Stop madspild – Frugt og grønt #2

REKLAME: Opskriften er lavet i samarbejde med Kitchenaid 

I sidste uge satte vi fokus på madspild forbundet med brød, da det er den madvare, som vi danskere smider mest ud. Det gjorde vi i forbindelse med vores samarbejde med Kitchenaid, hvor vi vil vise hvor let man kan bruge madvarer i stedet for at smide dem ud.

I denne uge vil vi fokusere på den madvaregruppe, som er nr. 2 på listen – nemlig frugt og grønt. Forskning har vist, at den madvare, som vi smider mest ud og går uden om i butikkerne i denne varegruppe er: bananer.

Ud over bananer, så er vi danskere også slemme til at smide disse ud:

  • æbler
  • vindruer
  • salat
  • pærer
  • peberfrugter
  • tomater

Det kom faktisk som et chok for os, at det var netop disse frugt og grøntvarer, som bliver smidt mest ud. Det er nemlig madvarer, hvor der er så mange muligheder for at bruge dem! Flere butikker har i dag også en ”stop madspild” kurv eller noget i den stil, hvor man kan købe frugt og grønt, som er mærket ned. Dette gør vi selv ofte brug af, da man faktisk kan finde mange gode sager, som stadig har et par dage i sig endnu, inden det bliver for træls.

Hvornår bliver frugt og grønt for gammelt?

Forskellen på frugt og grønt og andre madvarer er, at der ikke er en udløbsdato på. Der er ikke en ”bedst før” eller ”mindst holdbar” dato på dine bananer og dine æbler. Så derfor handler det i stor grad om at bruge sine sanser, især din lugtesans, dine øjne og dine hænder. På den måde kan man hurtigt afgøre om en grøntsag eller stykke frugt er for gammelt.

Undgå madspild

1. Brug først dine øjne. Er der nogle brune pletter eller mug på grøntsagen? Blot fordi der er en brun plet, så betyder det nødvendigvis ikke, at det er for gammelt. Et æble kan eksempelvis have fået en brun plet, hvis det er blevet tabt eller har fået et hårdt stød. Her kan man sagtens blot skære det brune fra. Hvis du derimod ser mug på dine grøntsager eller frugter, så er det på tide at smide dem ud. Selvom der måske kun er mug et enkelt sted, så kan det have spredt sig til hele madvaren.

2. Brug dine hænder. Hvordan mærker den? Hvis du stryger hånden over en agurk, så kan du hurtigt mærke, om der er nogle steder, hvor den er så blød, at din finger går igennem, når du trykker på den. Kasser da agurken.

3. Brug din lugtesans og smagssans. Det sidste step vi bruger, når vi skal afgøre om frugt og grønt stadig kan spises er disse sanser. Hvis du smager på en agurk og den smager metallisk eller bittert, så skal den kasseres. Denne smag skyldes cucurbitaciner, som kan give kvalme, mavesmerter og opkast og det bedste er derfor at kassere agurken.

4. Man kommer rigtig langt ved at bruge sin sunde fornuft. Vi oplever ofte at butikker sætter frugt og grønt ned som bananer, peberfrugter, tomater. Dette er alle madvarer, som stadig kan bruges til mange lækre retter, selvom de er blevet lidt rynkede.

blomkål stop madspild

Frys dine grøntsager og frugter ned for at ungå madspild af frugt og grønt

Hvis vi kan se, at vi ikke får brugt alle vores grøntsager eller spist alle vores bananer, så fryser vi altid det ned. Det er en måde hvorpå du måde kan spare penge og samtidig undgå madspild. Du kan fryse både grøntsager og frugter.

  • Gulerødder. Gulerødder skal blancheres inden de skal fryses. Skær dine gulerødder i små tern eller stave. Kog vand. Når vandet koger, så putter du gulerødderne ned i vandet og lader dem koge i 2 minutter – ikke længere! Tag dem herefter op af vandet og lad dem køle af, inden de puttes i poser eller bøtter og fryses ned. Vi skærer ofte gulerødder i små tern og fryser dem. Så er det nemt at bruge en håndfuld i kødsaucen, i sin chili con carne eller i en lækker gryderet.
  • Det samme kan du gøre med squash, tomat, aubergine, bladselleri, løg og peberfrugt. Disse grøntsager behøves dog ikke at blancheres først. Du skærer dem blot i tern eller hvad du synes og fryser dem direkte. Så er det altså nemt at snige lidt grøntsager i sin kødsauce. 

Krydderurter. Persille, basilikum, purløg osv. kan også sagtens fryses. Skyl dem grundigt og dup dem tørre. Hak dem herefter og put i en pose eller bøtte. Så har du altid frisk persille til stegt flæsk med persillesovs, basilikum til pizzasaucen eller lækre hjemmelavede falafler med pitabrød og hvidløgsdressing.

falafler i kitchenaidfalafler kitchenaid

Frugter

  • Bananer. Vi smider som sagt aldrig bananer ud. Ofte køber vi de bananer, som butikkerne mærker ned. Så tager vi skrællen af og skærer dem i mindre tern og fryser dem. De er gode til smoothies eller sund is. Man kan også sætte bananer på en ispind og fryse dem. Så har du en hurtig og sund snack. Det er også de brune bananer, som fungerer bedst i banankager, da de giver en sødere smag desto ældre de er. Du finder også 5 lækre opskrifter med bananer lige her.
  • Æbler. Æbler kan også sagtens fryses, men det er bedst, hvis de laves til kompot først. Lav en stor portion æblekompot og frys ned i mindre portioner. Så kan du nemt tage en pose op og lave gammeldags æblekage eller vores cheesecake med æbler og makroner.
  • Mango, meloner, ananas, avocado, fersken, nektarin, jordbær, hindbær, blåbær, brombær. Stort set alle slags frugter kan fryses. Mango, melon og ananas skal selvfølgelig fryses uden skræl. Skræl frugterne og skær i mindre stykker og frys ned. Alle frugter er gode i smoothies.

Som du nok kan se og læse dig frem til, så er der nærmest ikke en grøntsag eller frugt, som ikke kan fryses. Vi fryser derfor altid frugt og grønt ned, hvis vi kan se, at det er ved at blive træls at se på.

Hvad med skrællen?

Ja hvad med den? Æbleskræller, pæreskræller osv. har vi ofte en tendens til at smide ud. Når man laver æblekompot, så fjerner de fleste ofte skrællen. Man kan sagtens lave en æblekompot med skræl, men vi må indrømme, at vi også gør det selv. Men hvad så med skrællen? Den behøves du faktisk ikke at smide ud. Den kan hakkes fint i en foodprocessor eller hakkes fint med en kniv. Så kan du faktisk bruge den i råkostsalat eller bagværk. Prøv eksempelvis vores lækre æbleboller eller grove æblebrud, hvor du kan skifte æblerne ud med æbleskræl. På den måde undgår du at smide skrællen væk.

æbleskræl stop madspild af frugt og grønt

Gulerødder, kartofler, selleri og generelt rodfrugter

Dette er grøntsager, som de fleste også har lært, at man skal fjerne skrællen på. Men alt efter formålet, så er det ikke altid nødvendigt. Hvis vi laver ovnbagte grøntsager, supper eller gryderetter, så lader vi altid skrællen blive på, især ved gulerødder og kartofler. I stedet for at skrælle dem, så bruger vi en hård svamp til at rense dem for jord. På den måde undgår du faktisk en del madspild og du kan alligevel ikke smage skrællen i den færdige ret.

stop madspild frugt og grønt

spaghetti bolognese kitchenaid

Du kan blandt andet bruge dine grøntsagsrester til denne skønne, smagfulde og sunde spaghetti bolognese. Den består udelukkende af kød og en masse grøntsager. Vi brugte tilbehøret fra Omnifood-tilbehørssættet til Kitchenaid standmixeren til at rive grøntsagerne, så går det hurtigt med maden! Du finder opskriften lige her.

Stokken fra blomkål og broccoli

De fleste smider nok stokken ud fra blomkålen eller broccolien, når der skal laves broccolisalat eller andre opskrifter. Vi har også selv gjort det, så vi er selv skyldige! Måske det hænger sammen med, at der ikke er så mange opskrifter, som involverer netop denne del af grøntsagerne. Men de kan faktisk bruges til råkost, i salater, i wokretter eller i denne her lækre opskrift på flødekartofler med stok fra broccoli. Det smager helt fantastisk og er også en god måde at snige lidt grønt ind i de ellers kalorietunge flødekartofler. Du finder opskriften ved at hoppe ind her.

flødekartofler stop madspild

Giv chili og hvidløg nyt liv

Vi har altid chili og hvidløg i grøntsagsskuffen, da vi ofte bruger det i forskellige retter. Men det hænder også, at de får lov til at ligge for længe. Især chili. Og hvad gør man så lige med disse rester? Chili- og hvidløgsolie!

I stedet for at smide dem ud, så kan du lave en lækker chiliolie eller hvidløgsolie. Også selvom de er begyndt at blive slatne. Fyld en flaske eller en bøtte op med olie. Put herefter hakket chili eller hvidløg her i. Lad det stå og trække i ét døgn. Herefter kan du bruge det til stegning, i salater, på pizza eller hvad du nu ellers normalt ville bruge chili- og hvidløgsolie til.

chili og hvidløgsolie

Følg også med på de sociale medier 

Du kan følge med på vores Facebookside, hvor vi ugentligt lægger spændende nye opskrifter op. Vi er også på Instagram, hvor vi nok er mest aktive. Du kan følge med på Instagram lige her.

Skriv en kommentar

Kommentarer