Vil du være fri for reklamer? Så opret dig som medlem og brug vores app uden reklamer og få mange fordele
Forside / Opskrifter / Tilbehør til aftensmad / Salatopskrifter / Kartoffelsalat
Nemme og lækre opskrifter på hjemmelavet kartoffelsalat. Du finder opskrifter på både kold og varm kartoffelsalat. Server salaten til aftensmad, til grill, til buffet, til tapas. Du kan servere den både til hverdag og fest for gæster. Lav en kartoffelsalat med karry, med asparges, med pesto, med radiser. Du kan lave en helt klassisk gammeldags kartoffelsalat eller en sommerkartoffelsalat.
Hvilke kartofler er bedst til kartoffelsalat? De bedste kartofler til kartoffelsalat er dem der holder form og har en fast konsistens. En sikker vinder er nye danske kartofler eller aspargeskartofler.
Skal kartoflerne være varme eller kolde ved blanding? Hvis kartoffelsalaten skal laves på klassisk manér, skal kartoflerne gerne være helt kolde før den blandes med dressing og øvrige ingredienser. Dog findes der også versioner af varm kartoffelsalat såsom den tyske eller mormorversion med eddike og løg.
Skal man pille kartoflerne før eller efter kogning? Man kan begge dele. Dog vil vi anbefale at pille dem efter kogning, da skrællen slipper lettere, konsistensen bliver mere fast og smagen bevares i højere grad med skræl under kogning.
Hvor længe skal kartoflerne koge? Det varierer efter type og størrelse, men små nye kartofler skal ca. have 10 minutter og mellemstore kartofler 15-20 minutter.
Hvordan undgår man, at kartoflerne bliver for bløde? Der er flere faktorer der spiller ind her. Det er vigtigt at vælge en fast sort såsom aspargeskartoffel eller nye danske kartofler. Derudover skal du koge kartoflerne med skræl da det hjælper med at holde på strukturen. Til sidst er der den åbenlyse, nemlig ikke at overkoge dem. Hold øje undervejs og stik i dem med en kniv eller gaffel og her skal de glide let af uden at smuldre.
Skal kartoflerne saltes under kogning? Vandet kartoflerne skal koges i skal være godt saltet. Det hjælper på smag og tekstur.
Skal kartoflerne køles ned helt før man blander salaten? Hvis det er en klassisk version af kartoffelsalat, skal kartoflerne gerne køle helt af før man blander salaten sammen.
Kan man bruge nye kartofler? Den perfekte kartoffel til en god kartoffelsalat er nye danske kartofler eller aspargeskartofler.
Hvad består en klassisk kartoffelsalat af? Der er naturligvis mange varianter og tolkninger af den helt klassiske kartoffelsalat, men i de fleste klassiske versioner er ingredienserne såsom kogte kolde kartofler, creme fraiche, mayonnaise, sennep, sukker, salt, peber og frisk purløg gennemgående.
Hvad er forskellen på dansk og tysk kartoffelsalat? Den største forskel på dansk og tysk kartoffelsalat er, at den danske serveres kold, hvorimod den tyske serveres varm eller ved stuetemperatur. Derudover er den danske baseret på en dressing lavet af creme fraiche og mayonnaise, hvor den tyske laves på eddike, bouillon og olie.
Skal man bruge mayonnaise eller creme fraiche – eller begge? Den klassiske version laves på en blanding af mayonnaise og creme fraiche, dog kan man godt undlade en af dem. Dog opnås et meget fedt resultat hvis man kun bruger mayonnaise. Hvis man undlader mayonnaise, kan man til fordel vælge en creme fraiche med lidt højere fedtprocent end man ellers ville have valgt.
Hvad kan man bruge i stedet for mayonnaise? Hvis man gerne vil undgå mayonnaise og leder efter alternativer hertil, kan man passende kigge mod creme fraiche, græsk yoghurt, skyr eller fromage fraiche.
Hvilke krydderurter passer godt i kartoffelsalat? En god kartoffelsalat er spækket til med krydderurter, typisk purløg, men både dild, persille, kørvel, karse osv. går også rigtig godt an.
Kan man tilføje bacon eller andet kød? En god smagsgiver til den klassiske kartoffelsalat er sprødstegt bacon. Man kan også bruge serranoskinke eller kalkunbacon.
Hvilke grøntsager passer godt i kartoffelsalat? De klassiske grøntsager i kartoffelsalaten er kartofler, purløg, forårsløg, men derudover går fx asparges, ærter og radiser rigtig godt an.
Skal løg i kartoffelsalat være rå eller let tilberedte? Det er op til en selv og hvad man ønsker løget skal bidrage med i kartoffelsalaten. Hvis løget er råt, bidrager det med skarphed og sprødhed. Hvis løget er tilberedt fx stegt, bidrager det med en mildere og sødere smag.
Hvordan undgår man, at dressingen bliver for tynd? Der er flere ting man kan gøre for at undgå, at dressingen bliver for tynd og vandet. Sørg for at al væde er hældt fra kartoflerne og andre ingredienser er afdryppede. Derudover kan man passende bruge mejeriprodukter med lidt højere fedtprocent i dressingen.
Kan man lave kartoffelsalaten dagen før? En kartoffelsalat lavet dagen før er en rigtig god idé, da det både giver mere tid på selve dagen og smagen også udvikler sig. Vær opmærksom på, at konsistensen kan ændre sig en smule, så hav gerne lidt ekstra dressing til at røre den op med lige inden servering.
Hvor længe kan kartoffelsalat holde sig i køleskab? En kartoffelsalat kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet. Sørg for at det som minimum er dækket med film eller folie.
Kan kartoffelsalat fryses? Vi vil ikke anbefale at fryse sin kartoffelsalat ned. Der er for mange ting man går på kompromis med, heriblandt kartoflerne der ændrer struktur, dressingen der kan skille og andre ingredienser der mister smag og bliver kedelige.
Hvordan undgår man, at kartoffelsalaten bliver vandet dagen efter? Der er flere ting man kan gøre for at undgå at kartoffelsalaten bliver vandet dagen efter: kog kartofler med skræl og lad dem køle helt af og dernæst tør dem godt i et viskestykke før de blandes med øvrige ingredienser. Sørg for at alle ingredienser er afdryppede.
Er det bedst at blande salaten i en stor skål eller direkte ved servering? Man kan gøre begge dele, men det gode ved en klassisk kartoffelsalat er netop, at man ved hver bid, får lidt af det hele og ingredienserne er godt vendt rundt i dressingen. Derfor er det at foretrække, at blande kartoffelsalaten i en stor skål inden servering.
Hvordan gør man kartoffelsalat mere frisk i smagen? Friskhed er mange ting. Hvis det er i form af syre, kan man sagtens give dressingen lidt citron, citronskal eller eddike. Man kan også lege med friskheden ved at bruge spæde friske grøntsager, såsom friske ærter, asparges eller lignende. Et andet friskt element er brugen af friske krydderurter, det kan hjælpe kartoffelsalaten til nye højder.
Hvilke krydderier giver god smag i kartoffelsalat? Der er flere veje at gå i når det kommer til valg af krydderier i en kartoffelsalat. Hvis den skal være klassisk skal den smage af sennep. Man kan også gå bruge karry som krydderi eller paprika og chili. Der er mange muligheder.
Er kartoffelsalat egnet til grillmad? En kartoffelsalat er perfekt tilbehør til grillmad. En ristet pølse, en stegt bøf eller lignende – det spiller bare!
Hvilke retter passer godt sammen med kartoffelsalat? Kartoffelsalat er et rigtig godt tilbehør til fx en god grillet pølse eller gode frikadeller. Det kan også serveres til hamburgerryg eller noget fisk.
Kan man lave en vegansk version af kartoffelsalat? Man kan sagtens lave en vegansk kartoffelsalat. Det springende punkt er en substitut til creme fraiche og mayonnaise. Her har de fleste supermarkeder gode alternativer som fx en vegansk mayonnaise.
Er kartoffelsalat sundt? Man kan skrue op og ned for fedt procenten i en kartoffelsalat. Hvis man både bruger mayonnaise og en 18% creme fraiche, så er en kartoffelsalat ikke særlig sund, dog kan man undlade mayonnaisen og vælge en creme fraiche på 9% i fedt, græsk yoghurt, skyr eller lignende.
Skal kartoffelsalat serveres kold eller lun? En klassisk dansk kartoffelsalat skal serveres kold. Det skyldes især ingredienserne i dressingen der er bedst egnet kold. Dog findes der flere varianter af lune kartoffelsalater blandt andet den tyske kartoffelsalat.
Hvad gør man, hvis kartoffelsalaten bliver for tør? Hvis kartoffelsalat bliver for tør, skal man blot tilsætte mere dressing.
Hvilken eddike er bedst til kartoffelsalat? De hyppigst brugte eddiker i en kartoffelsalat er æblecidereddike og hvidvinseddike, de er begge milde og syrlige. Man kan også lege med lidt kraftigere eddiker såsom balsamicoeddike og rødvinseddike.
Hvordan opbevarer man rester bedst? Opbevaring af madrester er stort set altid på køl. Derudover er det vigtigt at dække maden til enten med folie eller film, men allerhelst i en tætsluttende beholder.
Kan man bruge kartofler med skræl i salaten? Man kan sagtens bruge kartofler med skræl i kartoffelsalaten. Vær dog grundig i rengøring af kartofler inden tilberedning – brug en svamp og gnid dem god i vand, så jord og snavs skylles af og ikke kommer i maden.
Hvordan undgår man, at dressingen skiller? Den vigtigste faktor for at undgå at dressingen skiller, er temperatur. Sørg for at alle ingredienser har stort set samme temperatur når de blandes sammen.
Hvordan tilpasser man opskriften til mange personer? Sørg for at gange ingredienserne op til det antal personer der skal spise.
Søg i kategorier, titler og opskrifternes råvareindhold
Ingen varer i vognen.