som sådan ikke fra Norge. Vi er i hvert fald rimelig sikre på, at det er en klejne, som vi danskere har opfundet, men hvorfor den har fået navnet norsk klejne, det må guderne vide. LÆS OGSÅ: Chokoladetrøfler på 3 ingredienser Følg også med på de sociale medier Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.
Hvis de skal servers dagen efter, skal de så opbevares i køleskab natten over, og skal glasur først på inden servering? De skal vel være stuetemperatur når de serveres?:) Har fundet den samme opskrift et andet sted, dog indeholder denne kærnemælk, hvad gør det? Svar
Hej Lelia-Maria, De er bedst, når de er nylavede – men de kan godt spises dagen efter. Vi ville opbevare dem i en pose ved stuetemperatur og så vente med glasuren indtil de skal serveres. Evt. kan de også fryses ned (uden glasur) Kærnemælken gør, at det bliver en meget saftigere klejne, som bliver knap så tør 🙂 Kh Svar
Synes også min glasur bliver tynd og mat. Hvordan laves den så tyk som pasta(jeres billede), så den bliver siddende? Svar
De aflange klejner med glasur, er ikke Norske. I Norge laver vi dem som vi laver dem her i Danmark. Men gode er de. Tak for mange gode opskrifter som jeg vil prøve nærmere jul. Nå har jeg samlet mange gode og spændende opskrifter som jeg vil lave hen ad vejen. Til glæde for mig, mine venner, naboer og andre som kommer forbi på en kop kaffe og hjemmebag + til mine fredagsmøder med hygge og godt samvær med lækre kager. Og som gør lykke. Mange tak for spændende opskrifter. Svar
Har set andre opskrifter hvor de bliver stegt i palmin, hvad gør forskellen at disse er i olie? 🙂 Svar
Hej Sandra, Tænker du ikke på almindelige klejner? Dem steger vi også i palmin, men disse steger vi i olie, da vi synes det giver det bedste resultat 🙂 Kh Svar
Hvis man putter dem i fryseren, bliver de så kedelige når man skal have dem på igen og skal de have lidt varme efter optøning? Svar
Hej Trine, Du kan godt fryse dem uden glasur. Men de er ikke lige så gode som nylavede. Vi ville hurtigt lune dem ja 🙂 Kh Svar
Jeg har forsøgt at stege dem i solsikkeolie hvor de endte med at være lyse i farven så skruede jeg op for varmen hvor de stadig var lyse men blev meget hårde og sprøde. Jeres ser fine og glatte ud, har i en ide om hvad det kan skyldes 😆 Svar
Hej Natasja, Vi har aldrig oplevet, at de er blevet hårde. Hvordan var din dej? En anden gang, hvis du har mulighed for det, så skriv gerne til os på Instagram og send et billede med. Så har vi nogle gange lidt nemmere ved at bedømme hvad der kan være gået galt 🙂 Kh Svar