Mad til Mortens Aften

Stå selv for menuen til Mortens aften. Server den traditionelle omgang med and, brunede kartofler og brun sauce. Hertil kan du lave en lækker salat såsom grønkålssalat, rødkålssalat eller waldorfsalat for at gøre det lidt ekstra lækkert.

LÆS OGSÅ: Se alle vores opskrifter til jul her

Mad til Mortens Aften

Menu til Mortens Aften

Vi har her sammensat en menu til den hyggelige aften. Det er en meget traditionel menu med andesteg, brunede kartofler, en god sovs, salat og selvfølgelig risalamande til dessert. Det er sådan her, som vi selv plejer at få. Vil du lave noget andet, så kan du også blot bruge dette som inspiration. Det smarte er, at du kan handle hele menuen direkte igennem Nemlig.com via købsknapperne længere nede.

personer

Hovedret

Kogte kartofler

Kogte kartofler

Opskrift og guide til hvordan man koger kartofler. Kogte kartofler kan bruges som tilbehør til aftensmaden, især klassiske danske retter.

Brunede kartofler

Brunede kartofler

Opskrift på de bedste og mest perfekte brunede kartofler. Til andestegen eller flæskestegen skal der altså serveres sukkerbrunede kartofler. Her får du en opskrift, som altid lykkes. De brænder ikke på og bliver helt perfekte.

Rødkålssalat med æble, granatæble og persille

Rødkålssalat med æble, granatæble og persille

Nem og lækker opskrift på en sprød og smagfuld rødkålssalat med æble, som er vendt i en lækker dressing, som giver masser af smag.

Halve æbler med gele

Halve æbler med gele

Opskrift på halve æbler med gele, som er kogt i sukkerlage. Skønt tilbehør til oksestegen, flæskestegen eller andestegen.

Andesovs

Andesovs

Nem og lækker opskrift på hjemmelavet andesovs. Den bedste brune sovs til en saftig andesteg. Server din andesauce til jul og Mortens aften.

Andesteg i ovn

Andesteg i ovn

Nem opskrift og fremgangsmåde på andesteg i ovn. En saftig og lækker and i ovn, som er helt essentiel til juleaften og Mortens aften.

Dessert

Risalamande

Risalamande

Den bedste opskrift på en luftig og cremet risalamande, som vi serverer hvert år juleaften sammen med en god, lun kirsebærsauce. Den har faktisk godt af at blive rørt sammen aftenen inden den skal bruges, så den lige kan få lov til at trække sig sammen. Så kan man tilføje lidt ekstra fløde dagen efter, hvis den bliver for tyk.

Indkøbsliste

Læg i kurven til
I samarbejde med Nemlig.com

Frugt & Grønt

750 g   kartoffel
0.25 stk   rød spidskål
3 stk   æble
0.25 stk   granatæble
0.5 stk   appelsin
1.5 stk   gulerod
1 stilke   bladselleri
1 stk   løg

Tørvarer & Krydderier

107.5 g   sukker
20 g   hvedemel
47.5 g   grødris
0.25 stk   vaniljestang
22.5 g   flormelis
18.75 g   smuttede mandler

Frost & Køl

30 g   smør
200 ml   piskefløde
0.25 liter   sødmælk

Konserves

212.5 g   kartofler fra glas
1 spsk   olivenolie
0.5 spsk   citronsaft
0.25 spsk   akaciehonning
0.5 tsk   dijonsennep
3 tsk   ribsgele
0.5 tsk   sovsekulør
125 g   kirsebærsauce

Krydderurter

0.25 bundt   frisk persille
0.5 håndfuld   frisk timian

Andet

200 ml   andefond
50 g   svesker

Kød & Fisk

1400 g   hel and

Spørgsmål til Mortens Aften

Mortens Aften er en gammel tradition i Danmark, som i dag fejres med and, hvor det før i tiden var gås. For os har dagen ikke som sådan en betydning, udover at det er en god undskyldning for at samle familie eller venner til god mad og en hyggelig aften. Vi tager gerne enhver anledning til at spise and, brunede kartofler og en god sovs. Men man kan også blot bruge det som en anledning til at samles med gode venner og spise god mad. Det behøves nødvendigvis ikke at være andesteg.

Hvorfor spiser vi and og ikke gås til Mortens Aften?
Man spiste oprindeligt gås, men der skete en ændring i det 19. århundrede, fordi ænder er billigere og passer bedre til en gennemsnitlig familie. Så man spiser altså and i dag, da det er billigere end gås.

Hvornår skal man spise Mortens and?
Man spiser Mortens and d. 10. november om aftenen.

Hvilke dage spiser man til Mortens Aften?
Mortens Aften kan falde på alle dage i ugen, da det afhænger af datoen d. 10. november, som er en forskellig dag fra år til år.

Hvilke retter hører typisk til Mortens aften?
Vi spiser typisk andesteg, brunede kartofler, halve æbler med gele, en god andesovs og måske en salat til. Mange får også dessert i form af risalamande eller noget is.

Kan man holde Mortens aften uden and?
Det kan man sagtens. En stor del af Mortens Aften er jo blot, at man ofte samles i familie eller i vennekredse for at spise god mad og have en hyggelig aften. Det kan gøres med eller uden and.

Forslag til snacks til Mortens Aften

Vil du gerne servere en lille snack eller appetizer til Mortens aften, så får du her lidt forskellige bud på hvad det kan være.

Skriv en kommentar