Brunede kartofler × Brunede kartofler Opskrift til 123456789101112131415161718192021222324252627282930 personer Opskrift til 4 personer Forberedelsestid 5 minutterTilberedningstid 10 minutterSamlet tid 15 minutter Del Pin Print BeskrivelseOpskrift på de bedste og mest perfekte brunede kartofler. Til andestegen eller flæskestegen skal der altså serveres sukkerbrunede kartofler. Her får du en opskrift, som altid lykkes. De brænder ikke på og bliver helt perfekte.Ingrediensliste 130 g. sukker 20 g. smør 425 g. kartofler fra glas KØB PÅ NEMLIG Læg i kurven til - + Læg i kurv hos Nemlig.com Lægger i kurv... I samarbejde med Nemlig.comFremgangsmådeDræn kartofler og dryp dem af. Sæt dem til side, indtil de skal bruges.Kom sukker på en pande.Opvarm panden ved middel varme. Lad sukkeret smelte helt.Tilsæt så smør og vend det godt rundt i karamellen.Tilsæt herefter drænede kartofler fra glas og steg dem i 10 minutter.Tag panden af varmen og server de brunede kartofler til julemaden.Lås skærmOpskrift på brunede kartofler opskriftHer får du en nem opskrift på perfekte brunede kartofler eller brune kartofler, hvad end du kalder dem. Det er tilbehør til flæskestegen og andestegen, som man absolut ikke kan undvære, hvis du spørger os. De er super nemme at lave og kræver ikke mange ingredienser. Når du først har lært at lave dem på denne nemme måde, så bliver det en leg at skulle lave de brunede kartofler til juleaften.Til de bedste brunede kartofler bruger vi kartofler på glas. Det er nemt, smager godt og så er det sådan vi altid har fået dem. Du kan dog også sagtens selv koge og pille kartofler, hvis du hellere vil det. Men ellers laver vi dem på den klassiske måde med sukker, smør, lidt vand og så selvfølgelig kartoflerne.Men hvor stammer traditionen om disse kartofler egentlig fra? Det er faktisk en gammel historie, som stammer helt tilbage fra 1800 tallet. Dengang var det dog sukkerbrunede kastanjer man serverede. Men da fattigfolk dengang ikke havde råd til kastanjer, så fandt de i stedet på at lave sukkerbrunede kartofler. Det er også derfor, at de kartofler på glas, man køber, er på størrelse med kastanjer og altså ikke er store kartofler. Så det er altså historien bag de sukkerbrune kartofler.LÆS OGSÅ: Flæskesteg – sådan steger du en flæskesteg Sådan laver du dem step by stepHer har vi samlet en række billeder, som viser hvordan man laver dem step by step. Først smeltes sukker på panden ved middel temperatur. Når sukkeret er smeltet, så tilsætter man lidt smør, som så skal smelte sammen med sukkeret. Du kan også tilsætte en lille smule vand, så du får en tyndere sukkerlage. Så får kartoflerne lov til at suge noget af det til sig, hvilket giver de lækreste kartofler.LÆS OGSÅ: Brun sovs Brunede kartofler glasSelvom det måske ikke er så anset, så bruger vi altså kartofler fra glas til vores opskrift. Det er sådan vi altid har fået dem og vi synes bare, at de smager så godt. Måske det også hænger sammen med, at det er sådan vi altid har fået dem. Så der er også noget nostalgi bag at lave dem på denne måde. Du kan dog sagtens bruge kogte, pillede kartofler. Så følger du blot samme fremgangsmåde med sukkeret og så tilsætter du blot de kogte kartofler i stedet for dem på glas.LÆS OGSÅ: Langtidsstegt flæskesteg Brunede kartofler med vandEt lille tip du kan bruge, hvis du vil undgå, at dine kartofler brænder fast er, at tilsætte lidt vand. Når du tilsætter kartoflerne til panden, så tilsætter du også lige lidt vand (meget lidt). På den måde bliver sukkerlagen lidt tyndere og når kartoflerne ligger i den, så suger de den til sig. Det gør også, at du sagtens kan lave kartoflerne i god tid. Lige inden servering, så varmes de op igen i sukkerlagen og voila, så har du altså perfekte brunede uden stress.LÆS OGSÅ: Langtidsstegt andestegHvor meget skal man regne pr. person?Det er altid svært at vurdere hvor meget man skal lave pr. person. Men vi plejer at tænke sådan her: Hvilke slags folk er det, som skal spise det? Er det kun voksne eller er der også børn i blandt? Er det ene mænd eller er det en blanding af både mænd og kvinder? Er der børn i blandt, så skal der selvfølgelig ikke laves ligeså meget, som hvis det var ene voksne. Og på samme måde, så spiser mænd også ofte mere end kvinder. Vi plejer at regne med ca. 100-140 g. pr. mand. Det plejer at passe rigtig godt.LÆS OGSÅ: AndesovsLæs mere om brunede kartoflerIngredienser og valg af kartoflerHvilken type kartofler skal jeg bruge til brunede kartofler? Den bedste kartoffel til brunede er en lille og fast kartoffel. Det kunne være aspargeskartofler, Ditta eller Sieglinde. Hvis du ikke vil bruge friske kartofler, så kan du også bruge perlekartofler fra glas. Det er meget forskelligt hvad folk bruger og hvad man er vokset op med.Hvorfor skal man bruge små kartofler? Så får du den perfekte mængde sukker til hver kartoffel. Bliver kartoflen for stor, så bliver forholdet mellem kartoffel og karamel ulige. Så derfor er en lille kartoffel bedst. I hvert fald hvis man gerne vil have en sød lille mundfuld.Kan man bruge store kartofler til brunede kartofler? I princippet ja, men man får det bedste og mest klassiske resultat med små kartofler.Kan jeg bruge kartofler fra glas? Ja sagtens. Vi bruger ofte kartofler fra glas, da det er sådan, som vi altid har fået dem.Er brunede kartofler sunde? Alt er jo relativt, men umiddelbart nej. De er lavet med sukker og smør.Er brunede kartofler glutenfri? Ja, de er glutenfri.Hvilken type smør skal jeg bruge? Vi bruger fast smør fra blok. Det giver en dejlig smag til kartoflerne også.Kan man bruge olie i stedet for smør? Nej vi vil anbefale at bruge smør, da det giver den fineste karamellisering og bedste smag til kartoflerne.Kan man bruge margarine til brunede kartofler? Ja ved nød kan man. Vi vil dog altid anbefale smør.Kan man bruge brun farin i stedet for hvidt sukker? Ja, vi laver blandt andet de brunede i ovnen med brun farin.Kan man bruge honning i stedet for sukker? Smagen vil ændre sig, da honning har en mere karakteristisk smag. Men hvis du er okay med, at det ikke bliver den klassiske smag, så ja.Hvilken type sukker er bedst til brunede kartofler? Almindelig sukker eller rørsukker.Forberedelse og tilberedning af sukkerbrunede kartoflerHvordan laver man brunede kartofler? Først smeltes sukker på panden, hvorefter der tilsættes smør. Herefter tilsættes kartoflerne og de vendes godt rundt i karamellen. Skru ned for blusset og lad kartoflerne simre i sukkeret.Skal kartoflerne koge, før de brunes? Ja, hvis du bruger friske kartofler, så skal de koges og pilles inden de bruges.Hvorfor skal kartoflerne være kolde eller varme, når de brunes? Hvis du bruger friske kartofler, som er kogt, så er det vigtigt, at de køler af inden de bruges. Er de varme, så risikerer du at stivelsen siver ud af dem.Hvorfor klistrer kartoflerne til panden? Det kan være fordi karamellen er for fast. Tilsæt evt. lidt ekstra smør.Hvorfor smelter sukkeret ikke ordentligt? Sørg for en jævn varme til panden, så sukkeret smelter.Hvorfor skal sukkeret smeltes langsomt? Så undgår du at sukkeret brænder på.Hvordan opnår man den perfekte karamelisering? Lad sukkeret smelte ved jævn middel varme og hav tålmodighed. Når sukkeret er smeltet, så kommes smørret i og der røres forsigtigt rundt. Sørg for at kartoflerne er godt drænet eller tørret, når de kommes på, så de ikke afgiver for meget væske til karamellen.Hvorfor bliver kartoflerne ikke brune nok? Sørg for at have en god og mørk karamel inden kartoflerne tilsættes. Hav tålmodighed, når sukkeret på panden smelter.Hvorfor skal sukkeret og smørret smelte sammen ordentligt? Så får du den bedste karamel, som er vigtig for det endelige resultat.Hvorfor skiller sukkeret sig fra smørret? Når smørret tilsættes til det smeltede sukker, så skal det have lov til at bruse af og så samle sig. Smørret skal justere sig til varmen på sukkeret, så hav tålmodighed.Tilberedningsmetoder og alternativerKan man lave brunede kartofler uden sukker? Ja, så skal du bruge brun farin i stedet. Vi laver dem med brun farin i ovnen.Kan man bruge smør i stedet for sukker? Der skal bruges både smør og sukker til brunede kartofler.Hvordan laver man brunede kartofler uden pande? Du kan lave dem i ovnen eller i airfryer.Kan man lave brunede kartofler i ovnen? Ja, det kan man sagtens. Det er nemt og man slipper for at skulle holde øje med dem på samme måde, som når man laver dem på pande.Kan man lave brunede kartofler på grillen? Ja, så ville vi lave dem i en foliebakke ved indirekte varme.Tilsmagning og variationerKan man tilsætte krydderier til brunede kartofler? I princippet ja, men vi piller ikke ved de klassiske brunede kartofler. De skal være, som de er. Men er man en vovepels, så kan man eksperimentere med krydderier.Hvad passer brunede kartofler godt sammen med? Andesteg, flæskesteg, medister, hamburgerryg, grønlangkål. Alt julemad.Hvordan kan man gøre brunede kartofler mere fedtfattige? Det er svært at gøre dem mere fedtfattige. Vi vil anbefale at spise færre.Kan man bruge fløde til brunede kartofler? Ja, så får du en karamel, som begynder at minde mere om en karamel. Det er smag og behag. Vi laver vores brunede med smør og sukker.Typiske udfordringer og løsningerHvorfor bliver kartoflerne ikke brune nok? Dit sukker har ikke fået en ordentlig karamellisering inden kartoflerne blev tilsat.Hvorfor smager mine brunede kartofler bitre? Så er sukkeret nok brændt på.Hvorfor bliver kartoflerne for hårde? Det er vigtigt, når du har opnået den rette karamellisering på kartoflerne, at der skrues ned på lavt blus, så de ikke står og bager videre.Hvordan undgår man, at kartoflerne falder fra hinanden? Brug en fast lille kartoffel og undgå at vende for meget i dem.Hvordan undgår man, at kartoflerne bliver for søde? Det er svært at undgå, da de jo vendes i sukker og smør.Hvorfor klistrer kartoflerne til panden? Ud af sukkeret og smørret laver man en karamel. Den vil klistre til panden.Opbevaring og genopvarmningKan man lave brunede kartofler dagen før? Nej dem vil vi anbefale at lave på dagen og servere helt nylavede.Hvordan opvarmer man brunede kartofler? Så ville vi opvarme i mikroovn eller i en gryde eller pande med lidt ekstra smør.Hvordan opbevarer man brunede kartofler? På køl i en lufttæt beholder.Kan man fryse brunede kartofler? Nej det vil vi ikke anbefale.Portioner og mængderHvor meget sukker skal jeg bruge til brunede kartofler? Det kommer an på hvor stor en mængde du skal lave. Til 4 personer bruger vi 130 g. sukker.Hvor mange personer rækker en portion brunede kartofler til? Hvis man eksempelvis bruger kartofler fra glas, så rækker et glas til 4-5 personer.Hvor lang tid tager det at lave brunede kartofler? Det tager 15-20 minutter.Skal man salte kartoflerne, før de brunes? Bruger du friske kartofler, så skal de koges i letsaltet vand inden.Tradition og anvendelseHvad er brunede kartofler? Brunede kartofler er en dansk julespecialitet, som ofte spises sammen med andestegen, flæskestegen eller til medisterpølsen og grønlangkålen. Det består af sukker, som smeltes på panden, hvorefter der tilsættes smør og kogte kartofler. Det giver sådan nogle sukkerbrunede kartofler.Er brunede kartofler en traditionel dansk ret? Ja, det vil vi bestemt mene.Er der forskel på brunede og glaserede kartofler? Nej, det er det samme.Hvad er tricket til at få brunede kartofler helt perfekte? Tålmodighed.ForberedelseEr der forskel på resultatet med nye vs. gamle kartofler? Det er en smagssag. Nye kartofler er mere vandholdige, hvorimod gamle kartofler er mere faste i strukturen.Hvorfor skal kartoflerne være helt tørre, før de brunes? Hvis de er våde, så kommer væsken ned i sukkermassen, hvilket vil gøre den tynd. Det vil højst sandsynligt gøre, at sukkerlagen ikke sætter sig fast på kartoflerne.Kan man forberede kartoflerne dagen før, uden at de mister struktur? Ja, sagtens. Bare sørg for ikke at overkoge kartoflerne.Hvordan undgår man, at perlekartofler fra glas sprækker under karamelliseringen? Når kartoflerne kommer på panden med den varme sukkerblanding, så skrues der ned for blusset. Så kartoflerne får lavere varme i sukkerblandingen. Det burde forhindre, at kartoflerne sprækker.Gør det nogen forskel, om kartoflerne er skrællede eller ej? Ja, det gør noget ved konsistensen. Kartoflerne skal være skrællede efter vores mening, for det bedste resultat.Konsistens og teksturHvordan får man en jævn karamel, der hænger på kartoflerne? Lad sukkeret smelte først uden at røre i det. Rør så smør i forsigtigt og lad det blive blandet godt, så du får en ensartet karamel inden kartoflerne tilsættes. Sørg også for, at kartoflerne er tørret godt, så de ikke er våde.Hvorfor bliver karamellen flydende i stedet for klistret? Højst sandsynligt fordi dine kartofler har været fugtige eller våde, da de er blevet tilsat.Hvordan undgår man, at kartoflerne bliver for hårde i karamellen? Lav varme, når de kommer på. Lad dem stå og tilberede ved lavere varme, så burde de ikke blive hårde.Hvorfor skiller smørret sig fra sukkeret, efter kartoflerne er tilsat? Varmeforskellen kan godt gøre, at det skiller. Ellers kan det være fordi, at der har været væske med kartoflerne, da de er blevet tilsat.Hvordan sikrer man, at karamellen ikke sætter sig som hårdt lag på kartoflerne? Hvis du oplever, at det bliver et hårdt lag, så tilsæt 1 spsk. vand.Smag og balanceHvordan undgår man, at brunede kartofler bliver for søde i smagen? Det er svært at undgå, da de bliver vendt i smeltet sukker. Du kan også tilsætte lidt fløde for at opveje den søde smag.Kan man gøre karamellen mere mild uden at tilsætte fløde? Brug mindre sukker.Hvorfor smager nogle brunede kartofler let bitre? Det kan være fordi, at dit sukker er brændt på eller at din karamel har fået for høj varme efter smørret er tilsat.Hvordan justerer man smagen, hvis sukkeret er blevet for mørkt? Så ville vi starte forfra, da det er svært at fjerne smagen af brændt sukker.Er der forskel på smagen, hvis man bruger rørsukker i stedet for hvidt sukker? Der er forskel på den måde, som sukkeret smelter på. Vi foretrækker almindeligt hvidt sukker.Tilberedningsmetoder og udstyrEr der forskel på resultatet ved at bruge støbejernspande eller slip-let? Nej, det burde der ikke være, men støbejern er god til at holde på varmen.Kan man lave brunede kartofler på induktion uden at sukkeret brænder på? Ja, sagtens.Er det nødvendigt at bruge pande, eller kan man lave dem i gryde med tyk bund? De skal helst laves på en pande eller stegepande med en stor flade.Hvordan undgår man, at karamellen hænger fast i panden efter tilberedning? Det kan være svært at undgå, da det er karamel. Men det burde være nemt at fjerne med kogende vand. Lad panden stå i blød i kogende vand, så burde man nemt kunne skrubbe det af.Hvordan kan man justere varmen bedst, hvis man bruger gasblus? Gasblus er kendt for at kunne blive meget varmt. Du kender dit blus bedst, men sørg for at varmen ikke bliver alt for høj. Når først sukkeret er brændt, så skal man desværre gøre det om.ServeringHvordan holder man brunede kartofler varme uden at de bliver tørre? Lad dem stå i panden ved lav varme.Kan man lade dem stå i gryden efter de er færdige? Ja, ved lav varme.Hvordan undgår man, at karamellen størkner, før kartoflerne skal serveres? Lad dem stå ved lav varme på blusset.Kan man varme dem op igen uden at karamellen krystalliserer? Ja, det kan man godt.Hvordan holder man karamellen blank ved servering? Rør i dem inden servering. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.