Juleboller med chokolade

juleboller
Opskrift til stk. Opskrift til 12 stk.

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

1 time og 30 minutter

Samlet tid

1 time og 40 minutter

Beskrivelse

Den bedste opskrift på juleboller med chokolade og nødder. Det her er de juleboller, som vi altid fik ved vores lokale bager som børn og det er de absolut bedste. Vi glæder os hvert år til at bage dem igen ved juletid, da de er blevet en af vores faste juleopskrifter.

Ingrediensliste

  • 50 g. gær
  • 2 dl. mælk
  • 1 dl. creme fraiche
  • 60 g. smør
  • 0,5 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 0,5 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 1 stk. økologisk appelsin
  • 100 g. mørk chokolade
  • 450 g. hvedemel
  • Til toppen

  • 1 stk. æg
  • 50 g. perlesukker
  • 30 g. mandelflager

Fremgangsmåde

  1. Smelt smør og sæt til afkøling.
  2. Lun mælk en smule. Den må IKKE være brandvarm.
  3. Hæld mælken over i en skål. Tilsæt creme fraiche.
  4. Opløs gæren i blandingen.
  5. Tilsæt kanel, vaniljesukker, kardemomme, salt og sukker.
  6. Riv appelsinskral af halvdelen af appelsinen på et fint rivejern og pres saften ud af hele appelsinen. Tilsæt det i blandingen.
  7. Tilsæt nu smeltet smør og hvedemel. Det er ikke sikkert du skal bruge alt melet. Ælt dejen godt sammen til den er smidig. Den må dog gerne være lidt klistret.
  8. Hak chokolade groft og vend det til sidst i dejen.
  9. Drys mel på et bord og hæld dejen ud.
  10. Del dejen i ca. 12 boller og tril dem runde.
  11. Læg dem på en bradepande beklædt med bagepapir – sæt dem gerne med 4-5 cm mellemrum – så får de lov at hæve lidt sammen.
  12. Lad dem hæve tildækket et lunt sted i 1,5 time.
  13. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  14. Pensl dem med et sammenpisket æg og drys med sukker og hakkede nødder på toppen.
  15. Når ovnen er varm, så bages bollerne i ca. 10-15 minutter, alt efter hvor kraftig din ovn er. Hold øje med dem efter 10 minutter.
  16. Når de har fået lidt farve på toppen og er færdigbagte, så tages de ud af ovnen.
  17. Lad dem afkøle på en bagerist.
Bedøm denne ret

Opskrift på juleboller

De absolut bedste juleboller med mørk chokolade, appelsin og lækre julekrydderier. Det her er svampede og bløde boller fyldt med smag fra appelsin, kanel, vanilje og kardemomme. En ægte julebolle, som er pyntet med perlesukker og hakkede nødder på toppen. Én af de ting, som vi bare skal bage hvert eneste år i juletiden.

Nyd julebollerne til eftermiddagskaffen eller aftenskaffen. De er gode, som de er. Men de kan også sagtens skæres over og nydes med et lag smør på. Det gør bestemt ikke dårligere. Der er virkelig intet som en nybagt og lun julebolle.

LÆS OGSÅ: Norske klejner

Opskrift på juleboller

De bedste juleboller

Hvis du er på jagt efter de bedste juleboller, så skal du helt klart prøve disse. Modsat så mange andre opskrifter, så lader vi kun bollerne hæve én gang. Det giver bløde og lækre boller, som ikke bliver tørre.

Vi har i opskriften brugt mørk chokolade, men du kan også sagtens bruge rosiner, hvis du er mere til det. Vi synes blot at kombinationen af mørk chokolade, appelsin og de lækre krydderier spiller helt perfekt sammen. Hvis du er mere til en fyldt bolle, så kan du også lave fyldte juleboller med marcipan. De smager også skønt.

juleboller

 

Ønsker du gule juleboller?

Du kan sagtens tilføje 1 tsk. gurkemeje i dejen og få en gul farve i dine boller. gule juleboller

Kan jeg fryse bollerne?

Du kan sagtens fryse julebollerne ned. Lad dem køle af efter de er bagt. Pak ca. 4-6 stk. i en frysepose og put dem herefter i fryseren. Sørg for, at de ikke bliver mast. Ved optøning, så tages de op et par timer før de skal bruges. Lun dem kort i en forvarmet ovn eller giv dem en tur på brødristeren, så er de (næsten) lige så gode, som nybagte!

Følg også med på de sociale medier
Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.

Kommentarer

    1. Hej Lis,

      Det kan ikke smages og kan sagtens udelades. Det giver blot en flot gul farve på bollerne 🙂 Sådan fik vi dem i vores barndomsby.

      Knus

  1. Hej
    Hvis man skal bruge bollerne tidligt næste morgen og derfor gerne vil bage dem dagen før, kan man det uden de bliver tørre?

    1. Hej Gitte,

      Det kan du godt. Men alternativt kan du også koldhæve dejen og bruge 10 g. gær og lade dejen hæve i køleskabet natten over 🙂

      Kh

  2. Hej 🙂 ser virkelig lækkert ud, og de kommer til at passer helt perfekt til et lille jule arrangement jeg skal holde!
    er ikke så rutineret i bagning, så hvis nu jeg vil lave dobbelt portion og kold hæve dejen, skal der så stadig kun 10 gr. gær i?
    mvh. en nybegynder 😉

    1. Hej Mia,

      Hmm, så ville vi nok bruge 15 g. gær og så koldhæve dejen 🙂 Husk at lade den efterhæve 30-40 minutter inden de bages 🙂

      Kh

  3. Super lækre boller. Dog blev de noget flade og skrøbelige specielt efter de havde været i fryseren.
    Tror måske jeg skal have lidt mere mel i næste gang. Skal bestemt bage dem igen da smagen er så lækker med kold smør på?

    1. Hej Eva,

      De er meget luftige, så hvis de ligger for tæt i fryseren eller maser hinanden, så kan de godt blive lidt flade 🙂

      Kh

    1. Hej Bente

      Vi har ændret lidt på opskriften for hele tiden at forbedre 🙂
      Der er ikke gurkemeje i mere, men du kan sagtens tilsætte det!

      Rigtig god jul til dig 🙂

  4. Kunne man bruge TANGZHONG METODEN til denne opskrift, og hvor meget skal man så lave til jævning? Er mængderne ellers de samme?

    1. Hej Kathe,

      Du kan godt bruge tangzhong-metoden ja 🙂 Jævningen skal laves af 22.5 g. hvedemel og 112 g. mælk.

      Herefter tilsætter du 225 g. mælk og 427 g. hvedemel til opskriften og den samme vægt af alle de andre ting 🙂

      Kh

  5. Jeg vil gerne koldhæve dejen natten over i køleskab.
    Skal dejen/bollerne så efterhæve ved stuetemperatur i 30-40 minutter, mens det stadig er dej i skålen, eller skal bollerne formes direkte fra køleskabet, og så hæve de 30-40 minutter?? Altså er det dejen eller bollerne der skal efterhæve??

  6. Hej! Jeg lavede disse vildt lækre juleboller sidste år, og min mand elskede dem og har ønsket dem igen i år 😉 jeg havde dog problemer med, at dejen blev meget klistret og nærmest umulig at forme til boller, og selvom jeg tilsatte mere mel, blev de ved med at være klistrede. Efter bagning resulterede det så i, at de faktisk blev lidt tørre selvom dejen fortsat var klistret, da jeg formede dem. Har fulgt opskriften, og de er rørt sammen på en røremaskine. Har du nogle bud på, hvad jeg kan have gjort forkert? 🤔

  7. Hej
    Kan jeg bruge tør gær til denne opskrift? Jeg bor i Cananda og det er alt jeg har til rådighed?
    Tak på forhånd

Skriv en kommentar