Flæskesteg med sprød svær

Flæskesteg med sprød svær
Opskrift til personer Opskrift til 4 personer

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

1 time og 45 minutter

Samlet tid

1 time og 55 minutter

Beskrivelse

Nem opskrift på flæskesteg med sprød svær. Mange har problemer med flæskestegen og får ikke sprøde svær som forventet. Med denne opskrift får du sprødt svær og samtidig en saftig steg.

Ingrediensliste

  • 1,3 kg. flæskesteg
  • 5 dl. vand
  • 1 stk. svinebouillonterning
  • 4 stk. laurbærblade
  • salt

Fremgangsmåde

  1. Opvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  2. Tag din steg frem. Kør alle sværene i gennem med en kniv – sørg for at skære sværerne helt i gennem – dog ikke ned i selve kødet
  3. Gnub godt med salt i mellem sværerne og sæt dernæst laurbærblade i sværerne med 6-8 sværs mellemrum.
  4. Find et ildfastfad og læg stegen heri. Hvis der er højdeforskel på stegen må der gerne ligges staniolkugler under for at jævne overfladen ud – det giver ensartede og sprøde svær.
  5. Hæld bouillonvand i fadet – skal dække 1/3 af stegens højde.
  6. Sæt fadet midt i ovnen i 45 minutter.
  7. Hæld noget af bouillonvandet over sværerne.
  8. Nu skal den have cirka 1 time eller indtil den får en kernetemperatur på cirka 62 grader. Tjek gerne temperaturen undervejs.
  9. Hvis vandet begynder at svinde meget ind under tilberedningen, så kan du hælde lidt mere vand i fadet undervejs.
  10. Tag stegen ud af ovnen, når den er færdig.
  11. Tag stegen over på et skærebræt. Gem væsken fra stegen, så du kan bruge det til en god sovs.
  12. Lad den gerne hvile 5-10 minutter (den skal ikke dækkes til med noget), inden den skæres ud.
  13. Skær ud i skiver og server. Drys evt. med lidt ekstra salt på selve kødet.
Bedøm denne ret

Opskrift på flæskesteg i ovnen

Her får du vores bedste opskrift på en saftig og perfekt flæskesteg med sprød svær, som ikke bliver tør. Fordi hvordan er det nu lige, at man laver den bedste flæskesteg i ovn? Det giver vi dig vores bedste tips og tricks til lige her. Sådan en steg skal man nemlig kunne mestre, hvis du spørger os. Det er faktisk super nemt at lave en god flæskesteg og det kræver ikke avancerede metoder. Så hvis du vil imponere familien med en stor hjemmelavet julemiddag, så kan du her lære at lave en god steg, som bliver god hver gang.

Flæskesteg kan bruges til mange ting. Du kan servere den på den klassiske måde med kogte kartofler, brun sovs og rødkål. Har du rester af den, så kan de bruges i en flæskestegssandwich eller flæskestegsburger. Resterne er også helt fantastiske i en omgang biksemad eller på en rugbrødsmad med rødkål, så der behøves på ingen måde at gå noget til spilde. Derfor laver vi også altid gerne lidt ekstra steg, så vi har lidt rester til dagen efter.

LÆS OGSÅ: Risalamande

Kamsteg i ovn

Den her opskrift på kamsteg er super nem og virkelig lækker. Der er intet fancy ved den, så vi vil mene at enhver kan finde ud af at lave en steg, som er saftig indvendigt og som har sprøde svær på toppen. Vi tilbereder vores flæskesteg i varmluftsovn. Det synes vi giver en jævn fordelt varme, som giver en saftig steg med sprøde svær på toppen. Det er meget forskelligt hvad folk gør, men det her fungerer godt for os.

Mine svær bliver ikke sprøde, hvad jeg gør jeg forkert?
Er din steg ujævn i højden? Nogle gange kan det være nødvendigt at lægge noget staniol under stegen nogle steder, så den får samme højde. Så undgår du nemlig, at det kun er noget af stegen, som bliver sprød.

Flæskesteg med sprød svær

Kernetemperatur flæskesteg

Hvordan er det nu lige med stegetid, stegning og kernetemperatur på sådan en steg? Stegetiden afhænger selvfølgelig af hvor stor din steg er. Du skal tage din steg ud, når den når en kernetemperatur på 62 grader. Kommer temperaturen over 65 grader, så risikerer du, at din steg bliver tør. Så vi kan helt klart anbefale, at man lige holder øje med stegen og tjekker den undervejs. For som sagt, så kan der altså være forskel på størrelse, stegetid osv.

Ift. til stegning af stegen, så kan man bruge en tommelfingerregel omkring stegetid pr. kg. Den siger, at den skal have ca. 1 time pr. 1 kg. Så en steg på ca. 1,5 kg. skal have 1,5 time i ovnen. Det er et godt pejlemærke, men vi anbefaler stadigvæk, at man lige tjekker med et stegetermometer undervejs. Så får man altså den bedste steg og man har nemmere ved at holde øje med temperaturen.

Brun sovs til flæskesteg

Når stegen kommer ud af ovnen, så skal den gerne hvile 5-10 minutter. Den tid kan man jo udnytte til at lave en helt fantastisk brun sovs til! Sådan en er slet ikke svær at lave, men den kan på ingen måde undværes, når man skal have en omgang flæskesteg. I hvert fald ikke, hvis du spørger os. Og sådan en sauce må gerne være lidt mørk. Og så skal den helst ikke være så tynd, at den løber af kartoflerne. Så har du altså en helt perfekt brun sovs. Du finder vores bedste opskrift lige her.

Flæskesteg med sprød svær

Hvor meget flæskesteg pr. person?

Du skal beregne ca. 200 gram rå steg pr. person. Men igen, så afhænger det også af hvilke typer personer, som skal spise stegen. Er det fuldvoksne mænd, så ville vi nok beregne ca. 300 g. pr. person. Er det derimod kvinder, så ville vi beregne 150 g. pr. person. Så derfor er 200 gram pr. person sådan et godt gennemsnitligt tal, som plejer at passe rimelig godt.

Tilbehør til din steg

Hvis du vil køre det helt klassiske tilbehør til din steg, så går man jo aldrig galt i byen med kogte kartofler, brunede kartofler en omgang rødkål og en brun sovs. Det er vores foretrukne tilbehør til flæskesteg. Men vi serverer også gerne en eller anden form for salat til. Vi synes nemlig, at det er godt med noget frisk til, som man balancere alt det andet. Her kan vi anbefale en sprød rødkålssalat med appelsin eksempelvis. Det kunne også være en grønkålssalat med granatæble og mandler. Det plejer i hvert fald altid at falde i god jord hos vores gæster, når der også lige bliver serveret noget frisk til.

Følg med på de sociale medier
Følg endelig med på vores Instagram eller Facebook, hvor du vil få daglig madinspiration. Husk at du kan blive medlem af ”Mit Mummum”, hvor du får din egen personlige profil med en række nye funktioner. Læs mere lige her. Vi vil elske at få dig med i vores madunivers.

Kommentarer

  1. Jeg tror ikke helt jeg forstår om stegne skal ligge med kødsiden nedad i fadet efter den har lagt på “hovedet” i 20 min. og om den så ligger der og søber rundt i vandet? 🙂

    1. Hej,

      Efter de 20 min., så vendes stegen om. Sværene ridses og ja, så ligger den i vandet. Hvis den ikke har samme højde over det hele, så kan du stable den op lidt med staniol, der er krøllet sammen 🙂

      Kh

Skriv en kommentar