Flæskesteg med sprød svær Flæskesteg med sprød svær Opskrift til 123456789101112131415161718192021222324252627282930 personer Opskrift til 4 personer Forberedelsestid 10 minutterTilberedningstid 1 time og 45 minutterSamlet tid 1 time og 55 minutter Del Pin Print BeskrivelseNem opskrift på flæskesteg med sprød svær. Mange har problemer med flæskestegen og får ikke sprøde svær som forventet. Med denne opskrift får du sprødt svær og samtidig en saftig steg.Ingrediensliste 1,3 kg. flæskesteg 5 dl. vand 1 stk. svinebouillonterning 4 stk. laurbærblade salt KØB PÅ NEMLIG Læg i kurven til - + Læg i kurv hos Nemlig.com Lægger i kurv... I samarbejde med Nemlig.comFremgangsmådeOpvarm ovnen til 200 grader varmluft.Tag din steg frem. Kør alle sværene i gennem med en kniv – sørg for at skære sværerne helt i gennem – dog ikke ned i selve kødetGnub godt med salt i mellem sværerne og sæt dernæst laurbærblade i sværerne med 6-8 sværs mellemrum.Find et ildfastfad og læg stegen heri. Hvis der er højdeforskel på stegen må der gerne ligges staniolkugler under for at jævne overfladen ud – det giver ensartede og sprøde svær.Hæld bouillonvand i fadet – skal dække 1/3 af stegens højde.Sæt fadet midt i ovnen i 45 minutter.Hæld noget af bouillonvandet over sværerne.Nu skal den have cirka 1 time eller indtil den får en kernetemperatur på cirka 62 grader. Tjek gerne temperaturen undervejs.Hvis vandet begynder at svinde meget ind under tilberedningen, så kan du hælde lidt mere vand i fadet undervejs.Tag stegen ud af ovnen, når den er færdig.Tag stegen over på et skærebræt. Gem væsken fra stegen, så du kan bruge det til en god sovs.Lad den gerne hvile 5-10 minutter (den skal ikke dækkes til med noget), inden den skæres ud.Skær ud i skiver og server. Drys evt. med lidt ekstra salt på selve kødet.Lås skærmOpskrift på flæskesteg i ovnenHer får du vores bedste opskrift på en saftig og perfekt flæskesteg med sprød svær, som ikke bliver tør. Fordi hvordan er det nu lige, at man laver den bedste flæskesteg i ovn? Det giver vi dig vores bedste tips og tricks til lige her. Sådan en steg skal man nemlig kunne mestre, hvis du spørger os. Det er faktisk super nemt at lave en god flæskesteg og det kræver ikke avancerede metoder. Så hvis du vil imponere familien med en stor hjemmelavet julemiddag, så kan du her lære at lave en god steg, som bliver god hver gang.Flæskesteg kan bruges til mange ting. Du kan servere den på den klassiske måde med kogte kartofler, brun sovs og rødkål. Har du rester af den, så kan de bruges i en flæskestegssandwich eller flæskestegsburger. Resterne er også helt fantastiske i en omgang biksemad eller på en rugbrødsmad med rødkål, så der behøves på ingen måde at gå noget til spilde. Derfor laver vi også altid gerne lidt ekstra steg, så vi har lidt rester til dagen efter.LÆS OGSÅ: Flæskesteg i airfryerKamsteg i ovnDen her opskrift på kamsteg er super nem og virkelig lækker. Der er intet fancy ved den, så vi vil mene at enhver kan finde ud af at lave en steg, som er saftig indvendigt og som har sprøde svær på toppen. Vi tilbereder vores flæskesteg i varmluftsovn. Det synes vi giver en jævn fordelt varme, som giver en saftig steg med sprøde svær på toppen. Det er meget forskelligt hvad folk gør, men det her fungerer godt for os.Mine svær bliver ikke sprøde, hvad jeg gør jeg forkert? Er din steg ujævn i højden? Nogle gange kan det være nødvendigt at lægge noget staniol under stegen nogle steder, så den får samme højde. Så undgår du nemlig, at det kun er noget af stegen, som bliver sprød. Kernetemperatur flæskestegHvordan er det nu lige med stegetid, stegning og kernetemperatur på sådan en steg? Stegetiden afhænger selvfølgelig af hvor stor din steg er. Du skal tage din steg ud, når den når en kernetemperatur på 62 grader. Kommer temperaturen over 65 grader, så risikerer du, at din steg bliver tør. Så vi kan helt klart anbefale, at man lige holder øje med stegen og tjekker den undervejs. For som sagt, så kan der altså være forskel på størrelse, stegetid osv.Ift. til stegning af stegen, så kan man bruge en tommelfingerregel omkring stegetid pr. kg. Den siger, at den skal have ca. 1 time pr. 1 kg. Så en steg på ca. 1,5 kg. skal have 1,5 time i ovnen. Det er et godt pejlemærke, men vi anbefaler stadigvæk, at man lige tjekker med et stegetermometer undervejs. Så får man altså den bedste steg og man har nemmere ved at holde øje med temperaturen.Brun sovs til flæskestegNår stegen kommer ud af ovnen, så skal den gerne hvile 5-10 minutter. Den tid kan man jo udnytte til at lave en helt fantastisk brun sovs til! Sådan en er slet ikke svær at lave, men den kan på ingen måde undværes, når man skal have en omgang flæskesteg. I hvert fald ikke, hvis du spørger os. Og sådan en sauce må gerne være lidt mørk. Og så skal den helst ikke være så tynd, at den løber af kartoflerne. Så har du altså en helt perfekt brun sovs. Du finder vores bedste opskrift lige her. Hvor meget flæskesteg pr. person?Du skal beregne ca. 200 gram rå steg pr. person. Men igen, så afhænger det også af hvilke typer personer, som skal spise stegen. Er det fuldvoksne mænd, så ville vi nok beregne ca. 300 g. pr. person. Er det derimod kvinder, så ville vi beregne 150 g. pr. person. Så derfor er 200 gram pr. person sådan et godt gennemsnitligt tal, som plejer at passe rimelig godt.LÆS OGSÅ: Langtidsstegt flæskestegTilbehør til din stegHvis du vil køre det helt klassiske tilbehør til din steg, så går man jo aldrig galt i byen med kogte kartofler, brunede kartofler en omgang rødkål og en brun sovs. Det er vores foretrukne tilbehør til flæskesteg. Men vi serverer også gerne en eller anden form for salat til. Vi synes nemlig, at det er godt med noget frisk til, som man balancere alt det andet. Her kan vi anbefale en sprød rødkålssalat med appelsin eksempelvis. Det kunne også være en grønkålssalat med granatæble og mandler. Det plejer i hvert fald altid at falde i god jord hos vores gæster, når der også lige bliver serveret noget frisk til.Læs mere om den sprøde flæskesteg herSpørgsmål til stegEr flæskesteg og kamsteg det samme? Flæskestegen er ikke en udskæring eller et stykke kød. Når stegen er blevet tilberedt i ovnen og har fået sprøde svær, så kaldes det for en flæskesteg. Til at lave det kan man bruge kamsteg, ribbensteg eller nakkesteg.Er flæskesteg og ribbensteg det samme? En ribbensteg er mere fed. Den har mere fedt og er meget saftig. Den kan tilberedes på samme måde som en flæskesteg.Er flæskesteg og svinekam det samme? Flæskesteg er fællesbetegnelsen når svinekam, kamsteg, ribbensteg, nakkesteg osv. tilberedes i ovn og får sprøde svær.Er nakkesteg flæskesteg? Ja, en nakkesteg kan også bruges.Hvad er krogmodnet flæskesteg? En krogmodnet steg bliver hurtigere mør og får sprødere svær. Kødet hænges på krog hos slagteren og kødet går naturligt i gang med at nedbryde proteinerne i bindevævet.Hvor kommer flæskesteg fra på grisen? Den sidder langs ryggen på grisen.Tilberedningstemperaturer og kernetemperaturHvilken kernetemperatur skal flæskesteg have? Kernetemperaturen skal være 60-62 grader.Skal flæskesteg tilberedes i varmluft eller almindelig ovn? Vi tilbereder flæskestegen ved varmluft, men den kan også sagtens tilberedes i almindelig ovn.Hvor lang tid skal flæskesteg steges pr. kg? En tommelfingerregel siger, at stegetiden pr. kg. er omkring 1 time.Hvad er stegetiden for flæskesteg på 2 kg? Omkring 2 timer.Hvad er stegetiden for flæskesteg på 2,5 kg? Omkring 2,5 time.Hvor meget flæskesteg skal man beregne pr. person? 250 g. pr. person.Hvor meget flæskesteg pr. person til julefrokost? Omkring 150 g., da der med stor sandsynlighed også vil være en del andre retter.Hvor meget flæskesteg pr. person til flæskestegssandwich? Omkring 70-100 g. pr. person.Hvor meget steg til 10 personer? 2500 g.Hvor meget steg til 15 personer? 3750 g.Hvor meget steg til 20 personer? 5 kg.Hvor meget steg til 40 personer? 10 kg.Tilberedning og tilberedningsmetoderHvordan genopvarmer man flæskesteg dagen efter? Varm en skive op på en pande i lidt fedtstof ved lav/middel varme. Den er også god kold på en skive rugbrød.Hvorfor skal flæskesteg i en kold ovn? Det er forskelligt hvordan man gør. Vi sætter stegen ind i en forvarmet ovn.Hvorfor skal en flæskesteg hvile? Det er altid vigtigt at lade kød hvile. Ved tilberedelse samler kødets saft sig i midten og når det hviler efter tilberedning, så fordeler det sig ud i kødet igen. Skæres stegen for hurtigt, så løber saften ud.Skal flæskestegen steges med sværen nedad? Det gør man i nogle opskrifter. Vi gør det ikke.Almindelige problemer og løsningerHvorfor bliver min flæskesteg ikke sprød? Sørg for, at den er jævn i højden. Hvis den er lav nogle steder, så klods den op med sølvpapirskugler, så den har samme højde over det hele. Derudover er det vigtigt med rigeligt salt imellem sværene.Hvorfor bliver min flæskesteg tør? Vi anbefaler at bruge stegetermometer, når du laver flæskesteg. Bliver den mere end 65 grader, så står du nok med en meget tør steg.Hvorfor er flæskesteg nogle gange lidt lyserød? Så ligger kernetemperaturen nok lige omkring 62 grader. En steg må gerne være let rosa indeni.Tilbehør og serveringHvilken vin passer til flæskesteg? En pinot noir fra Bourgogne eller New Zealand er et klassisk valg.Hvilken bouillon er bedst til flæskesteg? Vi bruger svinebouillon til fonden.Hvilken rødvin passer til flæskesteg? Som sagt, så vil en pinot noir være god.Hvilken type salt bør bruges til flæskesteg? Man kan bruge enten groft eller fint salt. Det vigtigste er blot, at sværene saltes godt inden tilberedning.Hvilken salat passer til flæskesteg? En rødkålssalat, spidskålssalat eller grønkålssalat er god til flæskestegen.Hvilken sauce passer bedst til flæskesteg? Flæskestegssovs, hvis det skal være helt klassisk. En sovs lavet på fonden fra din steg.Kan man lave flæskesteg med persillesovs? I princippet ja, men vi ville aldrig servere det juleaften.Kan man lave flæskesteg med rodfrugter? Sagtens. Her har vi lavet en udgave af sommer flæskesteg med bagte kartofler og tzatziki. TilberedningHvordan får man sprød svær i ovn, uden at kødet bliver tørt? Sørg for at have væske i bunden af stegen, så den ikke steger helt tør. Desuden er det vigtigt at holde øje med kernetemperaturen på stegen, så den ikke bliver overtilberedt.Er det nødvendigt at hælde vand i bradepanden under stegningen? Ja, det er med til at give en saftig steg og samtidig får du også stegesky, som skal bruges til den gode brune sovs.Skal stegen stå højt eller lavt i ovnen for bedste resultat? Vi placerer den midt i ovnen for det bedste resultat.Kan man stege flæskesteg uden rist, direkte i skyen? Ja, det gør vi altid.Hvad gør man, hvis sværen popper ujævnt i ovnen? Sørg for at stegen bliver placeret lige i ovnen. Hvis den er ujævn i højden, så kan man justere med kugler af sølvpapir eller nogle løg.Forberedelse af kødetHvorfor er det vigtigt, at sværen er helt tør, inden den kommer i ovnen? For at give de sprødeste vær.Skal man gnide sværen med andet end salt for ekstra sprødhed? Nej, det skal man ikke.Kan man salte flæskestegen dagen før for bedre resultat? Ja, det kan man sagtens.Hvordan undgår man, at saltet trækker for meget væske ud af kødet? En god idé er at salte flæskestegen i god tid inden den skal ind i ovnen. Alternativt kan den saltes dagen før. Det er det, som man kalder for gourmetsaltning.Tid og temperaturHvordan får man en god balance mellem sprød svær og saftigt kød i ovnen? Brug stegetermometer, så du har styr på kernetemperaturen og kødet ikke bliver overtilberedt. Når kødet næsten er ved at nå kernetemperaturen, så kan der skrues op for varmen for at få de sprødeste svær.Kan man kombinere varmluft og grill til sidst for ekstra sprødhed? Ja, det kan man sagtens.Hvordan justerer man tiden, hvis man har flere stege i ovnen samtidig? Hvis det er to stege af forskellig størrelse, så start med at sætte den største steg ind. Vent lidt med at sætte den mindre steg ind, så tilberedningstiden udlignes en smule.Er der forskel på resultatet i gasovn og elektrisk ovn? Ja, det kan der være, da de to varmekilder varmer forskelligt.Svær og sprødhedHvordan får man sværen sprød hele vejen hen over stegen? Sørg for at sværen er tør og sørg for, at den har samme højde over det hele, så sværen får samme tilberedning over det hele.Kan man redde en blød svær, når stegen allerede er færdig? Nej, det er svært. Man kan skære sværene af og placere dem i en rist med bradepande under. Bag dem ved høj varme, så kan du måske få dem til at blive lidt sprødere.Hvorfor bliver sværen hård i stedet for sprød? Det kan være for lidt saltning.Hvordan undgår man, at sværen brænder på, mens kødet stadig mangler? Placer stegen længere nede i ovnen. Alternativt kan du skære sværen af og give kødet det sidste.Kan man få sprød svær på en steg uden at bruge grillfunktion? Ja det kan man sagtens.Ovn og udstyrEr en bradepande eller en støbejernsgryde bedst til flæskesteg? Vi bruger blot en bradepande.Hvad betyder det for resultatet, hvis man bruger varmluft hele vejen? Varmluft giver en mere ensartet varmefordeling. Dog er det vigtigt, at man holder øje med kernetemperaturen på kødet, så man ikke får givet kødet for meget. Varmluft kan nemlig også virke udtørrende. Sørg også for, at der hele tiden er væske ved stegen, så den ikke tørrer ud.Skal man bruge rist, så fedtet kan dryppe fra? Det gør vi ikke. Fedtet får bare lov til at dryppe ned i vandet.Kan man bruge ovntermometer i stedet for stegetermometer? Ja, det kan man sagtens. Så længe du kan måle temperaturen på kødet.Er det en fordel at bruge stegeso eller lukket form? Nej, da det kan være svært at få sprøde svær.Hviletid og udskæringHvordan bevarer man sværen sprød under hviletiden? Ikke dæk stegen til, når den hviler.Hvordan undgår man, at kødet bliver tørt, når man skærer det? Husk at lade kødet hvile, inden du skærer det. Ellers vil kødsaften blot løbe ud, når du skærer i kødet.Tilbehør og serveringHvordan laver man sovs af skyen fra bradepanden? Det finder du en god opskrift og fremgangsmåde på lige her.Hvordan får man en mørk og smagfuld sovs uden at den bliver fedtet? Det er vigtigt med en god stegesky for en smagfuld sovs. Vil man tilføje mere smag, så kan der kommes lidt grøntsager som gulerødder, løg og knoldselleri i bradepanden med stegen. Hvis der er meget fedt i stegeskyen, så kan den sigtes inden den bruges.Kan man lave tilbehøret i ovnen sammen med stegen? Ja det kan man godt alt efter hvor mange mennesker man skal lave tilbehør til.Hvordan tilpasser man retten, hvis det ikke skal være en klassisk julemiddag? Det kan være en anden udgave som her, hvor vi serverer med tzatziki og bage kartofler.Opbevaring og genopvarmningHvordan genopvarmer man flæskesteg, så sværen stadig er sprød? Tag stegen ud, så den kan blive stuetemperatur. Varm den op i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 20-30 minutter. Til sidst kan man skrue op for temperaturen eller slå over på grill for at give sværene det sidste.Kan man bruge ovn eller airfryer til genopvarmning, og hvad giver bedst resultat? Ja, det kan man sagtens. Man kan bruge begge dele.Hvordan undgår man, at kødet bliver tørt ved genopvarmning i ovn? Sørg for at stegen har fået lov til at stå og temperere ude inden den varmes igen.Kan man fryse stegen med svær, uden at den mister kvalitet? Nej, det kan man ikke. Den vil desværre med stor sandsynlighed være blød, når den tøes op igen.Typiske udfordringerHvad gør man, hvis sværen popper ujævnt i ovnen? Sørg for at justere stegen, så den er lige høj over det hele. Det kan gøres med kugler af sølvpapir eller med løg eller andre grøntsager.Hvordan undgår man, at stegeskyen brænder fast i bradepanden? Det er vigtigt at sørge for, at der er nok væske under tilberedningen. Så hvis den er ved at stege tør, så tilføj mere vand.Hvorfor bliver sværen hård i stedet for sprød? Det kan være manglende saltning.Hvad gør man, hvis sværen bliver mørk, før kødet er færdigt? Skær sværene af og lad kødet få længere tid. Alternativt kan stegen sættes længere ned i ovnen.Hvordan får man jævn varme i ovnen, hvis den bager ujævnt? Det er svært at få jævn varme, hvis det er ovnen, som den er galt med. Men vi ville nok vende stegen rundt undervejs, da det er den bedste måde at skabe jævn tilberedning på så.Variationer og alternativerHvordan kan man give flæskesteg et twist med urter eller krydderier? Der kan tilføjes grøntsager til bakken med væske i. Det giver smag til både kød og stegesky. Man kan også vende stegen i krydderier. Det er ikke så klassisk jul, men det smager også skøtn.Kan man lave en flæskesteg med glaze eller honning for en sødere variant? Ja, det kan man godt.Hvordan bliver resultatet, hvis man kombinerer ovn og grillfunktion? Mange skruer over på grillfunktion den sidste tid af tilberedningen for ekstra sprøde svær.Hvordan laver man en lettere version af flæskesteg med mindre fedt? Det afhænger af din steg. Vi bruger ikke fedtstof eller lignende under selve tilberedningen, så det afhænger også meget af tilbehøret. Server din flæskesteg med en frisk salat til.Hvordan kan man lave flæskesteg i mere moderne eller udenlandsk stil uden at miste den klassiske smag? Lav en frisk rødkålssalat eller kålsalat. Det giver et frisk modspil til den ellers fede mad, som vi personligt synes gør det hele endnu bedre.Alternative opskrifterVi får også ofte spørgsmål til alternative opskrifter med steg. Så det vil vi prøve at svare og give inspiration til her.Hvordan anvendes flæskesteg som pålæg? Stegen skæres i skiver og bruges på rugbrød eller i en flæskestegssandwich.Hvordan kan flæskesteg serveres som stegt flæsk? Du kan tilberede flæskestegen som anvist i opskriften her og så servere med kartofler og persillesovs.Hvordan kan flæskesteg laves som gæstemad? Flæskesteg med sovs, kartofler, brunede kartofler og franske kartofler er alletiders gæstemad. Det serverer vi gerne for vores middagsgæster.Hvordan tilberedes flæskesteg i asiatisk stil? Svinekam bruges ofte i det asiatiske køkken. Den tilberedes ofte i ovn eller på pande skåret i skiver. Følg med på de sociale medier Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.
Jeg tror ikke helt jeg forstår om stegne skal ligge med kødsiden nedad i fadet efter den har lagt på “hovedet” i 20 min. og om den så ligger der og søber rundt i vandet? 🙂Svar
Hej,Efter de 20 min., så vendes stegen om. Sværene ridses og ja, så ligger den i vandet. Hvis den ikke har samme højde over det hele, så kan du stable den op lidt med staniol, der er krøllet sammen 🙂KhSvar