Risalamande

den bedste risalamande
Opskrift til personer Opskrift til 8 personer

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

10 minutter

Samlet tid

20 minutter

Beskrivelse

Den bedste opskrift på en luftig og cremet risalamande, som vi serverer hvert år juleaften sammen med en god, lun kirsebærsauce. Den har faktisk godt af at blive rørt sammen aftenen inden den skal bruges, så den lige kan få lov til at trække sig sammen. Så kan man tilføje lidt ekstra fløde dagen efter, hvis den bliver for tyk.

Ingrediensliste

  • Risengrød

  • 2,5 dl. vand
  • 190 g. grødris
  • 1 liter sødmælk
  • Tilsæt efter

  • 80 g. flormelis
  • 5 tsk. vaniljesukker
  • 3,5 dl. piskefløde
  • 2,5 dl. Cremefine piskefløde
  • 100 g. smuttede mandler

Fremgangsmåde

Dagen inden

  1. Kog vand op.
  2. Tilsæt grødris og lad det koge i ca. 2-3 minutter.
  3. Tilsæt mælk.
  4. Lad det simre ved lav varme i ca. 35-40 minutter, hvor der bliver rørt jævnligt i gryden, så det ikke brænder på.
  5. Når grøden er tyknet og risene er færdigkogt, så tages gryden af varmen.
  6. Hæld grøden over i en skål.
  7. Læg et stykke husholdningsfilm helt ned på grøden (så undgår du, at der dannes en “hinde” på grøden).
  8. Sæt grøden i køleskabet til dagen efter.

Dagen efter

  1. Hak mandler groft.
  2. Bland grøden med flormelis, vaniljesukker og de smuttede mandler. Rør det godt sammen.
  3. Pisk henholdsvis almindelig piskefløde og Cremefine piske i hver deres skål (man kan ikke piske det sammen). Pisk det til du har en blød flødeskum (den må endelig ikke være alt for stiv).
  4. Vend til sidst de to slags fløde i grøden. Tilsæt lidt af gangen til du får den konsistens du godt kan lide. Når den sættes på køl, så vil den også automatisk “trække” sig lidt sammen, så den må endelig ikke være for “hård” eller tung.
  5. Vend det hele godt rundt (du må endelig ikke piske), så du ingen klumper har. Smag til evt. med mere flormelis eller vaniljesukker.
  6. Sæt risalamanden på køl indtil servering.
Bedøm denne ret

Opskrift på den bedste risalamande

Den bedste opskrift på en klassisk risalamande, som er luftig og med en lækker smag af vanilje. Selvfølgelig serveret med lun kirsebærsauce, så er det jo julens dessert. Og vi har slet ikke tal på hvor mange gange vi når at spise risalamande i løbet af december. Men vi klager ikke, for vi det! Bare den er lavet rigtigt og ikke er alt for tung i det, men samtidig må den heller ikke indeholde for meget fløde, så man nærmest skal sidde og lede efter risene. Det skal være en god balance og det er netop hvad denne opskrift har.

Stort set alle danskere har nok den tradition at runde juleaften af med sådan en omgang her. Det er en tradition vi elsker! Der er nemlig intet som sådan en lækker omgang med lun kirsebærsauce på toppen. Måske I spiser den efter juleanden eller måske I venter til senere på aftenen, når der er åbnet gaver. Uanset hvordan man gør, så er der ingen tvivl om, at det er en af de mest hellige juletraditioner sammen med juleanden. Der er i hvert fald ingen jul uden risalamande hos os.

LÆS OGSÅ: Julesmåkager med Oreo

den bedste risalamande

Vi har efterhånden erfaret, at folk laver deres udgave så forskelligt. Og så er det jo altid en smagssag hvordan man bedst kan lide den. Som sagt, så har vi lavet den her udgave efter hvad vi bedst kan lide. Vi synes der skal være en god balance mellem risengrød og fløde, så den hverken bliver for tung eller for flydende.

Hvorfor bruger I to slags fløde?

Du kan sagtens bare bruge almindelig piskefløde, men vi synes, at man får den absolut bedste risalamande ved at bruge lidt Cremefine piskefløde også. Det gør din risalamande super luftig og knap så tung i det. Men som sagt, så kan du bare bruge helt almindelig piskefløde, hvis du er mere til det.

Ris a la mande oprindelse

Hvor stammer eller kommer risalamande egentlig fra, har du måske spurgt dig selv? Hvad er historien bag? Selvom navnet måske får én på udenlandske tanker, så er den klassiske ris a la mande altså opfundet her i Danmark. Og det er kun her i Danmark, at man kan få den. Den skulle eftersigende være opfundet på hotel D’Angleterre i 1800 tallet af en kok. Det var en tid, hvor man fik meget inspiration fra det franske køkken. Og så var det også cirka samme tid at klassikere som Napoleonshatte og Sarah Bernhardt kager dukkede op. Så selvom navnet måske indbyder til en lidt mere eksotisk historie, så er det faktisk en ganske enkel historie.

Risalamande med ristede mandler

Hvis du vil lave den lidt ekstra luksus og give den en ekstra dyb smagsnuance, så kan du med fordel lave din risalamande med ristede mandler. Du rister bare dine smuttede mandler på en tør pande, indtil de får lidt farve. Herefter lader du dem køle af og så hakker du dem på samme måde, som med almindelige mandler. Det smager super lækkert og kan også anbefales.

Hvorfor bruger I ikke vaniljestang?
Vi har med vilje ikke brugt en vaniljestang i den her opskrift. Man kan lave en lige så god risalamande med vaniljesukker. Men du kan også sagtens bytte vaniljesukker ud med en vaniljestang i stedet. Skrab kornene ud af den og bland med lidt sukker. Og så bruger du det ellers blot i opskriften som angivet.

Kan man fryse risalamande?
Kan risalamande fryses? Man kan godt fryse risalamande ned, men det anbefaler vi faktisk ikke. Du kan risikere, at den bliver grynet, når den tages op. Derfor anbefaler vi i stedet, at du bruger resterne til klatkager. Man kan nemlig sagtens lave klatkager af risalamande også.

Alternativ til ris a la mande

Hvis du ikke personligt selv er så meget til julens dessert eller én i dit selskab ikke er, så er der masser af muligheder for alternativer. Du kan eksempelvis lave en lækker juleislagkage med brændte mandler og kirsebærsauce.

Følg også med på de sociale medier 

Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.

Kommentarer

Skriv en kommentar