Brunsviger

Brunsviger – Snasket og blød fynsk brunsviger
Opskrift til bradepande Opskrift til 1 bradepande

Forberedelsestid

1 time

Tilberedelsestid

30 minutter

Samlet tid

1 time og 30 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på den bedste brunsviger, som er snasket og svampet. Du kan også sagtens lave din brunsviger som en kagemand, hvis den skal bruges til fødselsdag. Ellers kan du bage den i bradepande eller i springform og servere den til brunch eller som eftermiddagskage.

Ingrediensliste

  • Kage

  • 80 g. smør
  • 25 g. gær
  • 1,5 dl. vand
  • 2 dl. kærnemælk
  • 1 stk. æg
  • 2 spsk. sukker
  • 0,5 tsk. salt
  • 650 g. hvedemel
  • Remonce

  • 150 g. smør
  • 250 g. brun farin

Fremgangsmåde

  1. Smelt smør. Lad det køle af og sæt til side.
  2. Opløs gær i lunkent vand.
  3. Tilsæt kærnemælk, smeltet smør, sammenpisket æg, sukker og salt.
  4. Tilsæt hvedemel og ælt dejen godt sammen. Dejen er meget våd, men det er sådan du får en lækker og saftig brunsviger.
  5. Sæt dejen til hævning et lunt sted overdækket med et viskestykke i 1 time.
  6. Gør en dyb bradepande klar med bagepapir.
  7. Hæld dejen over i bradepanden.
  8. Hav en lille skål med vand, som du kan dyppe fingrene i.
  9. Dyb fingrene i vand og brug dem til et fordele dejen ud i hele bradepanden.
  10. Sæt dejen til efterhævning i 30 minutter.
  11. Imens dejen efterhæver, så laver du remoncen.
  12. Smør og brun farin smeltes sammen i en gryde ved lav varme. Når det er smeltet sammen, så tages gryden af og sættes til side.
  13. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  14. Lav fordybninger i dejen med fingrene.
  15. Fordel remonce udover hele dejen. Brug evt. fingrene til at fordele det og lav lidt ekstra fordybninger efter remonce er kommet på.
  16. Bag din brunsviger i ca. 15-25 minutter alt efter hvor kraftig din ovn er. Begynd at holde øje med den efter 15 minutter.
  17. Tag den ud af ovnen og lad den køle af.
  18. Pynt evt. med slik, glasur, flødeskum eller nyd den, som den er.
Bedøm denne ret

Opskrift på brunsviger

Den bedste hjemmelavede brunsviger eller brånner, som er snasket og fyldt med lækkert fyld. Vi har givet vores bud på den absolut bedste brunsviger fra Fyn, som er en god og simpel kage. Den kan serveres til kaffen, til fødselsdage eller til brunch. Vi laver den hvert år til vores fødselsdag. Så bager vi en stor én i bradepande, som pyntes med enten flødeskum eller glasur. Vi er jo fra Nordjylland, så oftest kommer der altså flødeskum på og selvfølgelig masser af slik. Det er sådan vi er vokset op med den, men vi ved også, at der er delte meninger omkring flødeskum eller glasur. Der er bare noget om, at brunsvigeren hører sig til, når man har fødselsdag. Da vi var mindre, så fik vi altid en stor kagemand fra bageren, som vi fik med i skole. Og måske traditionen kommer derfra.

Er man ikke til nogle af delene, så er en brånner jo også bare god i sig selv. Der skal bare være nok snask på, så går den rent hjem. Og forresten, kalder du det også en brånner? Eller en brunner? Det er et sjovt kaldenavn, som vi også selv er begyndt at kalde den.

LÆS OGSÅ: Chokoladeboller

Brunsviger – Snasket og blød fynsk brunsviger

Brunsviger opskrift

Det her er en super nem og god opskrift, som giver en svampet brunsviger. Du kan også sagtens koldhæve dejen ved at tilsætte 1/3 del af den mængde gær, som er angivet og så sætte dejen i køleskabet natten over. Dejen må gerne være klistret. På den måde får man den bedste, som ikke bliver tør. Dejen skal alligevel over i en dyb bradepande. Så kan man lige dyppe fingrene i lidt vand og så bruge dem til at fordele dejen ud, så den ikke klistrer fast til fingrene. 

Brunsviger kagemand

Du kan sagtens lave en brunsvigerkagemand ud af denne opskrift. Enten kan du pynte den som en kagemand eller en kagedame, men ellers kan den også skæres ud som det, og så pyntes derefter.

Og så til det evige spørgsmål? Skal den have flødeskum, glasur eller intet på sig? Som vi nævnte tidligere, så er vi jo fra Nordjylland og her har vi altså oftest fået den med flødeskum eller glasur. Vi kan dog bedst selv lide den med flødeskum og slik på. Det var nemlig sådan vi fik den, da vi var små.

Brunsviger – Snasket og blød fynsk brunsviger

Brunsviger til fødselsdag

Vi har spist så meget brunsviger til fødselsdage og fejringer. Vi ved også, at der er stor forskel på hvordan man får brunsvigeren. I Nordjylland kan man både få kagen med glasur eller flødeskum på. Vi er personligt mest til den med flødeskum og masser af slik på. Mange køber nok en færdiglavet kagemand ved bageren, men det er faktisk slet ikke svært at lave en hjemmelavet udgave. Pynt den af med enten flødeskum eller glasur og så masser af slik. Vi kan anbefale den der click-mix fra Haribo, da stykkerne af slik er små der.

Nedenfor kan du se vores udgave af en brunsviger med flødeskum. Vi har skåret kanterne til og også skåret den ud i en mindre portion, da vi ikke fik så mange gæster.

Brunsviger

Brunsvigerens dag

Brunsvigeren har simpelthen sin egen dag! Brunsvigerens dag. Det er den sidste torsdag inden efterårsferien hvert år. Så hvis du ikke har en anledning til at bage den dejlige brunsviger, så bag den i hvert fald den dag. Men sådan en god brånner er jo bare god hele året rundt!

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Kommentarer

  1. Jeg brugte betydeligt meget mere mel end beskrevet i opskriften, hvis det skal være muligt at ælte og rulle den, uden det er en stor klister klat.

    1. Hej Tanja,

      Dejen skal være rimelig våd. Jeg plejer at putte bagepapir i bradepanden og hælde dejen over. Så gør du fingrene våde med lidt vand og bruger fingrene til at skubbe dejen ud i hele bradepanden. Så går det let med at få den ud 🙂

      Knus

  2. Hej med jer, kan man bruge skummetmælk i stedet for kærnemælk? Det er lige det eneste jeg har stående i køleskabet ?

    1. Hej Malene,

      Det kan du godt. Hvis du har et surmælksprodukt i form af creme fraiche, skyr eller noget andet, så tilføj gerne 2 spsk. af det 🙂

      KH

  3. Hvis man laver dejen på den måde, at den koldhæver natten over i køleskabet, er der så ikke andet man skal gøre anderledes, end at det er mindre gær der skal bruges?

    1. Hej Rikke,

      Nej. Du skal selvfølgelig først putte fyldet på dagen efter, inden den bages 🙂

      Kh

  4. Hej
    Vil gerne lave denne brunsviger til mine kollegaer på fredag, da jeg har fødselsdag.☺️
    Hvis man bruger en springform, hvor stor skulle den være? – evt. halvere opskriften?
    Som endnu en Nordjyde, skal der selvfølgelig flødeskum på – den søde udgave, kender I den?
    Hilsen Ida

    1. Hej Ida,

      Hvor stor er din springform?
      Og ja, vi er nordjyder, så selvfølgelig skal der fløde på 😉

      Kh

        1. Hej igen,

          Vil tro, at du skal lave 1/2 portion eller måske lidt mindre end det endda 🙂 Det er i hvert fald vigtigt, når du fordeler dejen i springformen, at den bare bliver ca. 1 cm. høj, fordi den hæver også godt.

          Kh

          1. Hvis man har ylette stående i køleskabet, kan det så bruges 1:1 i stedet for kærnemælk eller skal der mindre deri?

          2. Hej Malene,

            Jeg kan ikke lige huske hvad konsistens ylette har, men hvis det er lige så tyndt som kærnemælk, såkan du godt. Ellers så bare bland lidt vand i det 🙂

            Kh

      1. Hej Ida,
        Ja, det kan du godt. Du kan evt. tilsætte lidt surmælksprodukt også (naturel yoghurt, creme fraiche eller lignende), da det er det syrlige i kærnemælken, der gør den svampet 🙂
        Kh

  5. Hvis man koldhæver den, skal man så tage den ud og lade den hæve i en time i skålen ved stuetemp., før man kommer den ud i bradepanden?

    1. Hej Line,

      Så ville vi tage den ud, putte den i bradepanden og herefter lade den efterhæve en times tid et lunt sted 🙂

      Kh

  6. Hejsa.

    Jeg skal snart bage kage til kollegerne. Jeg bager altid aftenen gør, hvordan holder den sig? Hvordan opbevares den bedst natten over?

    1. Hej Hanne,

      Den er selvfølgelig bedst når den er nybagt og lidt lun. Vi ville blot pakke den godt ned og opbevare den på køkkenbordet 🙂

      Kh

  7. Min kage har altid været svampet og lækker. I opskriften står det 20-25 min. Jeg gav min 20 min det resulterede desværre i en tør kage. Plejer der ikke kun at stå 15 min 😊

    1. Hej,

      Vi har lige skrevet det til. Vores får omkring 20 minutter, men der kan være så stor forskel på ovne 🙂

      Kh

    1. Hej Ditte,

      Nej du skal bruge 2 dl. i alt, så det vil være 1 dl. creme fraiche og så 1 dl. vand/mælk <3

      Kh

  8. Bliver den også god, hvis man koldhæver den? Og hvor meget gær tænker I så, at der skal bruges? 😅

  9. Hejsa

    Vil jeg kunne dele dejen og dele den i to og putte dem i to fade på følgende størrelse: 24×34? Eller skal der mindre fade til og hvis ja, hvilken størrelse vil du anbefale?

    Skal jeg lave ekstra fyld mon? ☺️

    Mvh Louise

    1. Hej Louise,

      Så ville jeg gange med 1,5 🙂 Og hvis du er til ekstra meget fyld, så gang selve fyldet med 2 🙂

      Kh

  10. Hvis jeg bare laver den i den store bradepande, som hører til ovnen, så passer opskriften? Min bradepande er 35×39? ☺️
    Jeg tænker det er nemmere.

    Mvh Louise

  11. På trods af ingen mælk og frisk gær blev den mega god, med blot tør gær og 3,5 dl vand blandet med creme fraiche

Skriv en kommentar