Risalamande

Opskrift til personer Opskrift til 8 personer

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

10 minutter

Samlet tid

20 minutter

Beskrivelse

Den bedste opskrift på en luftig og cremet risalamande, som vi serverer hvert år juleaften sammen med en god, lun kirsebærsauce. Den har faktisk godt af at blive rørt sammen aftenen inden den skal bruges, så den lige kan få lov til at trække sig sammen. Så kan man tilføje lidt ekstra fløde dagen efter, hvis den bliver for tyk.

Ingrediensliste

  • Risengrød

  • 2,5 dl. vand
  • 190 g. grødris
  • 1 liter sødmælk
  • 1 stk. vaniljestang
  • salt

Fremgangsmåde

Dagen inden

  1. Kog vand op i en tykbundet gryde.
  2. Tilsæt grødris og lad det koge i ca. 2-3 minutter.
  3. Tilsæt mælk.
  4. Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud. Bland kornene med lidt sukker. Kom bælgen og vaniljesukkeret op i gryden med din risengrød.
  5. Lad det simre ved lav varme i ca. 35-40 minutter, hvor der bliver rørt jævnligt i gryden, så det ikke brænder på.
  6. Kom til sidst et lille nip salt i (kan udelades).
  7. Når grøden er tyknet og risene er færdigkogt, så tages gryden af varmen (den tykner også yderligere, når den køler af, så pas på med ikke at koge den for meget ind).
  8. Hæld grøden over i en skål.
  9. Læg et stykke husholdningsfilm helt ned på grøden (så undgår du, at der dannes en “hinde” på grøden).
  10. Sæt grøden i køleskabet til dagen efter.

Dagen efter

  1. Fjern vaniljebælgen fra grøden, hvis du har brugt en hel vaniljestang.
  2. Hak mandler groft.
  3. Bland grøden med flormelis og de smuttede mandler. Rør det godt sammen.
  4. Pisk fløden til en blød flødeskum, der danner toppe.
  5. Vend fløde i risengrøden lidt ad gangen til du får den konsistens du godt kan lide. Når den sættes på køl, så vil den også automatisk “trække” sig lidt sammen, så den må endelig ikke være for “hård” eller tung. Vi bruger ikke altid alt fløden, men gemmer i stedet resten på køl. Så kan man nemt inden servering røre den op med lidt ekstra fløde, hvis den er blevet lidt for tung i det.
  6. Sæt risalamanden på køl indtil servering.
  7. Server med lun kirsebærsauce.
Bedøm denne ret

Opskrift på den bedste risalamande

Den bedste opskrift på en klassisk, gammeldags risalamande, som er luftig og med en lækker smag af vanilje. Selvfølgelig serveret med lun kirsebærsauce, så er det jo julens dessert. Og vi har slet ikke tal på hvor mange gange vi når at spise risalamande i løbet af december. Men vi klager ikke, for vi elsker det! Bare den er lavet rigtigt og ikke er alt for tung i det, men samtidig må den heller ikke indeholde for meget fløde, så man nærmest skal sidde og lede efter risene. Det skal være en god balance og det er netop hvad denne opskrift har.

Stort set alle danskere har nok den tradition at runde juleaften af med sådan en omgang her. Det er en tradition vi elsker. Der er nemlig intet som sådan en lækker omgang med lun kirsebærsauce på toppen. Måske I spiser den efter juleanden eller måske I venter til senere på aftenen, når der er åbnet gaver. Uanset hvordan man gør, så er der ingen tvivl om, at det er en af de mest hellige juletraditioner sammen med juleanden. Der er i hvert fald ingen jul uden risalamande hos os.

LÆS OGSÅ: Julesmåkager med Oreo

den bedste risalamande

Risalamande af risengrød

Vi har efterhånden erfaret, at folk laver deres udgave så forskelligt. Og så er det jo altid en smagssag hvordan man bedst kan lide den. Som sagt, så har vi lavet den her udgave efter hvad vi bedst kan lide. Vi synes der skal være en god balance mellem risengrød og fløde, så den hverken bliver for tung eller for flydende.

Risalamande laves af risengrød. Det er derfor vigtigt, at du får kogt en god risengrød, da det er hele basen for desserten. Fejler den, så er det svært at lave en god ris a la mande. Vi koger altid risengrøden aftenen før, så den har god tid til at sætte sig og blive helt kold, inden den laves til risalamande juleaftensdag. Vi koger vores risengrød med et lille nip salt og en hel vaniljestang. Der er meget delte meninger ift. Salt, men vi synes, at der skal et lille nip i, da det fremhæver smagen. Når risengrøden er kogt, så kommes den over i et fad med en stor flade og der lægges husholdningsfilm helt ned på grøden (så undgår du, at den danner hinde). Ved at komme det over i et fad med en stor flade, så køler det hurtigere af og du undgår, at det ’koger’ videre.

Risalamande

Ris a la mande oprindelse

Hvor stammer eller kommer risalamande egentlig fra, har du måske spurgt dig selv? Hvad er historien bag? Selvom navnet måske får én på udenlandske tanker, så er den klassiske ris a la mande altså opfundet her i Danmark. Og det er kun her i Danmark, at man kan få den. Den skulle eftersigende være opfundet på hotel D’Angleterre i 1800 tallet af en kok. Det var en tid, hvor man fik meget inspiration fra det franske køkken. Og så var det også cirka samme tid at klassikere som Napoleonshatte og Sarah Bernhardt kager dukkede op. Så selvom navnet måske indbyder til en lidt mere eksotisk historie, så er det faktisk en ganske enkel historie.

Risalamande med ristede mandler

Hvis du vil lave den lidt ekstra luksus og give den en ekstra dyb smagsnuance, så kan du med fordel lave din risalamande med ristede mandler. Du rister bare dine smuttede mandler på en tør pande, indtil de får lidt farve. Herefter lader du dem køle af og så hakker du dem på samme måde, som med almindelige mandler. Det smager super lækkert og kan også anbefales.

Kan man fryse risalamande?
Kan risalamande fryses? Man kan godt fryse risalamande ned, men det anbefaler vi faktisk ikke. Du kan risikere, at den bliver grynet, når den tages op. Derfor anbefaler vi i stedet, at du bruger resterne til klatkager. Man kan nemlig sagtens lave klatkager af risalamande også.

Alternativ til ris a la mande

Hvis du ikke personligt selv er så meget til julens dessert eller én i dit selskab ikke er, så er der masser af muligheder for alternativer. Du kan eksempelvis lave en lækker juleislagkage med brændte mandler og kirsebærsauce.

Følg med på de sociale medier

Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.

Kommentarer

  1. Hej
    Jeg brugte jeres opskrift sidste år og det var den bedste ris a la mande! Så tak for den lækre opskrift🤩
    Men jeg kan se, at cremefine piskefløde er fjernet fra opskriften. Jeg vil stadig gerne bruge det, da den gjorde ris a al mande mere let i det.
    Men jeg kan ikke huske hvor meget der skulle bruges, kan I hjælpe mig med det?

    Glædelig jul til jer🎄

    1. Hej Mia,

      Ja vi har fjernet det fra opskriften, fordi vi synes ikke man kan få det i så mange butikker i år. Og vi vil gerne at vores opskrifter er nemme at gå til og man ikke skal rundt i flere butikker for at finde ingredienserne <3
      Vi plejer at bruge 2,5 dl. cremefine og 3,5 dl. alm. piskefløde 🙂

      Kh

  2. hejsa.
    jeg havde stor succes med din opskrift på risalamande sidste år, og vil selføli gentage succesen i år, men da jeg kigger opskriften nu, ser den anderledes ud end jeg husker den..

    er ret sikker på jeg ikke brugte vanilje stang sidste år, men vanilje sukker.. kan man ikke gøre det ?.. og hvis jo, hvor meget skal man så bruge til en dobbelt portion ( 16pers ).

    så syntes jeg også jeg kan mindes at jeg sidste år brugte både cremefine og alm piskefløde ?.. bliver det bedre hvis det kun er med cremefine ?.
    eller kan man godt feks bruge 0,5 liter creme fine og 0,7 liter alm piskefløde og blande det i på skift ( dobbelt portion )

    på forhånd tak for svar 🙂

    1. Hej,

      Vi har ændret lidt i opskriften, men du kan sagtens bruge vaniljesukker ja! Vi ville bruge 3-4 tsk. eller bare smage til.
      Vi har brugt en blanding af cremefine og alm. piskefløde ja, men cremefine har vi haft lidt svært ved at finde i supermarkederne i år, så vi har ændret til ren fløde. Men jo, du vil sagtens kunne bruge de mængder du skriver. Bare husk, at cremefine og piskefløde skal piskes hver for sig 🙂

      Kh

  3. Er der en grund til i bruger flormelis i stedet for sukker? Hvis man vil bruge sukker i stedet for hvor meget skal man sp bruge? 😀

    1. Hej Sussi,

      Sådan har vi bare altid lært det. Hvis man vil bruge sukker, så ville vi nok lave en sød risengrød med sukker i, i stedet 🙂 Så undgår du sukkerkrystaller i risalamanden.

      Kh

  4. Hej

    Er der mulighed for at jeg ville kunne få jeres gamle opskrift tilsendt? Den med cremefine og vanillesukker 😊

    De bedste hilsner
    Karina

  5. Har lavet den efter jeres i år. Mums den smager godt trods at den vist blev lidt for flydende. Håber den når at sætte sig lidt inden aften

    1. Hej Mette,

      Den vil sætte sig lidt. Men det er også derfor vi anbefaler, at man vender fløde i lidt efter lidt. Hellere at den er lidt for tyk, så kan man nemmere styre konsistensen eller røre lidt ekstra i inden servering <3 Glædelig jul til dig!

      Kh

Skriv en kommentar