Bamseboller
Forberedelsestid
20 minutterTilberedelsestid
1 time og 45 minutterSamlet tid
1 time og 5 minutterBeskrivelse
En nem opskrift på bløde bamseboller. De er gode som fødselsdagsboller, men kan også sagtens bruges som morgenboller eller som en eftermiddagsbolle med smør på. Server med varm kakao og så har du den perfekte fødselsdag.
Ingrediensliste
- 5 dl. mælk
- 25 g. gær
- 1,5 dl. raps- eller solsikkeolie
- 1/2 tsk. salt
- 4 spsk. sukker
- 850 g. hvedemel
Fremgangsmåde
1. Mælk lunes i en gryde. Det skal ikke koge, men blot lunes.
2. Mælk hældes over i en skål og herefter tilsættes gær, som røres ud.
3. Olie, salt og sukker tilsættes.
4. Mel tilsættes lidt efter lidt imens der æltes. Æltes til du har en glat og smidig dej. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet.
5. Dejen deles i 15-20 stykker, som formes til boller.
6. Placeres på en bageplade beklædt med bagepapir, hvorefter de hæver i 1,5 – 2 timer et lunt sted.
7. Bollerne pensles forsigtigt (pas på du ikke punkterer hævningen) med sammenpisket æg og bages ved 200 grader varmluft i cirka 15 min.
8. Afkøles på en bagerist.
Opskrift på bamseboller – Bløde fødselsdagsboller
Det her er en meget simpel opskrift på nemme bamseboller, som er rigtig gode som fødselsdagsboller. Når vi holder fødselsdag, så er der altid fødselsdagsboller på bordet. De skal gerne være helt hvide og ikke have et gram fuldkorn i sig, da det bare ikke er rigtige fødselsdagsboller så. Og de skal spises med smør og ikke andet til. Det er for os en rigtig fødselsdagsbolle og det er præcis hvad de her boller er.
LÆS OGSÅ: Kærnemælksboller
Navnet bamseboller er noget vi har kaldt hvide boller så længe vi kan huske. Det har nok noget at gøre med, at vi så Bamse og Kylling som børn og der kaldte de dem for bamseboller. Det er lidt sjovt, som nogle ord og navne bare sætter sig fast, så derfor hedder de her boller altså bamseboller.
Kan jeg bruge andet end olie?
Hvis du ikke har olie eller hvis du ikke har lyst til at bruge olie, så kan det sagtens erstattes af smør. I stedet for 1,5 dl. olie, så smelter du blot 150 g. smør og tilsætter. De bliver stadig super lækre og svampede.
Kan jeg fryse dem?
Du kan sagtens fryse bollerne. Hvis vi skal bruge dem til fødselsdag eller eftermiddagskaffe og vi ikke har tid til at bage dem på den pågældende dag, så bager vi dem ofte dagen inden. Så fryses de ned i fryseposer og tages blot op 4 timer inden de skal bruges. Giv dem en hurtig tur i ovnen ved 190 grader varmluft, så er de som nybagte.
Følg også med på de sociale medier
Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.
Kommentarer
Jeg har nu afprøvet denne fine opskrift, og de gav lykke. Dog blev der “kun” 10 boller, da jeg vejede de 70g. af pr. bolle.
Men de blev super flotte bamseboller. Tak!
Kh Regina
Det var dine kærnemælksboller, jeg afprøvede….
Hej Regina
Så må der være gået noget galt. Vi får altid mindst 16-17 stk. ud af opskriften og vi har bagt dem MANGE gange.
Brugte du alt melet osv? Men dejligt at høre, at de blev gode!
Knus
Hej med jer 😊
Jeg har netop taget disse boller ud af ovnen, og de er supergode. Men er det noget specielt mel, I bruger, siden I kun har brug for 700 gram?
Jeg er en vildt dårlig bager, og jeg kan godt lide at følge opskrifter (for ellers går det simpelthen galt for mig), men efter at have puttet de 700 gram mel i, hang dejen stadig fast i både bord og hænder og var bestemt ikke klar til at blive formet; det kunne man simpelthen ikke. Jeg måtte putte nok 3-400 gram mere hvedemel i, før de var til at forme… og så bliver jeg SÅ nervøs for, at det skal blive tørt (alt mit bagværk bliver tørt 😅)
Så ja, tilbage til spørgsmålet: bruger I noget bestemt mel? Eller en speciel ælteteknik?
Tak for en lækker side med god inspiration 😊
Dbh Frederikke
Hej Frederikke
Vi bruger ganske almindelig hvedemel. Ælter du i hånd eller på maskine? Vi har erfaret, at man ofte bruger mindre hvedemel, når dejen æltes på maskine end i hånden. Når den æltes på maskine, så skal den bare æltes længe, for jo mere den bliver æltet, jo stærkere bliver glutennettet og den bliver mindre våd.
Knus
Men vi har lige skrevet 150 g. mere til i opskriften. Det er nemlig ikke alle, som har en maskine og så er 850 g. nok mere passende 🙂
Knus
Hjemme hos mig æltes i hånd; anede simpelthen ikke, at der kunne være forskel på det 😅 men tak for informationen, så ved jeg det til fremover, hvis jeg tør kaste mig ud i det igen 🤗 har nemlig ikke sådan en maskine. Dbh Frederikke
Er det varmluft eller alm ovn, man skal bruge til disse boller?
Hej Anne-Cathrine,
Vi bruger varmluft 🙂
Knus
Jeg så engang I havde skrevet om en metode hvor bollerne holdt sig lækre bløde i længere tid. Nu kan jeg ikke finde den på jeres side. Mine børn vil nemlig gerne havde disse boller til morgenmad og madpakke og kan ikke lige bage dem om morgenen.
Hej Marlene,
Det er boller bagt ud fra Tangzhong metoden 🙂 https://mummum.dk/bamseboller-tangzhong-metoden/
Knus
Kam man også bruge olivenolie eller smør, i stedet for raps/solsikkeolie?😊
Hej Astrid,
Du kan erstatte raps- eller solsikkeolie med smeltet smør. Brug blot 150 g. smeltet smør i stedet.
Hvis du erstatter med olivenolie, så kan smagen godt ændre sig markant, da olivenolie ikke er smagsneutralt. Vi vil ikke anbefale det i netop denne opskrift 🙂
Knus