Jødekager Jødekager – Klassiske julesmåkager opskrift Opskrift til 102030405060708090100 stk. Opskrift til 40 stk. Forberedelsestid 10 minutter Tilberedelsestid 1 time Samlet tid 1 time og 10 minutter Del Pin Print Beskrivelse En let opskrift på de klassiske jødekager, som er en gammeldags julesmåkage. Vi har fået den hvert år siden vi var små og vi håber, at vi i fremtiden vil blive ved med at bage dem. Opbevares de i en kagedåse, så kan de sagtens holde 1-2 måned efter de er bagt. Ellers kan dejen fryses ned ubagt. Ingrediensliste Småkage 330 g. hvedemel 250 g. smør 120 g. sukker 1 stk. æg Topping 1 stk. æg 20 g. sukker 2 tsk. stødt kanel KØB PÅ NEMLIG Fremgangsmåde Skær smør i mindre tern. Alle ingredienser kommes i en stor skål og æltes sammen til en ensartet dej. Det tager lidt tid, da dejen bliver mere sammenhængende jo mere man ælter, da varmen fra hænderne blødgør smørret. Del dejen i 2 og rul dem ud til en pølse, som cirka er 3-4 cm. i diameter. Sæt den på køl i minimum 1 time i køleskabet eller natten over. Tag stangen ud af køleskabet og skær den i ca. 1/2 cm. tykke skiver, hvorefter de lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys en blanding af kanel og sukker ovenpå. Bages ved 200 grader varmluft i ca. 6-8 min. Bedøm denne ret Lås skærm Opskrift på jødekager Opskrift på lækre, klassiske jødekager. Det er en super let julesmåkage, som vi bager hvert eneste år. Det var også en af de første julesmåkager, som vi lærte at bage. Som sagt er de en af vores faste juleopskrifter og vi bager dem altid sammen med rouladesmåkager, vaniljekranse og fedtebrød. Det er de 4 småkager, som altid bliver bagt, men så er der selvfølgelig også nogle andre småkager, som også bliver lavet med jævne mellemrum. Men de her 4 er dem vi har bagt, siden vi lærte at bage. Vi elsker julen og alt hvad den bringer. Det er også derfor, at vi hvert år har en årlig bagedag op til jul sammen med familien, hvor vi får fyldt alle småkagedåserne op. Vi bager nok 50 plader småkager i løbet af sådan en dag og før man ved af det, så har man spist småkager til morgenmad, frokost og aftensmad. Det er jo bare en del af charmen ved sådan en dag. LÆS OGSÅ: Se alle vores opskrifter på klassiske julesmåkager her Gammeldags jødekager Det her er vores opskrift på gammeldags jødekager uden hjortetaksalt. De bliver sprøde og får en dejlig smag af kanel. Det er sådan her, som vi altid har bagt dem og det er en opskrift, som er gået i arv. Det er i hvert fald en opskrift, som er håndskrevet, som stammer tilbage fra min oldemors tid. Så det kan i den grad siges at være gammeldags jødekager. Hvorfor hedder det jødekager? Det var noget med, at kagerne har oprindelse i de jødiske bagerier tilbage i 1700-tallet. De jødiske bagere brugte blandt andet kanel i deres kager. Derfor kom de her småkager til at hedde jødekager. Småkager med kanel Det er en af de dejligste småkager med kanel, hvis du spørger os. Den der kombination af sukker og kanel på toppen er bare god. Vores hånd går helt automatisk efter en af dem som den første småkage, når vi inspicerer småkagefadet til jul. En evig klassiker, som aldrig bliver dårlig. En god og simpel småkage med kanel. Læs mere om jødekager Ingredienser og Tilføjelser Hvad er de grundlæggende ingredienser til jødekager? Smør, hvedemel, sukker, æg og kanel. Kan jeg bruge margarine i stedet for smør? Ja, det kan man godt. Er det nødvendigt at bruge æg i dejen? Ja, det synes vi giver det bedste resultat. Kan jeg lave jødekager uden sukker? Ja, det kan du godt, men vi synes det giver et fint udtryk med kanelsukkeret på toppen. Hvilken type sukker er bedst til topping? Almindeligt sukker, rørsukker eller perlesukker kan alt sammen bruges. Kan jeg bruge brun farin til topping i stedet for hvidt sukker? Ja, det kan man godt, men det vil ændre på smagen. Er det nødvendigt at bruge kanel på jødekager? For at det skal være traditionelle jødekager, så ja. Kan jeg tilføje kardemomme eller andre krydderier til dejen? Ja, det kan man godt. Det vil være godt med lidt kardemomme i dejen. Kan jeg tilføje hakkede nødder til dejen? Ja eller til selve toppingen. Prøv at blande finthakkede nødder med sukker og kanel, inden det kommes på toppen. Tilberedningsmetoder Skal dejen hvile i køleskabet før udrulning? Ja, så er de nemmere at skære ud. Hvor tyndt skal dejen rulles ud? Vi former dejen til pølser og skærer dem ud. Så er man fri for at udstikke kagerne. Kan jeg bruge en kagerulle med mønster til udrulning? Ja det kan man godt. Er det nødvendigt at pensle kagerne med æg før bagning? Ja, hvis du vil have kanelsukkeret til at hænge fast. Kan jeg bage jødekagerne i varmluftsovn? Ja. Hvor lang tid skal jødekagerne bage? Ca. 5-7 minutter alt efter tykkelse. Hvis din ovn bager ujævnt, så vend dem også gerne undervejs. Ved hvilken temperatur bages jødekagerne bedst? Vi bager dem ved 200 grader varmluft. Kan jeg lave dejen dagen før og opbevare den i køleskabet? Ja, sagtens. Så sætter dejen sig også helt og bliver helt kold. Så er den nem at skære ud. Form og Udskæring Skal jødekagerne have en bestemt form? Traditionelle jødekager er runde, men du kan lave dem præcis den form, som du har lyst til. Kan jeg bruge kageudstikkere med mønster? Ja sagtens. Hvordan undgår jeg, at dejen hænger fast i udstikkerne? Sørg for at dejen er kold og at du ruller ud i lidt hvedemel. Kan jeg lave små jødekager til pynt? Ja, det lyder som en god idé. Hvordan får jeg jævnt formede jødekager? Form dejen til en pølse. Pak ind i et stykke bagepapir og stram enderne godt til. Lad så dejen blive helt kold, så kan man nemt skære ensartede stykker. Smag og Konsistens Hvordan får jeg en sprød og let konsistens? Ved at bruge rigtigt smør og æg i dejen. Hvordan undgår jeg, at jødekagerne bliver for hårde? Brug æg i dejen, da det giver en mere luftig dej. Hvordan får jeg en mere intens smag af kanel? Brug mere kanel end angivet i opskriften. Hvordan kan jeg gøre jødekagerne lidt mere bløde? Kom lidt ekstra smør i dejen. Den bliver lidt blødere at arbejde med, men giver en mere blød småkage. Kan jeg lave jødekager med en mindre sød smag? Ja, udelad evt. sukkeret på toppen. Tekniske Udfordringer og Problemløsning Hvad gør jeg, hvis dejen bliver for klistret? Pak ind i husholdningsfilm og læg på køl. Når den bliver kold, så bliver den lettere at arbejde med. Hvordan undgår jeg, at kagerne flyder ud under bagning? Brug mindre æg eller mere hvedemel, så dejen bliver mere fast. Hvad gør jeg, hvis jødekagerne brænder på i bunden? Placer bagepladen højere oppe i ovnen. Vi bager kun én plade ad gangen og sætter den i midten af ovnen. Hvordan undgår jeg, at kagerne får en melagtig smag? Prøv at tilføje lidt ekstra sukker. Hvad gør jeg, hvis kagerne mister formen under bagning? De smager sikkert fint alligevel. Hvordan undgår jeg, at sukker og kanel brænder på toppen? Sæt ikke bagepladen for højt oppe i ovnen. Hvis din ovn bager ujævnt, så vend pladen undervejs i bagningen. Opbevaring og Holdbarhed Hvor længe kan jødekager holde sig? 1-2 måneder i en småkagedåse. Hvordan opbevarer jeg jødekager, så de forbliver sprøde? I en småkagedåse, som er helt tætlukket. Et tip er at komme et stykke bagepapir mellem låg og dåse, så lukker den helt tæt. Kan jeg fryse jødekagerne? Ikke når de er bagte nej. Men den rå småkagedej kan godt fryses. Kan jeg fryse dejen og bage kagerne senere? Ja, sagtens. En frossen dej er faktisk også nemmere at skære ud. Servering og Tradition Hvornår serveres jødekager traditionelt? I juletiden. Kan jødekager bruges som en del af en julegave? Ja, pak dem ind i cellofan eller lignende. Det kunne også være en sød værtindegave. Hvordan kan jeg præsentere jødekager som en del af et kagebord? Læg dem på et fint fad, så vil de uden problemer passe ind på et kagebord. Hvilke drikkevarer passer godt til jødekager? En god kop kaffe er altid lækker dertil. Variationer af opskriften Kan jeg tilføje chokolade eller kakao til dejen? Ja, det kan du godt, men så er det ikke traditionelle jødekager. Kan jeg lave jødekager uden kanel og stadig få en god smag? Ja, men det vil ikke være jødekager så. Hvordan kan jeg lave jødekager med et twist, fx ved at tilføje appelsinskal? Ja tilføj fintrevet appelsinskal eller citronskal i dejen eller fyldet på toppen. Så får du en mere frisk version. Kan jeg lave en glutenfri version af jødekager? Ja, så skal du bruge glutenfrit mel, men det har vi desværre ikke så store erfaringer med. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.