Stollen

Stollen
Opskrift til personer Opskrift til 8 personer

Forberedelsestid

1 time og 45 minutter

Tilberedelsestid

30 minutter

Samlet tid

2 timer og 15 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på stollen med marcipan, nødder, tørrede frugter og lækre krydderier. Et traditionelt tysk julestollen af en gærdej.

Ingrediensliste

  • Julestollen

  • 60 g. smør
  • 25 g. gær
  • 1,5 dl. vand
  • 0,5 dl. naturel yoghurt
  • 0,5 tsk. salt
  • 3 spsk. sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 0,5 tsk. stødt kanel
  • 0,5 tsk. stødt kardemomme
  • 50 g. rosiner
  • 40 g. mandelsplitter
  • 30 g. sukat
  • 350 g. hvedemel
  • 150 g. marcipan
  • Til toppen

  • 10 g. smør
  • 30 g. flormelis

Fremgangsmåde

  1. Smelt smør. Tag gryden af blusset.
  2. Tilsæt vand og naturel yoghurt til smørret.
  3. Hæld blandingen over i en skål eller i din røreskål. Sørg for, at det blot er lillefingervarmt.
  4. Opløs gær i blandingen.
  5. Tilsæt salt, sukker og krydderier.
  6. Tilsæt hvedemel, rosiner, mandelsplitter og sukat.
  7. Ælt dejen godt sammen. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet.
  8. Sæt dejen til hævning overdækket med husholdningsfilm og et viskestykke i 1 time.
  9. Drys hvedemel på bordet. Tag dejen ud. Rul den ud til en aflang oval.
  10. Rul marcipanen ud til en pølse, som er lige så lang som din dej.
  11. Placer marcipanen i midten. Fold siderne af dejen op over, så det formes som et brød.
  12. Kom brødet på en bageplade med bagepapir. Vend samlingen nedad.
  13. Lad brødet efterhæve i 30 minutter.
  14. Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
  15. Sæt brødet ind i ovnen på anden nederste rille. Bag det i ca. 25-30 minutter. Det skal lyde hult, når du banker på det, så er det færdigt.
  16. Tag brødet ud. Lad det køle af.
  17. Smelt smør. Pensl det smeltede smør på brødet. Kom flormelis i en fin trådsi og sigt det over.
  18. Server brødet i skiver.
Bedøm denne ret

Opskrift på stollen

Stollen er et tysk julebrød med nødder, marcipan, krydderier og tørret frugt. Det er et traditionelt tysk brød, som nydes i juletiden. Selve brødet er egentlig blot en simpel gærdej, som man så fylder med alle de her lækkerier. Brødet skæres i skiver og så kan det spises med eller uden smør, alt efter hvad man er til. Eftersom det er et tysk brød, så er det ikke så udbredt her i Danmark, men tager man en tur til grænsen eller Tyskland, så finder du det overalt i juletiden.

Så hvis du vil prøve kræfter med en anderledes juleopskrift, så kan vi anbefale dig at prøve at bage dette brød. Det smager skønt med alle de forskellige lækre ting i brødet. Det er samtidig også en super måde at få brugt eventuelle rester fra julen som nødder, marcipan og tørrede frugter, hvis du har fået købt lidt for meget.

LÆS OGSÅ: Juleboller

Stollen Stollen

Stollen

Tysk julestollen

Sådan et tysk julestollen smager så skønt. Som sagt, så er der jo en masse forskellige lækre ting i, men hvis du ikke er til tørret frugt, så kan du sagtens udelade det. Af tørrede frugter kan du bruge rosiner, dadler, figner eller andet tørret frugt.

Men hvis det skal være et traditionelt tysk julestollen, så skal du altså lave det med alle tingene.

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Skriv en kommentar