Brunsviger

Brunsviger – Snasket og blød fynsk brunsviger
Opskrift til bradepande Opskrift til 1 bradepande

Forberedelsestid

1 time

Tilberedelsestid

30 minutter

Samlet tid

1 time og 30 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på den bedste brunsviger, som er snasket og svampet. Du kan også sagtens lave din brunsviger som en kagemand, hvis den skal bruges til fødselsdag. Ellers kan du bage den i bradepande eller i springform og servere den til brunch eller som eftermiddagskage.

Ingrediensliste

  • Kage

  • 1,5 dl. vand
  • 2 dl. kærnemælk
  • 80 g. smør
  • 25 g. gær
  • 1 stk. æg
  • 2 spsk. sukker
  • 0,5 tsk. salt
  • 650 g. hvedemel
  • Remonce

  • 150 g. smør
  • 250 g. brun farin

Fremgangsmåde

  1. Smelt smør. Lad det køle af og sæt til side.
  2. Opløs gær i lunkent vand.
  3. Tilsæt kærnemælk, smeltet smør, sammenpisket æg, sukker og salt.
  4. Tilsæt hvedemel og ælt dejen godt sammen. Dejen er meget våd, men det er sådan du får en lækker og saftig brunsviger.
  5. Sæt dejen til hævning et lunt sted overdækket med et viskestykke i 1 time.
  6. Gør en dyb bradepande klar med bagepapir.
  7. Hæld dejen over i bradepanden.
  8. Hav en lille skål med vand, som du kan dyppe fingrene i.
  9. Dyb fingrene i vand og brug dem til et fordele dejen ud i hele bradepanden.
  10. Sæt dejen til efterhævning i 30 minutter.
  11. Imens dejen efterhæver, så laver du remoncen.
  12. Smør og brun farin smeltes sammen i en gryde ved lav varme. Når det er smeltet sammen, så tages gryden af og sættes til side.
  13. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  14. Lav fordybninger i dejen med fingrene.
  15. Fordel remonce udover hele dejen. Brug evt. fingrene til at fordele det og lav lidt ekstra fordybninger efter remonce er kommet på.
  16. Bag din brunsviger i ca. 18-20 minutter.
  17. Tag den ud af ovnen og lad den køle af.
  18. Pynt evt. med slik, glasur, flødeskum eller nyd den, som den er.
Bedøm denne ret

Opskrift på brunsviger

Den bedste hjemmelavede brunsviger, som er snasket og fyldt med lækkert fyld. En fynsk brunsviger er bare god og hvert år til vores fødselsdag, så bager vi en stor én i bradepande.

Der er bare noget, som siger, at brunsviger hører sig til, når man har fødselsdag. Da vi var mindre, så fik vi altid en stor kagemand fra bageren, som vi fik med i skole. Og måske traditionen kommer derfra.

LÆS OGSÅ: Chokoladeboller

Brunsviger – Snasket og blød fynsk brunsviger

Og så til det evige spørgsmål? Skal den have flødeskum, glasur eller intet på sig? Vi er fra Nordjylland og her har vi altså oftest fået den med flødeskum eller glasur. Vi kan dog bedst selv lide den med flødeskum og slik på. Det var nemlig sådan vi fik den, da vi var små.

Det her er en super nem og god opskrift, som giver en svampet brunsviger. Du kan også sagtens koldhæve dejen ved at tilsætte 1/3 del af den mængde gær, som er angivet og så sætte dejen i køleskabet natten over.

Brunsviger – Snasket og blød fynsk brunsviger

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Kommentarer

  1. Jeg brugte betydeligt meget mere mel end beskrevet i opskriften, hvis det skal være muligt at ælte og rulle den, uden det er en stor klister klat.

    1. Hej Tanja,

      Dejen skal være rimelig våd. Jeg plejer at putte bagepapir i bradepanden og hælde dejen over. Så gør du fingrene våde med lidt vand og bruger fingrene til at skubbe dejen ud i hele bradepanden. Så går det let med at få den ud 🙂

      Knus

  2. Hej med jer, kan man bruge skummetmælk i stedet for kærnemælk? Det er lige det eneste jeg har stående i køleskabet ?

    1. Hej Malene,

      Det kan du godt. Hvis du har et surmælksprodukt i form af creme fraiche, skyr eller noget andet, så tilføj gerne 2 spsk. af det 🙂

      KH

  3. Hvis man laver dejen på den måde, at den koldhæver natten over i køleskabet, er der så ikke andet man skal gøre anderledes, end at det er mindre gær der skal bruges?

    1. Hej Rikke,

      Nej. Du skal selvfølgelig først putte fyldet på dagen efter, inden den bages 🙂

      Kh

  4. Hej
    Vil gerne lave denne brunsviger til mine kollegaer på fredag, da jeg har fødselsdag.☺️
    Hvis man bruger en springform, hvor stor skulle den være? – evt. halvere opskriften?
    Som endnu en Nordjyde, skal der selvfølgelig flødeskum på – den søde udgave, kender I den?
    Hilsen Ida

    1. Hej Ida,

      Hvor stor er din springform?
      Og ja, vi er nordjyder, så selvfølgelig skal der fløde på 😉

      Kh

        1. Hej igen,

          Vil tro, at du skal lave 1/2 portion eller måske lidt mindre end det endda 🙂 Det er i hvert fald vigtigt, når du fordeler dejen i springformen, at den bare bliver ca. 1 cm. høj, fordi den hæver også godt.

          Kh

          1. Hvis man har ylette stående i køleskabet, kan det så bruges 1:1 i stedet for kærnemælk eller skal der mindre deri?

          2. Hej Malene,

            Jeg kan ikke lige huske hvad konsistens ylette har, men hvis det er lige så tyndt som kærnemælk, såkan du godt. Ellers så bare bland lidt vand i det 🙂

            Kh

      1. Hej Ida,
        Ja, det kan du godt. Du kan evt. tilsætte lidt surmælksprodukt også (naturel yoghurt, creme fraiche eller lignende), da det er det syrlige i kærnemælken, der gør den svampet 🙂
        Kh

  5. Hvis man koldhæver den, skal man så tage den ud og lade den hæve i en time i skålen ved stuetemp., før man kommer den ud i bradepanden?

    1. Hej Line,

      Så ville vi tage den ud, putte den i bradepanden og herefter lade den efterhæve en times tid et lunt sted 🙂

      Kh

  6. Hejsa.

    Jeg skal snart bage kage til kollegerne. Jeg bager altid aftenen gør, hvordan holder den sig? Hvordan opbevares den bedst natten over?

    1. Hej Hanne,

      Den er selvfølgelig bedst når den er nybagt og lidt lun. Vi ville blot pakke den godt ned og opbevare den på køkkenbordet 🙂

      Kh

Skriv en kommentar