Her finder du alle vores opskrifter på nemme og lækre grønkålssalater. Grønkålssalat kan serveres til juleaften, til aftensmaden eller bruges som en måltidssalat.

Råvarer og variationer

Hvilken type grønkål egner sig bedst til salater?
Frisk grønkål er rigtig lækkert i salater. Det kan både være fra stok eller færdigsnittet grønkål. Hvis du køber det med stok, så skær stokken fri og snit grønkålen fint.

Hvordan varierer man grønkålssalat mellem en frisk og en mere fyldig udgave?
Hvis du vil lave en fyldig grønkålssalat, så kan der tilføjes bagte elementer i form af bagte rodfrugter. Gulerødder, sød kartoffel, pastinak og tomater er gode at bage og bruge i salat.

Kan man blande grønkål med både frugt, kerner og ost i samme salat?
Det kan man sagtens ja. Man kunne lave en salat med grønkål, granatæble, ristede græskarkerner og flager af parmesan.

Hvordan tilpasser man salaten, hvis den skal være mere sød eller mere syrlig?
Brug gerne frugter i din grønkålssalater. Det kan både give sødme og syrlighed. Appelsiner, granatæble, melon, æbler og pærer er gode at bruge.

Hvad er forskellen på rå grønkål og masseret grønkål i salater?
Rå grønkål kan godt virke meget tørt på tungen. Når kålen masseres, så blødgøres den, hvilket gør den nemmere at spise og nemmere at fordøje. Det giver en mere behagelig smagsoplevelse at massere kålen, evt. med dressingen.

Forberedelse

Hvordan får man grønkål mør og blød uden at den mister struktur?
Massér den let med dressingen. Pas på med ikke at massere for meget. Du kan også blot vende grønkålen med dressingen noget tid inden den skal spises. Det vil også blødgøre kålen en smule.

Hvor tidligt kan grønkålen forberedes uden at blive tør?
Masseres den med dressingen, så kan den sagtens klargøres flere timer før.

Hvordan undgår man, at grønkålen bliver bitter i smagen?
Sørg for, at den er frisk og ikke for gammel. Fjern også stokken, da den kan være bitter i smagen.

Kan grønkål trække i dressing uden at blive slatten?
Ja, det kan den sagtens. Vend dressingen med grønkål, men lad være med at massere for meget.

Hvordan balancerer man teksturen mellem grønkål og blødere ingredienser?
Grønkål har ikke samme sprødhed som spidskål. Vi synes derfor, at det er vigtigt, at der tilføjes et sprødt eller fyldigt element til ens salat med grønkål. Det kunne være æbler, mandler, granatæblekerner eller lignende.

Dressing og smag

Hvordan vælger man dressing, der passer til grønkålens markante smag?
Vi går ofte med en sød/syrlig dressing. Ofte en vinaigrette eller lignende, da vi synes det komplimenterer smagen fra grønkålen.

Hvordan får man den rette balance mellem syre, sødme og fedme i salaten?
Det kommer an på hvilke elementer, som man bruger. Brug gerne grønkål som en bund og vend den med noget dressing. Herefter kan der kommes ristede nødder, fetaost, frisk appelsin, granatæble eller almindelige æbler på. Det giver en god balance mellem alle elementerne.

Hvilke dressinger fungerer bedst til både hverdags- og juleretter?
Vores go-to dressing er en dressing, som rystes sammen i et glas. Den består af olivenolie, honning, citronsaft, sennep samt salt/peber.

Hvordan undgår man, at dressingen bliver for tung til grønkål?
Lav en olie-baseret dressing og brug gerne noget syre som citron eller eddike.

Hvordan tilpasses dressingen, hvis salaten skal serveres til varme retter?
Så ville vi gå med en olie-baseret dressing.

Servering

Hvordan serverer man grønkålssalat, så den fremstår frisk og indbydende?
Masser af forskellige elementer. Husk også at have noget cremet, noget sprødt og noget sødt og syrligt. Det giver den perfekte balance og giver en frisk grønkålssalat.

Kan grønkålssalat laves i portioner til gæster?
Ja, det kan den sagtens.

Hvordan kombinerer man salaten med både klassiske og moderne menuer?
Det kan man gøre med fyldet i salaten. Man kan også lave en waldorf-lignende grønkålssalat med en hvid dressing, vindruer og æbler, som går godt til mere klassiske og gammeldags retter.

Hvordan undgår man, at salaten bliver tør eller kompakt på bordet?
Vend salaten i en god dressing, så den ikke er tør.

Hvilke elementer gør grønkålssalat mere mættende som tilbehør?
Nogle bagte rodfrugter som gulerødder, søde kartofler eller lignende. Brug også gerne ristede nødder, da de også mætter godt.

Opbevaring

Hvor længe kan grønkålssalat holde sig i køleskab?
1-2 dage. Herefter begynder den at blive vandet og slatten.

Hvordan opbevarer man salaten, hvis dressing og fyld skal være adskilt?
I bøtter. Eller et stort fad, hvor man kan bruge stanniol eller lignende til at lave små rum.

Hvordan undgår man, at grønkålen mister sprødhed ved opbevaring?
Opbevar den gerne på selve stokken på køl eller et køligt sted.

Kan grønkålssalat forberedes dagen før uden at ændre karakter?
Den vil blive mere blød dagen efter. Du kan evt. forberede alle tingene og så først vende det sammen på dage.

Hvordan opbevarer man rester, så smag og tekstur bevares bedst?
I en lufttæt beholder.