Risengrød

Opskrift til personer Opskrift til 4 personer

Forberedelsestid

5 minutter

Tilberedelsestid

40 minutter

Samlet tid

45 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på hjemmelavet risengrød serveret med kanelsukker, smør og rød saftevand. Det er lækkert på alle døgnets tider. Vi får det ofte til aftensmad.

Ingrediensliste

  • 2,5 dl. vand
  • 190 g. grødris
  • 1 liter sødmælk
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

  1. Kog vand op.
  2. Tilsæt grødris og lad det koge i 2 minutter.
  3. Tilsæt mælk.
  4. Lad det simre ved lav varme i ca. 35-40 minutter, hvor der bliver rørt jævnligt i gryden, så det ikke brænder på.
  5. Smag til sidst til med salt.
  6. Server med kanelsukker og smør.
Bedøm denne ret

Risengrød opskrift

Der er ingen jul uden risengrød! Så her får du vores opskrift på risengrød, som vi altid har lavet den. Det er simpelthen en nødvendighed, at der skal spises mindst én portion risengrød i løbet af december og også gerne i november. Det er så nemt at lave og så smager det jo bare fantastisk med en masse kanelsukker og smørklat på. December og julen er lige om hjørnet, så derfor er der altså masser af tid til at få øvet sig i at lave sådan en portion her. Ikke fordi, at det i sig selv er ret svært, men det er da en meget god undskyldning for allerede at spise første portion i oktober. Vores grød bliver kogt på vand, grødris, sødmælk og lidt salt. Simpelt, men så godt!

Vi har, siden vi var helt små, altid elsket julen og det at få risengrød i juletiden. Det passede altid med, at man jo så julekalender, hvor de også ofte spiste det i. Så var det jo hyggeligt også at spise det med en træske som de gjorde i “Nissebanden i Grønland” osv. Vi har så mange gode minder fra juletiden og vi glæder os til at give de små juleminder videre til vores egne børn. Det skal vi i hvert fald gøre i form af risengrød til aftensmad, som nok skal på menuen en del gange i december.

LÆS OGSÅ: Klatkager 

risengrød

Hvorfor spiser man risengrød til jul?

Grød har i lang tid været en fast del af danskernes kost. Førhen blev den kogt på havre, byg eller rug. Ris var dyre, så det var kun de rige, som havde råd til det. På samme måde blev grød også kun kogt på mælk ved særlige anledninger. Omkring år 1900 blev ris dog nemmere tilgængeligt for danskerne. Det kunne købes i supermarkedet og derfor blev grøden altså mere almindeligt spise. I dag nyder mange danskere risengrød i juletiden i december.

Det gør vi også gerne. Det kan spises til frokost, aftensmad eller som et lille eftermiddagsmåltid. Da vi var mindre, så fik vi ofte det til aftensmad i decembermåned sammen med en omgang rød saft. Og så skulle man selvfølgelig også huske at sætte grød til nissen på loftet. Der er så mange hyggelige traditioner forbundet med den nemme og simple grød.

Hvilket land kommer risengrød fra?

Grød har som sagt været en fast del af den danske kost i mange år. I takt med at ris blev nemmere tilgængeligt for os begyndte man at koge sin grød på ris og mælk, som jo så blev til risengrød. Risene kom vidst oprindeligt fra Persien.

Risengrød af 1 liter mælk

Udover at der er en del hygge forbundet med retten, så er det samtidig billig og nem aftensmad. Det kræver som sagt blot grødris, mælk og lidt salt. Så skal der spares lidt på madbudgettet, så er det altså også en god idé at sætte sådan en omgang på madplanen. Især i decembermåned, hvor der måske også skal spares lidt for at få råd til julegaverne. Det her er vores klassiske opskrift på risengrød, hvor der bruges 1 liter sødmælk. Det er nemt og lige til.

Hvad man kan bruge risengrød til?

Det mest klassiske at bruge grøden til er nok risalamande. Ellers kan en rest bruges til klatkager, til cheesecake eller i boller.

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Kommentarer

  1. Måske et riiigtig dumt spørgsmål. Men jeg skal lave risengrød for første gang.
    Når grødrisene er færdige, skal man så hælde vandet fra også mælk i, eller skal vandet blive i gryden og blandes med mælk? 🤗

    1. Hej Lisette,

      Vandet skal blive og så tilsættes mælk. 🙂
      Og slet ikke et dumt spørgsmål! Du er altid velkommen til at spørge.

      Kh

  2. Som min mormor altid gjorde blev gryden smurt med smør i bunden og rundt i kanten i toppen som det første så brænder grøden ikke på og koge heller ikke over. Med de elafgifter vi har til staten kunne man også som i gamle dage bringe grøden i kog og sætte den i seng.

Skriv en kommentar