Klatkager af risengrød Klatkager af risengrød Opskrift til 10203040 stk. Opskrift til 10 stk. Forberedelsestid 5 minutter Tilberedelsestid 8 minutter Samlet tid 13 minutter Del Pin Print Beskrivelse Nem opskrift på lækre klatkager med risengrød. De er perfekte til morgenmad, brunch, en nem snack eller lille dessert. Spis med syltetøj og lidt sukker på. Ingrediensliste 330 g. risengrød 2 stk. æg 2 spsk. hvedemel 1 spsk. sukker 1 tsk. vaniljesukker KØB PÅ NEMLIG Fremgangsmåde Rør alle ingredienserne sammen til dejen i en skål. Varm en pande op med olie. Vi plejer at bruge smagsneutral olie som raps- eller solsikkeolie. Lav små klatkager på panden. Lad dem stege ca. 1 minut på hver side. Vend dem rundt. Fortsæt sådan med alt dejen. Spis med det samme. Bedøm denne ret Lås skærm Nem opskrift på klatkager af risengrød Klatkager af risengrød er lækkert og en god måde at bruge resterne af risengrøden på. Den her opskrift er simpel og man kan jo sagtens tilsætte lidt smag som vaniljesukker, hvis man er til det. Klatkager af risengrød kan spises til morgenmad, brunch, eftermiddagssnack eller som en nem lille dessert. Vi spiser dem oftest med lidt syltetøj på eller nutella, hvis det skal være ekstra godt. Man kan lave klatkager af alle slags grød. Risengrød og havregrød er nok vores favoritter. Vi laver dog oftest risengrød i juletiden, så derfor får vi også oftest klatkager af risengrød om vinteren. LÆS OGSÅ: Græskarkage med chokolade Risengrødsklatkager Det er som sagt en super måde at få brugt eventuelle rester af risengrød på. De her risengrødsklatkager smager skønt, som de er eller så kan de også serveres som almindelige pandekager med syltetøj og sukker til. De fungerer også godt i madpakken, især til børn. Klatkagerne laves af en rest kold risengrød. Evt. fra dagen før. Den røres med æg, sukker, vaniljesukker og lidt hvedemel, så man får en tyk pandekagedej. Så steges klatkagerne på pande i lidt smør eller smagsneutral olie. Vupti, så har du de skønneste risengrødsklatkager. Man kan også tilsætte til revet citronskal eller appelsinskal til dejen for at give dem en frisk smag. Ligeledes kan man tilsætte hakket chokolade, lidt stødt kardemomme eller kanel til dejen. Det her er blot en god grundopskrift på klatkager af risengrød. Læs mere om Klatkager Ingredienser og forberedelse af dej Hvad er klatkager? Klatkager laves af kold risengrød. Det er altså helt ideelt at bruge risengrødsrester, så man undgår madspild. Vi elsker, når rester kan få nyt liv og det får de i særdeleshed i sådan en portion her. Hvilke ingredienser skal bruges til klatkager? En rest kold risengrød, æg, lidt vaniljesukker, sukker og hvedemel. Kan man lave klatkager uden æg? Ja, vi har set opskrifter, hvor der bruges majsstivelse og lidt vand i stedet, men vi foretrækker dem med æg. Kan man bruge almindeligt mel til klatkager? Ja, det kan man sagtens. Er det nødvendigt at bruge sukker i klatkager? Nej, det kan godt udelades. Kan man bruge mandelmel eller havremel i stedet for hvedemel? Ja, det kan man godt. Er bagepulver nødvendigt i klatkager? Vi bruger ikke bagepulver i vores opskrift. Hvilken type mælk er bedst til klatkager? Vi bruger ikke mælk, men der bruges mælk i selve risengrøden. Den koger vi på sødmælk. Kan man bruge fløde i stedet for mælk? Nej vi ville ikke koge risengrøden på fløde i stedet for mælk. Man kan godt blande lidt fløde med mælk, men vi ville ikke lave det på ren fløde. Hvad gør klatkagerne luftige? Det gør æggene og risengrøden. Skal der gær i klatkager? Nej, det skal der ikke. Kan man lave klatkager uden mælk? Så skal du lave risengrøden på plantedrik. Det kan man sagtens. Kan man bruge yoghurt i stedet for mælk? Nej, det vil vi ikke anbefale. Er der forskel på klatkager og almindelige pandekager? Ja, klatkagerne laves på en rest kold risengrød, hvor almindelige pandekager laves uden. Kan man tilsætte krydderier som kanel eller kardemomme til klatkager? Ja, sagtens! Det vil også gøre dem lidt ekstra julede i smagen. Forberedelse af dejen Hvordan laver man dejen til klatkager? Du rører blot kold risengrød med de resterende ingredienser, så du får en tyk pandekagedej. Hvorfor skal dejen hvile, før man steger klatkagerne? Vi lader ikke dejen hvile inden. Hvordan undgår man, at dejen klumper? Der vil være lidt klumper fra kornene fra risengrøden i dejen. Men sørg for at piske det godt sammen. Du kan bruge en elpisker, hvis du har svært ved at gøre det i hånden. Hvad gør man, hvis dejen bliver for tynd? Tilsæt lidt ekstra hvedemel. Hvordan får man den rette konsistens på dejen? Ved at bruge sin egen intuition. Hvis den er for tynd, så tilsæt lidt ekstra hvedemel. Er den for tyk, så tilsæt et lille skvæt mælk. Kan man lave dejen dagen før? Ja, det kan man godt. Kan man fryse dejen til klatkager? Nej, det vil vi ikke anbefale, da der er rå æg i. Hvordan undgår man, at dejen bliver for tyk? Hvis den bliver for tyk, så tilsæt lidt mælk. Kan man bruge kartoffelmel i klatkager? Ja, det kan man godt. Det vil gøre dem ekstra luftige. Stegning og teknikker Hvilken pande er bedst til at stege klatkager? En god pande, hvor varmen fordeles godt på hele overfladen. Sørg for at panden er varmet godt op, da det er med til at gøre, at dejen ikke klistrer fast på panden. Steg dem i lidt fedtstof. Skal panden smøres, hver gang man steger klatkager? Ja, så får man det bedste resultat. Hvilken type fedtstof er bedst til stegning af klatkager? Smør eller noget smagsneutral olie. Hvordan undgår man, at klatkagerne brænder på? Bag dem ved middel varme, måske lidt over middel. Vores står på 7 ud af 10. Ved hvilken temperatur skal man stege klatkager? Ved middel – lidt over middel varme, så får vores en flot afbagning og bliver bagt indeni også. Hvordan ved man, om klatkagerne er færdige? Når de har fået en fin afbagning på begge sider, så burde de være færdige. Hvor lang tid tager det at stege klatkager? En portion tager 2 minutter. Hvordan undgår man, at klatkagerne falder fra hinanden? Hvis de falder fra hinanden, så prøv at tilsætte lidt ekstra hvedemel til dejen. Hvorfor hænger klatkagerne fast i panden? Sørg for at panden er varmet godt op inden og at der steges i lidt fedtstof. Hvordan opnår man en sprød kant på klatkagerne? Steg i smør eller olie. Variationer og smagsvarianter Kan man tilsætte revet citronskal eller appelsinskal til klatkager? Ja, det vil være super lækkert og give en frisk smag. Kan man lave klatkager med chokolade? Ja, prøv at tilsætte lidt hakket chokolade til dejen. Hvilke andre smagsvarianter kan man lave? Du kan komme lidt revet æble i. Kan man tilsætte frugt som æble eller banan til klatkager? Ja, man kan sagtens tilsætte lidt revet æble eller moset banan til dejen. Kan man lave klatkager med havregryn? Ja, du kan også bruge havregryn i stedet for hvedemel. Er det muligt at tilsætte rosiner eller nødder til klatkagerne? Ja, du kan godt tilsætte lidt rosiner eller hakkede nødder til dejen. Opbevaring og genopvarmning Hvordan opbevarer man klatkager? På køl i en lufttæt beholder, hvis der er rester. Kan man fryse klatkager? Ja, det kan man sagtens. Hvordan opvarmer man klatkager igen? I ovn, airfryer, mikroovn eller på brødristeren. Hvis de varmes i ovn, så kom dem i et fad og kom så et fad med vand i bunden af ovnen. Bag ved 210 grader og kom stanniol over fadet med pandekagerne. Hvordan undgår man, at klatkagerne bliver tørre ved opvarmning? Skab lidt damp inde i ovnen, så bliver de ikke tørre. Hvor længe kan klatkager holde sig? 2-3 dage på køl. Tradition og anvendelse Hvad serverer man traditionelt sammen med klatkager? Med syltetøj, flormelis eller sukker. Kan man bruge klatkager som tilbehør til andre retter? Så skal det være en salt klatkage, som ikke indeholder sukker. Så kan man bruge dem som en slags blinis. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers. Er du vild med vores opskrifter, så har vi også udgivet kogebøger, som du kan købe her.