Chokoladeboller
Forberedelsestid
20 minutterTilberedelsestid
2 timerSamlet tid
2 timer og 20 minutterBeskrivelse
Opskrift på nemme og luftige chokoladeboller med masser af chokolade. Det er verdens bedste chokoladeboller, som ikke bliver tørre.
Ingrediensliste
- 5 dl. kærnemælk
- 50 g. gær
- 1 dl. raps- eller solsikkeolie
- 1 stk. æg
- 1,5 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 900 g. hvedemel
- 200 g. mørk chokolade
Fremgangsmåde
- Tag kærnemælk ud 15 minutter før den skal bruges. Kærnemælk hældes over i din røreskål, herefter røres gær ud.
- Tilsæt nu olie, sukker, salt og et sammenpisket æg og rør det hele godt sammen. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet. Ælt din dej, indtil den er smidig og glat.
- Chokolade hakkes groft og æltes i til sidst. Ælt ikke for længe, når chokoladen er kommet i, så undgår du, at den smelter.
- Dejen deles i 20 stykker og formes til boller.
- Gør en dyb bageplade med bagepapir klar. Placer dine boller med 1-2 centimeters afstand fra hinanden. På den måde vokser de sammen og du undgår tørre kanter.
- Dæk dine chokoladeboller med et viskestykke og sæt dem til hævning et lunt sted i 2 timer.
- Ovnen tændes på 200 grader over- og undervarme.
- Pensl dine chokoladeboller forsigtigt med et sammenpisket æg. Bag dine boller i cirka 10-14 min. alt efter styrken på din ovn. Hold øje med dem efter 8 minutter.
- Lad dem køle af på en bagerist.
Opskrift på chokoladeboller
Her får du den bedste opskrift på luftige og nemme chokoladeboller med masser af chokolade. Vi vil vove at påstå, at det er verdens bedste chokoladeboller! Det synes vi i hvert fald selv. De er store, bløde og bliver ikke tørre eller klæge. Vi laver dem med kærnemælk, da det gør dem super bløde og luftige.
Vi elsker, når man placerer dem tæt på en bageplade, så de hæver sammen. Så undgår man nemlig tørre kanter og får derimod de lækreste chokoladeboller. Den her opskrift er også super nem sammenlignet med andre. Dejen skal nemlig kun hæve én gang. Det gør den her opskrift til den absolut nemmeste af alle.
LÆS OGSÅ: Banankage med chokolade
Luftige chokoladeboller
Vi får luftige chokoladeboller ved at sørge for at lade dem hæve godt. Det er nemlig super vigtigt, da de ellers bliver tørre og kedelige hurtigt. Vi bruger desuden kærnemælk, som også er med til at gøre dem super bløde. Du kan dog sagtens bruge almindelig mælk, hvis du ikke har kærnemælk. Hvis du derimod har noget skyr, yoghurt eller creme fraiche stående, så tilsæt 1-2 spsk. af det, da det giver samme effekt.
Vi lader dem kun hæve én gang
Modsat mange andre opskrifter, så lader vi vores chokoladeboller hæve én gang i alt. Vi former derfor dem med det samme efter dejen er æltet. Så placerer vi dem på en bageplade og lader dem herefter hæve 2 timer et lunt sted. Så synes vi personligt, at vi får de bedste og lækreste boller.
Kan dejen koldhæves?
Dejen kan sagtens koldhæves. Så vil vi anbefale at bruge 15 g. gær i stedet for 50 g. Så kan du selv vælge om du vil forme bollerne inden eller efter de har hævet. Vi plejer dog at forme dem inden og så blot placere dem i nogle små bradepander, som kan være i køleskabet. Så deler vi dem i 2 små bradepander. Det er nemt dagen efter blot at skulle tænde ovnen og bage dem. Så er det lige pludselig ingen sag at vågne op til hjemmebagte, lækre chokoladeboller.
LÆS OGSÅ: Store og bløde kærnemælksboller
Hvordan opbevares de bedst og kan de fryses?
Vi plejer altid at fryse dem ned, hvis vi ved, at vi ikke får spist dem alle i løbet af et par dage. Ellers opbevarer vi dem i en plastikpose, som er lukket. Gerne på køkkenbordet, da de bliver tørre i køleskabet. Men vi vil helt klart anbefale at fryse dem ned. Frys dem ned med 4-5 boller pr. pose. Så er de nemme at tage op og lune, når trangen til noget sødt melder sig.
Vi nyder i hvert fald godt af at have dem på frost, når vi kommer hjem fra universitet. Så er de nemme lige at lune på brødristeren eller ved en hurtig tur i ovnen.
Følg også med på de sociale medier
Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.
Kommentarer
Jeg sætter chokolade bollerne ind i ovnen og hæve, så er jeg fri for at viskestykket (måske) klistrer fast. Og for at gøre bollerne ekstra svampede og lækre pensler jeg dem med smeltet smør 😊
Skal kærnemælken være kold? Synes ikke det er beskrevet. Og mine boller hæver ikke som på jeres billede.
Hej Tina,
Vi lader den lige stå ude 15 minutter inden den skal bruges. Den skal ikke lunes, da dejen bliver for varm så og så vil chokoladen smelte.
Det er meget vigtigt, at de får lov til at hæve flot op. Det kan være, at det tager 1,5 time eller 2 timer eller 2,5 time. Det kommer an på hvor varmt der er det sted de står og hæver 🙂
Knus
Skal det helst stå et sted hvor det er meget varmt eller køligt.?
Hej,
Tænker du på når de skal hæve? Så et lunt sted 🙂 Ikke for varmt og ikke for køligt.
Kh
Hvor meget vil i tro hver bolle cirka vejer? Altså inden de er bagt 🙂
Hej,
70-75 g. 🙂
Kh
Kære mummum, kan jeg bruge letmælk eller skummetmælk i stedet for kærnemælk?? Tak for det
Hej Fatima,
Det kan du godt, de bliver nok bare ikke lige så svampede så 🙂
Kh
Kan man bruge naturel yoghurt i stedet for kærnemælk? 🤞🏻🤔
Hej Camilla,
Sagtens. Bland bare lige lidt vand i det, så det ikke er så tykt 🙂
Kh
Hej!
Mine hæver flot, men når jeg pensler dem med æg, falder de sammen igen.
Er det fordi jeg bør lade dem hæve i mere end 1.5 timer?
På forhånd takz
Hej An,
Nej, det er fordi man skal være meget forsigtig når man pensler. Man punkterer nemlig hævningen, men de bliver også super luftige og svampede. Du kan evt. lade være med at pensle dem 🙂
Kh
Hej.
Kan man lade dem hæve hele natten også i ovnen om
Morgenen?
Hej Carina,
Vi har ikke selv prøvet det, men flere har haft fine oplevelser med det. Brug blot halv mængde gær og koldhæv dejen natten over 🙂
Kh
Hejsa ☺️
Hvordan varmer du dem når de har været på frost? ☺️
Hej Tanja
Vi varmer dem ved 180 grader alm. ovn i 5-8 minutter, når de er optøet 🙂
God weekend til dig!
Kh
Hej🤗
Er det samme mængde dej i har lavet af på billedet? Ser nemlig ud til der kun er 12, jeg har lavet 20 som der står og de står lige nu til hævning.
Håber de bliver ligeså fine og store som dem på billedet, det er første gang jeg laver dem😋
Hej Ilse,
Det er samme mængde ja, vi har bare fordelt ud på 2 bageplader 🙂
Kh
Kan man bruge olivenolie i stedet for rapsolie? 🙂
Hej Charlotte,
Ja, men olivenolie er ikke smagsneutralt, så vi anbefaler en smagsneutral olie som erstatning 🙂
Kh
Kan man bruge chokoladeovertræksknapper i bollerne i stedet for alm. chokolade?🤔
Hej,
Sagtens 🙂
Kh
Kan jeg bruge smør istedet for olie.? ☺️
Hej,
Sagtens 🙂
Kh
For mig fungerede det slet ikke med yougurt 1-2spsk istedet for 5dl kærnemælk. Dejen blev ikke som ønsket.. Jeg har derfor brugt dej opskriften på de gode pølsehorn og det fungerede ☺️
Jeg tror, at du skal erstatte de 5 dl kærnemælk med 5 dl mælk + 2 spsk yoghurt – det er i hvert fald sådan jeg læser det.
Hej 🙂
Kan de laves hvis man ikke har en røremaskine ?
Hej,
Sagtens 🙂
Kh
Hej.
Har lige bagt 30 stk i dag og jeg om sige det er de bedste chokolade boller jeg og familien har fået.
De er meget bedre end fra bageren ja selv fra Lagkagehuset.😀
Marts 7- 2021
Hej Minna,
Dejligt at høre! 🙂
Kh