Risalamande Risalamande Opskrift til 123456789101112131415161718192021222324252627282930 personer Opskrift til 8 personer Forberedelsestid 10 minutter Tilberedelsestid 10 minutter Samlet tid 20 minutter Del Pin Print Beskrivelse Den bedste opskrift på en luftig og cremet risalamande, som vi serverer hvert år juleaften sammen med en god, lun kirsebærsauce. Den har faktisk godt af at blive rørt sammen aftenen inden den skal bruges, så den lige kan få lov til at trække sig sammen. Så kan man tilføje lidt ekstra fløde dagen efter, hvis den bliver for tyk. Ingrediensliste Risengrød 2,5 dl. vand 190 g. grødris 1 liter sødmælk 1 stk. vaniljestang salt Tilsæt efter 90 g. flormelis 6 dl. piskefløde 75 g. smuttede mandler Køb opskriften på Nemlig Fremgangsmåde Dagen inden Kog vand op i en tykbundet gryde. Tilsæt grødris og lad det koge i ca. 2-3 minutter. Tilsæt mælk. Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud. Bland kornene med lidt sukker. Kom bælgen og vaniljesukkeret op i gryden med din risengrød. Lad det simre ved lav varme i ca. 35-40 minutter, hvor der bliver rørt jævnligt i gryden, så det ikke brænder på. Kom til sidst et lille nip salt i (kan udelades). Når grøden er tyknet og risene er færdigkogt, så tages gryden af varmen (den tykner også yderligere, når den køler af, så pas på med ikke at koge den for meget ind). Hæld grøden over i en skål. Læg et stykke husholdningsfilm helt ned på grøden (så undgår du, at der dannes en “hinde” på grøden). Sæt grøden i køleskabet til dagen efter. Dagen efter Fjern vaniljebælgen fra grøden, hvis du har brugt en hel vaniljestang. Hak mandler groft. Bland grøden med flormelis og de smuttede mandler. Rør det godt sammen. Pisk fløden til en blød flødeskum, der danner toppe. Vend fløde i risengrøden lidt ad gangen til du får den konsistens du godt kan lide. Når den sættes på køl, så vil den også automatisk “trække” sig lidt sammen, så den må endelig ikke være for “hård” eller tung. Vi bruger ikke altid alt fløden, men gemmer i stedet resten på køl. Så kan man nemt inden servering røre den op med lidt ekstra fløde, hvis den er blevet lidt for tung i det. Sæt risalamanden på køl indtil servering. Server med lun kirsebærsauce. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på den bedste risalamande Den bedste opskrift på en klassisk, gammeldags risalamande, som er luftig og med en lækker smag af vanilje. Selvfølgelig serveret med lun kirsebærsauce, så er det jo julens dessert. Og vi har slet ikke tal på hvor mange gange vi når at spise risalamande i løbet af december. Men vi klager ikke, for vi elsker det! Bare den er lavet rigtigt og ikke er alt for tung i det, men samtidig må den heller ikke indeholde for meget fløde, så man nærmest skal sidde og lede efter risene. Det skal være en god balance og det er netop hvad denne opskrift har. Stort set alle danskere har nok den tradition at runde juleaften af med sådan en omgang her. Det er en tradition vi elsker. Der er nemlig intet som sådan en lækker omgang med lun kirsebærsauce på toppen. Måske I spiser den efter juleanden eller måske I venter til senere på aftenen, når der er åbnet gaver. Uanset hvordan man gør, så er der ingen tvivl om, at det er en af de mest hellige juletraditioner sammen med juleanden. Der er i hvert fald ingen jul uden risalamande hos os. LÆS OGSÅ: Julesmåkager med Oreo Risalamande af risengrød Vi har efterhånden erfaret, at folk laver deres udgave så forskelligt. Og så er det jo altid en smagssag hvordan man bedst kan lide den. Som sagt, så har vi lavet den her udgave efter hvad vi bedst kan lide. Vi synes der skal være en god balance mellem risengrød og fløde, så den hverken bliver for tung eller for flydende. Risalamande laves af risengrød. Det er derfor vigtigt, at du får kogt en god risengrød, da det er hele basen for desserten. Fejler den, så er det svært at lave en god ris a la mande. Vi koger altid risengrøden aftenen før, så den har god tid til at sætte sig og blive helt kold, inden den laves til risalamande juleaftensdag. Vi koger vores risengrød med et lille nip salt og en hel vaniljestang. Der er meget delte meninger ift. Salt, men vi synes, at der skal et lille nip i, da det fremhæver smagen. Når risengrøden er kogt, så kommes den over i et fad med en stor flade og der lægges husholdningsfilm helt ned på grøden (så undgår du, at den danner hinde). Ved at komme det over i et fad med en stor flade, så køler det hurtigere af og du undgår, at det ’koger’ videre. Ris a la mande oprindelse Hvor stammer eller kommer risalamande egentlig fra, har du måske spurgt dig selv? Hvad er historien bag? Selvom navnet måske får én på udenlandske tanker, så er den klassiske ris a la mande altså opfundet her i Danmark. Og det er kun her i Danmark, at man kan få den. Den skulle eftersigende være opfundet på hotel D’Angleterre i 1800 tallet af en kok. Det var en tid, hvor man fik meget inspiration fra det franske køkken. Og så var det også cirka samme tid at klassikere som Napoleonshatte og Sarah Bernhardt kager dukkede op. Så selvom navnet måske indbyder til en lidt mere eksotisk historie, så er det faktisk en ganske enkel historie. Risalamande med ristede mandler Hvis du vil lave den lidt ekstra luksus og give den en ekstra dyb smagsnuance, så kan du med fordel lave din risalamande med ristede mandler. Du rister bare dine smuttede mandler på en tør pande, indtil de får lidt farve. Herefter lader du dem køle af og så hakker du dem på samme måde, som med almindelige mandler. Det smager super lækkert og kan også anbefales. Kan man fryse risalamande? Kan risalamande fryses? Man kan godt fryse risalamande ned, men det anbefaler vi faktisk ikke. Du kan risikere, at den bliver grynet, når den tages op. Derfor anbefaler vi i stedet, at du bruger resterne til klatkager. Man kan nemlig sagtens lave klatkager af risalamande også. Alternativ til ris a la mande Hvis du ikke personligt selv er så meget til julens dessert eller én i dit selskab ikke er, så er der masser af muligheder for alternativer. Du kan eksempelvis lave en lækker juleislagkage med brændte mandler og kirsebærsauce. Læs mere om Risalamande Ofte stillede spørgsmål til ris a la mande Hvor længe holder risalamande sig? Den holder sig 2-3 dage på køl, men den er bedst på 1. og 2. dagen. Da vi var børn, så var det tradition at spise resterne af risalamanden dagen efter juleaften, imens man kunne kigge på sine gaver. Kan man fryse risalamande? Kan risalamande fryses? Man kan godt fryse risalamande ned, men det anbefaler vi faktisk ikke. Du kan risikere, at den bliver grynet, når den tages op. Derfor anbefaler vi i stedet, at du bruger resterne til klatkager. Man kan nemlig sagtens lave klatkager af risalamande også. Kan man lave risalamande dagen før? Det kan du teoretisk set godt, men vi vil anbefale at lave den på dagen. På den måde får du den mest luftige udgave. Men risengrøden som skal bruges dertil er en god idé at lave dagen før, så den har sat sig og er kølet helt ned. Hvor meget risalamande pr person? Vi regner med 200 g. pr. person. Så er du sikker på, at der er nok og så er en rest risalamande dagen efter jo ikke dårlig alligevel. Det er ikke de værste rester at have. Hvor meget risalamande til 5 personer? Der ville vi lave 1000 g. Hvor meget risalamande til 10 personer? Der ville vi lave 2000 g. Hvor meget risalamande til 15 personer? Der ville vi lave 3000 g. Hvor meget risalamande til 20 personer? Der ville vi lave 4000 g. Hvilken vin til risalamande? Vi serverer gerne en sød portvin til, som har noter af kirsebær for at komplimentere kirsebærsaucen. Spørgsmål til tilberedning af risalamande Kan man lave risalamande i ovn? Ja, man kan lave selve risengrøden til risalamanden i ovn. Det har vi en opskrift på lige her. Kan man lave risalamande i stegepose? Du kan lave risengrøden i stegepose. Til den her opskrift skal du bruge 1 liter sødmælk og 180 g. grødris, som kommes i en stegepose. Luk posen, men ikke helt. Kog posen i en gryde med vand og lad selve hullet og enden stikke op af vandet. Kog i ca. 45-50 minutter. Når det er færdigkogt, så kommes det hele i en skål og røres sammen. Kan man lave risalamande i mikroovn? Man kan lave risengrøden i mikroovn. Kom 1 liter sødmælk og 180 g. grødris i en stor skål med høj kant. Giv først risengrøden 5 minutter ved høj effekt. Herefter skrues der ned til lav effekt. Risengrøden får 5 minutter, hvorefter der røres. Sådan fortsætter du med 5 minutters interval, indtil den er færdig. Denne metode kræver, at du har en mikroovn, hvor du selv kan styre antal watt og dermed kan køre den ved lav og høj effektivitet. Når risengrøden er færdig, så tages den ud og den får lov til lige at samle sig. Kan man lave risalamande i airfryer? Vi vil ikke anbefale at lave risengrøden i airfryer, da vi ikke synes, at resultatet bliver godt nok. Kan man lave risalamande med.. Hvid chokolade? Det kan man sagtens. Vi ville nok udelade noget af sukkeret så og så komme hakket hvid chokolade i. Hvid chokolade er meget sødt, så derfor ville vi holde igen med at komme flormelis eller sukker i. Hvis man ikke er vild med mandler, så er hvid chokolade en god måde at give sin dessert noget knas og konsistens uden mandlerne. Husblas? Det vil vi ikke anbefale, men vi ved, at nogen bruger husblas i deres version. Hvis du bruger husblas, så må det være fordi, at din risalamande har tildens til at blive for tynd. Koger man risengrøden korrekt og laver en letpisket flødeskum, så burde den aldrig blive for tynd. Og så burde det ikke være nødvendigt med husblas. Den bedste laves uden gelatine. Hytteost? Vi har også hørt om nogen, som bruger hytteost i deres udgave. Man kan lave en god sundere udgave med hytteost og mandler, hvor der så kommes kirsebærsauce ovenpå. Men vi vil ikke kalde det for risalamande. Skyr? På samme måde som med hytteosten, så er der også nogen, der bruger skyr. Ligesom med hytteosten, så smager det skønt med vaniljeskyr og kirsebærsauce ovenpå og evt. ristede mandler. Det giver sådan lidt en vibe af jul, men vi ville aldrig servere det juleaften. Det er godt som en lille snack. Mandelessens? Vi kan forstå, at det deler vandene om der skal mandelessens i risalamanden eller ej. Vi har altid lavet uden og for os skal det ikke i. Du kan dog sagtens komme det i, hvis du synes smagen bliver bedre af det. Vi vil dog altid foretrække udgaven uden. Æggesnaps? Man kan også lave en æggesnaps af æggeblommer og sukker og vende i. Der var en, der skrev, at hun vendte æggesnaps og flødeskum i risengrøden. Vi har aldrig selv prøvet det, men det lyder da spændende og det kan man helt sikkert også. Marcipan? Du kan også rive lidt god marcipan i. Hvis du er vild med marcipansmagen, så vil det uden tvivl være lækkert. Citron? Synes du risalamanden er lidt for sød, så kan man give den noget modspil i form af lidt citron. Det kan være lidt saft, som vendes i eller fintrevet citronskal. Man kan også komme lidt citron i selve kirsebærsaucen, så man har syrligheden der. Men så skal risalamanden også være til den søde side, hvis den toppes med en frisk og letsyrlig kirsebærsauce, hvis du spørger os. Risottoris? Ja, sagtens! Grødris og risottoris minder meget om hinanden og mange synes faktisk, at risottoris er bedre til risalamanden. Find nogle lækre risottoris og så kan det faktisk gøre din dessert endnu bedre. Havremælk? Ja det kan man. Kog risengrøden på havremælk og brug evt. en sojafløde eller laktosefri fløde, hvis det er fordi, at du vil lave en laktosefri eller mælkefri udgave. Færdigkøbt risengrød? Ja, det kan du sagtens. Du erstatter bare risengrøden med en færdigkøbt grød. Uden mandler? Ja, er du ikke til mandler, så kan du sagtens lave din ris a la mande uden. Vi synes, at mandlerne giver en god konsistens og smag til risalamanden, så vi ville aldrig undvære dem. Hvis du ikke er vild med smagen af de rå mandler, så kan du prøve at riste dem, da det giver en mere nøddeagtig smag, som også er rigtig lækker. Uden mælk/fløde? Du kan lave det på havremælk og sojafløde. Det er ikke helt som den originale, men det er et fint alternativ, hvis du skal lave en mælkefri og flødefri udgave. Laktosefri risalamande Ja, brug blot laktosefri mælk og fløde og følg ellers fremgangsmåden på samme måde. Uden sukker? I princippet ja, men det ville vi aldrig gøre. Der skal lige lidt sukker i for, at den sidder lige i skabet. Sund risalamande? Nej, ikke noget som vi ville servere juleaften. Du kan lave sundere versioner, som har noterne af risalamande med hytteost og skyr og så kirsebærsauce på. Men vi ville aldrig servere det i stedet for risalamanden. Det er god som en sund snack eller lignende. Glutenfri risalamande? Ja, ris er naturligt glutenfri, så det afhænger af den kirsebærsauce, som du vælger. Men selve risalamanden er glutenfri. Problemer med risalamande Hvad gør man, hvis risalamanden er for tynd? Start med at gøre alle de ting, som du kan gøre for at forhindre, at den bliver for tynd. Din risengrød skal være helt kold, inden de resterende ting vendes i. Sørg for at fløden er pisket, så den er fast. Det skal være en blød flødeskum, men den må endelig ikke blive for tynd. Ligeledes må den heller ikke blive for hårdt pisket. Hvis uheldet er ude og den er blevet for tynd, så kan man piske lidt ekstra fløde og piske den ret fast (pas på du ikke overpisker og det bliver grynet). Vend forsigtigt i, så du bibeholder luften i flødeskummet. Vi har også hørt om nogen, som kommer husblas i, men det er ikke noget, som vi selv har prøvet. Hvad gør man, hvis risalamande er for tyk? Hvis den er for tyk, så kan du vende lidt ekstra fløde i eller blot vende lidt ren piskefløde i (som ikke er pisket). Husk på, at når den kommer på køl, så vil den også sætte sig yderligere. Hvis den er for tyk inden servering, så kom lidt piskefløde i og vend forsigtigt rundt. Hvad gør man, hvis risalamande er for sød? Så kan man neutralisere sødmen med lidt citronsaft. Vi anbefaler dog, at du tilføjer sukker eller flormelis løbende, hvis du er i tvivl om hvor sød du vil have den. Så kan man nemmere styre sødmen. Det er nemmere end at den er blevet for sød. Hvorfor bliver risalamande grynet? Det er sandsynligvis pga. din risengrød. Sørg for at mælken til din risengrød er på dato og ikke er udløbet, da det kan give en grynet risengrød. Du kan allerede smage det, inden du laver din risengrød til risalamande. Hvorfor skiller risalamande? Hvis din risengrød ikke er kølet af inden du vender flødeskum i, så skiller den med stor sandsynlighed. Så sørg for, at risengrøden er helt kold, inden du laver risalamanden. Vi kan anbefale at lave den klar dagen før, så den har god tid til at køle af og sætte sig på køl. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.
Hej Jeg brugte jeres opskrift sidste år og det var den bedste ris a la mande! Så tak for den lækre opskrift🤩 Men jeg kan se, at cremefine piskefløde er fjernet fra opskriften. Jeg vil stadig gerne bruge det, da den gjorde ris a al mande mere let i det. Men jeg kan ikke huske hvor meget der skulle bruges, kan I hjælpe mig med det? Glædelig jul til jer🎄 Svar
Hej Mia, Ja vi har fjernet det fra opskriften, fordi vi synes ikke man kan få det i så mange butikker i år. Og vi vil gerne at vores opskrifter er nemme at gå til og man ikke skal rundt i flere butikker for at finde ingredienserne <3 Vi plejer at bruge 2,5 dl. cremefine og 3,5 dl. alm. piskefløde 🙂 Kh Svar
hejsa. jeg havde stor succes med din opskrift på risalamande sidste år, og vil selføli gentage succesen i år, men da jeg kigger opskriften nu, ser den anderledes ud end jeg husker den.. er ret sikker på jeg ikke brugte vanilje stang sidste år, men vanilje sukker.. kan man ikke gøre det ?.. og hvis jo, hvor meget skal man så bruge til en dobbelt portion ( 16pers ). så syntes jeg også jeg kan mindes at jeg sidste år brugte både cremefine og alm piskefløde ?.. bliver det bedre hvis det kun er med cremefine ?. eller kan man godt feks bruge 0,5 liter creme fine og 0,7 liter alm piskefløde og blande det i på skift ( dobbelt portion ) på forhånd tak for svar 🙂 Svar
Hej, Vi har ændret lidt i opskriften, men du kan sagtens bruge vaniljesukker ja! Vi ville bruge 3-4 tsk. eller bare smage til. Vi har brugt en blanding af cremefine og alm. piskefløde ja, men cremefine har vi haft lidt svært ved at finde i supermarkederne i år, så vi har ændret til ren fløde. Men jo, du vil sagtens kunne bruge de mængder du skriver. Bare husk, at cremefine og piskefløde skal piskes hver for sig 🙂 Kh Svar
Er der en grund til i bruger flormelis i stedet for sukker? Hvis man vil bruge sukker i stedet for hvor meget skal man sp bruge? 😀 Svar
Hej Sussi, Sådan har vi bare altid lært det. Hvis man vil bruge sukker, så ville vi nok lave en sød risengrød med sukker i, i stedet 🙂 Så undgår du sukkerkrystaller i risalamanden. Kh Svar
Hej Er der mulighed for at jeg ville kunne få jeres gamle opskrift tilsendt? Den med cremefine og vanillesukker 😊 De bedste hilsner Karina Svar
Har lavet den efter jeres i år. Mums den smager godt trods at den vist blev lidt for flydende. Håber den når at sætte sig lidt inden aften Svar
Hej Mette, Den vil sætte sig lidt. Men det er også derfor vi anbefaler, at man vender fløde i lidt efter lidt. Hellere at den er lidt for tyk, så kan man nemmere styre konsistensen eller røre lidt ekstra i inden servering <3 Glædelig jul til dig! Kh Svar